A ​mágikus könyvárus (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek jóvoltából megismerhetjük A világ legnagyobb könyvesházának az előzménytörténetét is. A mágikus könyvárusban Mr. Cole még csak egy kis könyvkereskedő a piacon, aki felveszi segédnek a nagy és szegény családból származó Billy Pyke-ot. Négy bloggerünkkel követhetitek végig, hogy vajon Billynek sikerül-e megállítani az Obskurátort egy mágikus elmepárbaj közepette. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789635843404
Eredeti cím: The Bookseller's Apprentice
Fordította: Cséplő Noémi


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​tizenkét éves Billy Pyke különleges képességgel bír: hihetetlen tehetséggel tesz rendbe dolgokat, legyen szó akár családja kaotikus otthonáról, vagy akár a Paddy's Market forgalmas könyves standjáról. 1871-et írunk, és a piac maga Melbourne lüktető, színes-szagos, varázslatos szíve, itt dolgozik Billy a csodabogár Mr. Cole könyvkereskedő segédjeként. Amikor új barátja, Kezia figyelmezteti a fiút, hogy egy Obskurátor nevű gonosz mágus ténykedik a piacon, Billy nem hisz a lánynak, míg csak a saját szemével nem látja, miként járnak borzalmas következményekkel az Obskurátorral kötött mágikus egyezségek. S amikor az Obskurátor egy éjjel átlép egy borzalmas és veszélyes határt, Billy rádöbben, hogy a mágus csak akkor hagy fel gonosz üzelmeivel, ha Billy maga állítja meg őt.
A díjnyertes Amelia Mellor újabb kalandos történettel áll az olvasók elé, mely A világ legnagyobb könyvesháza című regény előtörténete. Versenyfutás az idővel, nyelvi játékok, fejtörők, rébuszok, mágia és ügyesség – ezek várják Amelia Mellor rajongóit, és azokat is, akik most találkoznak először az írónő műveivel.

Véleményem:

A tavalyi évben kifejezetten tetszett Amelia Mellor ifjúsági regénye, A ​világ legnagyobb könyvesháza (értékelésem ITT), ami a Manó Könyvek gondozásában jelent meg. A kalandos történetben megismerkedünk egy különleges, mágiával átszőtt könyvesbolttal, melynek tulajdonosa Edward Cole, illetve egy Obskurátor nevű gonosztevővel is, aki komoly veszélyt jelent a Cole-családra. A főszerepet gyerekek játsszák, akik nem félnek szembeszállni a csavaros eszű gazfickóval, hogy megmenthessék apjukat és otthonukat. 


Bár azt gondoltam, hogy legközelebb a sorozat második részét olvashatom majd az írónőtől, meglepődve láttam, hogy a friss megjelenés egy előzménykötet. A mágikus könyvárus 1871-be repít minket vissza, azokba az időkbe, amikor Mr. Cole még csak egy piaci standon árulja a portékáját, a helyszínt épp ezért a könyvesház helyett most a Paddy's Market színes forgataga adja. A főszereplőink ezúttal is gyerekek. Elsődlegesen egy szegény fiú, Billy Pyke nézőpontjából játszódik a történet, aki már fiatalon rákényszerült arra, hogy felelősségteljesen viselkedjen. Billy szüleivel és hat testvérével él együtt, és mivel már elég idős (12 éves), hogy munkát vállaljon, szülei azt szeretnék, ha elszegődne a helyi szöggyárba. Billynek azonban más tervei vannak, és őszinteségével, kitartásával és elhivatottságával eléri, hogy Mr. Cole segédjeként alkalmazza. A másik fontos szereplő egy múlt nélküli lány, Kezia, aki hamar összebarátkozik a fiúval, és figyelmezteti, hogy nem tanácsos ujjat húznia a piac rettegett figurájával, az Obskurátorral...

Természetesen borítékolható, hogy az általunk már jól ismert főgonosz valahogyan keresztezni fogja hőseink útját. Miután Billy rájön, hogy a férfi milyen sötét és alávaló alkukkal és varázslatokkal tartja a markában a piacon dolgozó embereket, elhatározza, hogy véget vet zsarnoki tevékenységének, és szembeszáll vele. Azt még maga sem sejti, mekkora fába verte a fejszéjét, és hiába rendelkezik maga is különleges varázserővel, félő, hogy a mágussal vívott párbajban alul fog maradni, és örökre eltűnik a piacról és szeretett könyvesboltjából. Innentől kezdve a cselekmény legalább olyan pörgős és izgalmas, mint az első rész esetében, és ha nem is nyert meg magának annyira a történet, mint az elődje, azt el kell ismernem, hogy Billy sokkal szerethetőbb főhős volt számomra, mint a Cole-gyerekek. 

Billy karakteréről tényleg érdemes pár szót szólni, nagyon közel került a szívemhez a bátor és becsületes fiú. Az írónő jól bemutatja, hogy milyen nehéz helyzetben van: rengeteget segít a szüleinek és a testvérei körül, mégis úgy érzi, hogy senki sem becsüli meg a munkáját és nem fejezik ki igazán, hogy fontos lenne a számukra. Épp ezért nagyon sokat jelent számára Mr. Cole elismerése és az, hogy partnerként kezeli. Billy kifejezetten érzékeny fiú, ugyanakkor nem fél kiállni az igaza mellett, vagy megszólalni akkor, ha valami méltatlanságot tapasztal. Mindehhez csavaros ész és különleges képesség társul, melynek segítségével képes rendet tenni a dolgokban maga körül. Talán éppen ez a rendszeretet veszi rá arra is, hogy ne tűrje tovább az Obskurátor ténykedését, és akkor is párbajra hívja, amikor mindenki más úgy gondolja, teljesen esélytelen ellene. Ezen kívül ki kell emelnem Mr. Cole-t is, akit jó volt kicsit jobban megismerni ebben a regényben, az ő alakja azért volt emlékezetes számomra, mert nagyon szívmelengető, ahogy a könyvekhez viszonyul és amiben hisz az olvasás erejével kapcsolatban. 

A szöveg szerintem kimondottan olvasmányos, gyorsan lehet haladni a fejezetekkel, ugyanakkor most kicsit többször éreztem üresjáratot, különösen a regény első fele indult számomra kicsit lassan. Pozitívum viszont, hogy most is nagyon képszerű volt az egész történet, a piaci forgatag nagyon látványosan van ábrázolva, szinte megelevenednek előttünk a különféle árusok, portékák és bizarr teremtmények. Nekem bejött ez a 19. századi ausztrál környezet (egyébként is ritkán olvasok itt játszódó könyveket), az pedig kifejezetten érdekes, hogy az írónő egy csomó valós tényt, helyszínt és figurát szőtt a regénybe, melynek részleteiről az utószóban olvashatunk bővebben. Összességében örülök, hogy elolvastam, és kíváncsi leszek, hogyan folytatódik majd "valós időben" a történet.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a mágiával átszőtt, kalandos történeteket. Mivel előzménykötetről van szó, akár ezzel is nyithatjuk a sort, ha az írónő könyveit szeretnénk olvasni.

Nyereményjáték:

Az Obskurátor mindenkinek azt ajánlja fel, amire a legjobban vágyik. Ezúttal az állomásokon vágyképeket találtok, válaszként írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére egy olyan könyv- vagy filmkarakter nevét, aki az adott dologra vágyik (több jó megoldás is lehetséges).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 28. Csak olvass!
10. 01. Könyv és más
10. 03. Olvasónapló

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések