Jók ​és Rosszak Iskolája 1. - Hercegnő és Boszorkány (értékelés és nyereményjáték)

 

A Menő Könyvek jóvoltából ismét elmerülhetünk Soman Chainani méltán híressé vált regénysorozatának első kötetében, a Hercegnő és Boszorkányban. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?




Kiadó: Menő Könyvek, 2022
Oldalszám: 592 oldal
ISBN: 9789635841622
Eredeti cím: The School for Good and Evil
Fordította: Bozai Ágota


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Véleményem:

A korábbi, 2015-ös megjelenés idején ugyan konstatáltam, hogy létezik a Jók ​és Rosszak Iskolája című sorozat és sokan szeretik, de valahogy akkor nem éreztem úgy, hogy bele szeretnék kezdeni. Most, hogy a Menő Könyvek gondozásában újra kiadásra kerültek a kötetek, úgy döntöttem, én is próbát teszek Soman Chainani történetével, reméltem, hogy egy kalandos, izgalmas, mágiával és mesével átitatott ifjúsági regényt olvashatok. Most, az olvasás után nagyon bizakodó vagyok a teljes sorozatot illetően, ugyan még egy kevés hiányzott ahhoz, hogy tökéletesen elégedett legyek a Hercegnő és Boszorkánnyal, de az vitathatatlan, hogy az író nagyon sajátos, egyedi és érdekes világot és alaptörténetet alkotott.


Két főhősünk, Sophie és Agatha Gavaldonban él. Sophie mindig is arról álmodott, hogy egy nap hercegnő lesz belőle, igyekszik ennek megfelelően mindent megtenni tökéletes külsejéért és kifogástalan viselkedéséért. Reményeinek alapját az a jelenség jelenti, hogy Gavaldonban minden negyedik évben eltűnik két, tizenkét évnél idősebb gyermek. A helyi babonák szerint a Jók és Rosszak Iskolájába kerülnek, ahol egyiküknek a jóság és erény, másikuknak a gonoszság és fondorlat mesterségeit tanítják meg, hogy aztán később belekerüljenek a helyi gyerekek által olvasott mesékbe, és ott éljenek tovább. Agatha ezzel szemben nem igazán hisz ebben a mendemondában, a magányos és különc lány semmi másra sem vágyik, mint hogy nyugalomban élhessen, és bár idegesítik Sophie nagyra törő vágyai, a két lány valahogy mégis összebarátkozik egymással. Amikor eljön a nagy nap, Sophie már tűkön ülve várja, hogy végre elrabolják őket, ám annál nagyobb lesz a meglepetése, amikor ez tényleg megtörténik, csak éppen nem úgy, ahogy elképzelte. Ő kerül ugyanis a Rosszak, míg Agatha a Jók Iskolájába, ezzel pedig kezdetét veszi nem kevés bonyodalom, intrika és felfordulás, meg persze a veszélyes kaland, melynek során egyre többet megtudhatunk arról, hogy is működik a mesék birodalma, illetve a jó és a rossz kényes egyensúlya.

A varázsvilág, ahová a lányok kerülnek, nagyon kidolgozott és részletgazdag. A két iskolában csupán főhőseink Könyvfalók, vagyis igazi emberek, mindenki más eleve a mesék birodalmából érkezett ide. Mindkét lány meg van győződve arról, hogy itt valami tévedés történt, hiszen Sophie körül mindenki ijesztő és csúf, Agatha osztályában pedig csupa gyönyörű, kényeskedő lány és kardozgató herceg illegeti magát. Nagyon jól mulattam a különféle helyszíneken, lényeken és tantárgyakon, Soman Chainani hatalmas fantáziával találta ki az apró részleteket, ráadásul maga az alaphelyzet és konfliktus is nagyon jó, rengeteg lehetőséget és jövőbeni mondanivalót rejt magában. Nehézséget inkább a könyv töménysége okozott: bár tulajdonképpen mindig történik valami és a háttér is egyre jobban kibontakozik, azért volt, hogy kicsit zavarosnak éreztem a dolgokat, néha jó lett volna kicsit szájbarágósabb magyarázat azzal kapcsolatban, hogy mi is ez az iskola, mi a célja, és miért annyira más Sophie és Agatha. Persze egy sorozat esetében mindig úgy vagyok vele, hogy nem kell mindent rögtön érteni és átlátni, ha a későbbi regényekben egyre árnyaltabb képet kapunk, akkor nem lesz problémám a dologgal. 

Nagyon nehezen tudtam megbarátkozni Sophie karakterével, az első perctől fogva roppant ellenszenves volt a számomra - nyilván teljesen szándékosan. Bár jónak gondolja magát és tényleg elhiszi, hogy erényes, szándékai és gondolatai rávilágítanak arra, milyen önző és felszínes. Ezzel szemben Agatha több megnyilvánulásából is kiderül, hogy sokszor másokat helyez maga elé, és egyáltalán nem az az elsődleges célja, hogy ő maga elérjen valamit. Nagyon hamar megkedveltem, és végig drukkoltam, hogy neki mindenképpen jól alakuljon a sora, Sophie pedig méltó barátnőjévé váljon. Az iskolai világ szerintem elég látványosra és szórakoztatóra sikeredett, és az is átjött, hogy bár ebben a világban sarkosan el akarják választani a jót és a rosszat egymástól, azért a valóságban sosem ennyire fekete vagy fehér a dolog, hiszen a jók is követhetnek el hibákat vagy a rosszak is tehetnek nemes dolgokat. Ezt a mondanivalót lehetett volna még egy kicsit jobban kidomborítani, főleg, ha az elsődleges célközönség a tinédzser korosztály. 

Összességében örülök, hogy belevágtam a sorozatba, és nagyon kíváncsi vagyok, mi várható még a folytatásokban. Számomra az egyik legfontosabb dolog egy ifjúsági regényben az eredeti ötlet, ez pedig itt teljes mértékben megvalósul. Bár a könyv alapvető elemeit - jó és rossz, boszorkányok, hercegnők, varázslóiskola, mesés fordulatok - sok helyen olvashattuk már, ilyen módon vegyítve és megcsavarva még nem találkoztam hasonlóval, így ezért mindenképpen jár a piros pont. Nagyon remélem, hogy a többi résztől még többet kapok majd, ahogy azt is, hogy a Netflixes feldolgozás is jól adja majd vissza a kötet hangulatát, fanyar humorát és kicsit őrült karaktereit. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a mesék világát kicsit kifacsart formában, izgalmas feldolgozásban viszontlátni.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a Jók és Rosszak nemezisei kerülnek fókuszba. Minden állomáson láthattok egy fotót, melyen vagy egy jó vagy antihős fog szerepelni, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter dobozba az adott karakter nemezisének a nevét. Pl.: ha Pongó és Perdita képét látjátok, akkor Szörnyella nevét kell elküldenetek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések