A ​világ legnagyobb könyvesháza (értékelés és nyereményjáték)



A világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltja, a Cole Könyvesház, ami csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokat kínál a látogatójának. Amikor a bolt veszélybe kerül, Pearl és Vally Cole mindent megtesz azért, hogy megmentse. De vajon sikerrel járnak? Tartsatok velünk, derítsük ki együtt milyen izgalmakat rejt a Könyvesház, drukkoljunk együtt a két gyermeknek és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 344 oldal
ISBN: 9789635841356
Eredeti cím: The Grandest Bookshop in the World
Fordította: Cséplő Noémi


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. Méghozzá a világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltjában, a Cole Könyvesházban, ahol minden nap új csodákat kínál: bűbájjal töltött cukorkák, beszélő papagájok, télikertté varázsolt dzsungel, saját zenekar, teázó, maguktól mozgó polclétrák és persze temérdek könyv…
Amikor Pearl és Vally megtudják, hogy édesapjuk egy ördögi csere miatt kockára teszi a Könyvesházat és a saját életét, a testvérek azonnal cselekszenek, s hamarosan veszélyes-varázslatos kalandok közepén találják magukat. A feladványok megoldásában nem csupán az eszüknek, de a szívüknek is a helyén kell lenniük, ám a játékban, ha nyernek, megmenthetik a Könyvesházat és az édesapjukat. Ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a velük kapcsolatos emlékeiket is elveszíthetik…

Véleményem:

A Manó Könyvek ifjúsági regényeire általában nagyon nehezen mondok nemet, főleg akkor, ha A ​világ legnagyobb könyvesházához hasonlóan csodaszép borítóval és izgalmas, mágiával átitatott történettel rendelkeznek. Amelia Mellor ausztrál írónő bemutatkozó kötete egy igaz történeten alapuló ifjúsági regény, amiben fontos szerepet játszik egy csodálatos, mágikus könyvesház, a gyermeki találékonyság és a testvéri összetartás. Nekem ez már bőven elég kiindulópont ahhoz, hogy lelkesen és kíváncsian vessen magam a sorok közé, és még ha voltak is apróbb hiányosságok, amiket az olvasás során érzékeltem, összességében egy ötletgazdag, szórakoztató és sok szempontból egyedi könyvet tarthattam a kezemben. 


A történetünk 1893-ban játszódik, egy alternatív Ausztráliában, ami egyrészt abszolút korhű és történelmileg hiteles, másrészt viszont átitatja a mágia, ami a mindennapi élet része. Edward Cole a Cole Könyvesház birtokosa, ahol nem csupán olvasmányok ezrei, de számos egyéb látványosság, csoda és érdekesség megtalálható. Gyermekei  közül elsőként Pearl-lel ismerkedünk meg, aki kíváncsi, kicsit cserfes, okos és bátor kislány. Kis főhősünknek a regény kezdetén feltűnik, hogy egy nem túl bizalomgerjesztő, kissé félelmetes alak lebzsel a könyvesházban, aki állítása szerint visszautasíthatatlan ajánlatot szeretne tenni a gyerekek apjának. Hamar kiderül, hogy ez az ajánlat egy szörnyű alkut foglalt magába, melynek következtében Pearl és családja elveszítheti az otthonát. Kezdetben Vally nevű bátyjával, később többi testvérével karöltve Pearl új alkut ajánl az Obskurátornak, mi szerint, ha részt vesznek a játékában és győztesen kerülnek ki belőle, visszaszerezhetik a könyvesházat. Ha azonban elbuknak, sokkal többet is veszíthetnek...

Az első dolog, ami nagyon megtetszett ebben a történetben, az a környezet megrajzolása és a hangulatteremtés. Amelia Mellor könyvesházát egy valóban is létező történet és épület ihlette, azonban regényében számos varázslatos elemmel egészítette azt ki. Olyan volt az épületben járni, mint anno a Roxfort termeiben, legalábbis abból a szempontból mindenképp, hogy a mágikus szerkezetek, az impozáns helyiségek szinte képszerűen elevenedtek meg előttem. Nagyon jól vegyítette az írónő a technikát a mágiával, ráadásul a részletes leírásoknak és lábjegyzeteknek köszönhetően sokat megtudhatunk a korabeli szokásokról, tárgyakról, történelmi háttérről. A másik dolog, ami egyből feltűnt, az a történet kicsit baljós, sötét hangulata. Ez ifjúsági regényeknél nem annyira szokványos dolog, de ha működik, akkor olyan eredményt ad ki, amit a felnőtt olvasók is élvezettel olvashatnak, és megfelelő arányokkal a fiatalabb könyvmolyok számára sem lesz túl félelmetes a regény. Szerintem ez abszolút megvalósult, én végig úgy éreztem, hogy kiskamasz kortól ez egy nagyszerű és izgalmas olvasmány lehet. 

A történet nagy részét maga a játék teszi ki, amiben a Cole-gyerekek azért vesznek részt, hogy megmentsék apjukat és otthonukat. A játék során különféle feladványokat és rejtvényeket kell megoldaniuk, és nagyon tetszett, hogy az írónő ebbe remekül bevonta az olvasókat is (volt olyan rész, amikor izgatottan kiáltottam fel, hogy megvan a megfejtés, és gyerekként ujjongtam, amikor a következő lapon beigazolódott a sejtésem). Az Obskurátor persze cseppet sem játszik sportszerűen, néha kifejezetten gonosz és kegyetlen csapdákat állít a gyerekek számára, így végig ott a feszültség amiatt, hogy vajon sikerül-e teljesíteniük minden fordulót. Az ezzel kapcsolatos izgalom nekem elég volt ahhoz, hogy a regény nagy részében lekössön, igazából csak néha éreztem úgy, hogy picit leül a történet, vagy mintha lazulna a kapcsolódásom a szereplőkkel. 

Maga az írásmód szerintem kifejezetten olvasmányos, a szereplők szerethetőek, bár nekem érdekes módon nem Pearl volt a kedvencem, hanem a kishúga, Ivy. Szerettem, hogy néha igazán komoly vagy megható mondanivaló került a történetbe, ahogy azt is, hogy a testvéreknek csak összefogással sikerül venni az akadályokat. Az pedig szuper volt, hogy a regény végén elolvashattam Edward Cole és a könyvesház igaz történetét is. Úgy éreztem, talán csak valami egészen apró plusz hiányzik ahhoz, hogy kedvenc legyen, de mindentől függetlenül jól szórakoztam, és kifejezetten figyelemre méltó első regénynek tartom.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen olvasna egy varázslatos történetet egy különleges családról és egy mágikus könyvesházról.

Nyereményjáték:

Mi, könyvmolyok egyszerűen rajongunk az olyan írásokért, melyekben megjelenik a könyvek és az olvasás szeretete. Ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyek fülszövege azt sejteti, hogy a történetben fontos szerepet játszik egy könyvesbolt . Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi annak a könyvnek a címe, ahonnan származik az adott idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Éld a saját életed, abból csak egy van, és hamar véget ér.”

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.01.: Csak olvass!
09.03.: Könyv és más
09.09.: Utószó
09.11.: Hagyjatok! Olvasok!
09.12.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések