A ​boszorkány szíve (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Agave Könyvek gondozásában nemrég jelent meg Genevieve Gornichec A ​boszorkány szíve című regénye, mely nem csupán gyönyörű külsejével vonja magára az olvasók figyelmét, hanem azzal is, hogy izgalmas és gondolatébresztő módon dolgozza fel az északi mitológiát, azon belül is Angurboda történetét. Tartsatok bloggereinkkel a blogturné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Agave Könyvek, 2022
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789635980154
Eredeti cím: The Witch's Heart
Fordította: Ballai Mária


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.

Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.

Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.

Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.

Véleményem:

Nagyon kedvelem mind az északi mitológiát, mind az Agave Könyvek regényeit, így nem is volt kérdés, hogy benevezek Genevieve Gornichec A boszorkány szíve című regényére. Mostanában egyre népszerűbbek az olyan történetek, melyek keretében a szerző a mitológiához nyúl, és női karakterek szemszögéből mutatja be az eseményeket, nekem pedig nagyon jók a tapasztalataim ezekkel a történetekkel. Szerencsére ez a könyv sem volt kivétel, sőt, olvasás után már repült is a 2022-es kedvenceim közé. 


Az északi mitológiáról már több másik könyvben is olvashattam korábban, ugyanakkor ezek főleg a híresebb istenek, Odin, Thor vagy Loki történeteire fókuszáltak. A boszorkány szíve Loki feleségét, az óriásnő és egyben boszorkány Angurbodát helyezi a cselekmény középpontjába, az ő szemszögén keresztül követhetjük az eseményeket mind az istenek, mind az óriások világában, egészen a Ragnarök eljöveteléig. A regény elég erősen indít, ott vesszük fel a fonalat, amikor Angurboda magához tér saját meggyilkolási kísérletéből. Mivel Odin féltékeny a tudásra, amit birtokol, szerette volna saját céljai érdekében felhasználni, és amikor ez nem sikerült, máglyán megégették és kivágták a szívét. A boszorkány, túlélve a halált, némiképp új személyként születik újjá, és egy erdőben keres nyugalmat az istenek és intrikáik elől. Nyugalma addig tart, amíg a szintén óriás származású Loki fel nem keresi. Az öntörvényű, hazug, mégis néha gyöngéd és szórakoztató férfi hamar Angurboda bizalmába férkőzik, ráadásul ő az, aki visszaadja a szívét - mint a regény során kiderül, nem csupán szó szerint, hanem minden lehetséges értelemben. 

Magát a történetet ismerhetjük a mitológiai leírásokból, hiszen köztudott, hogy Loki és Angurboda gyermekei lesznek azok, akik központi szerepet töltenek majd be a világ végében, a Ragnarökben. Ebben a könyvben mégsem az a fontos, milyen jelentős eseményekhez vezet majd a két főhősünk kapcsolata, hanem az, hogy Angurboda hogyan éli meg mindezt szeretőként, nőként, boszorkányként és anyaként. Az írónő nagyon erős és személyes hangot adott a boszorkánynőnek, gyakorlatilag az első perctől kezdve könnyű volt vele azonosulni. Nagyon tetszett az az esendőség és kettősség, ami megmutatkozott a történetben. Angurboda rettenetes hatalommal bír, ugyanakkor nem szívesen nyúl ezekhez az erőkhöz, és igazából semmi másra nem vágyik az életben, csak nyugalomra, békére és szeretetre. Később persze megtapasztalhatjuk azt is, mi mindenre képes, ha fenyegetve érzi azokat, akik közel állnak hozzá, ez a kettősség pedig végtelenül izgalmassá tette a karakterét. 

Szintén szót érdemel Loki karaktere is, akit a legtöbben a bajkeveréseiről ismernek, de ebben a regényben kicsit jobban megmutatkozott az emberi oldala. Bár sokszor nem viselkedett megfelelően, valahogy mégis mindig megbocsátottam neki, csakúgy, mint Angurboda. A cselekmény maga nem őrülten akciódús, sokszor csak lassan hömpölyögnek az események, a szépséges leíró részeknek és az olvasmányos nyelvezetnek köszönhetően azonban egy cseppet sem untam a könyvet. Később egy kicsit felgyorsulnak a történések és egyre nő a feszültség, ahogy az istenek újra tudomást szereznek a boszorkányról és gyermekeiről, illetve ahogy beteljesedni látszik a látomás, ami Angurbodát kísérti. Az egész történet egy igen katartikus és szép befejezésben csúcsosodik ki, ami méltó lezárást ad az egész könyvnek. 

Nagyon tetszett ez a regény, szerintem szerencsés, ha egy író úgy tud hozzányúlni ismert mitológiai történetekhez, hogy közben valamiféle mondanivalót is meg tud fogalmazni, vagy valamilyen új színt visz bele az eddig ismertekbe. Magával ragadó és érzelmes könyv, ami mégsem válik sosem giccsessé vagy érzelgőssé, és amiben egy különleges, erős és sokszínű női főhőst ismerhetünk meg. A csodaszép borító, amit az Agave Könyvek választott, csak hab a tortán, melynek végeredménye egy olyan kötet, ami kívül-belül méltó arra, hogy a polcunk éke legyen. 


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan szereti a mitológiai történeteket, különösen az északi mitológiát, és aki szeretne egy különleges női karakterről olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban az Agave Könyvek frissen megjelent kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.23. Ambivalentina
09.25. Utószó
09.27. Könyv és más

Megjegyzések