Elhagyott ​part - Hat sci-fi történet (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Elhagyott part című kötetben hat ismert és elismert író műve szerepel. Blake Crouch, N. K. Jemisin, Veronica Roth, Amor Towles, Paul Tremblay és Andy Weir egy-egy izgalmas, ám meghökkentő sci-fi történettel járultak hozzá az antológiához, melyeket most bloggereink vesznek górcső alá!
Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek az Agave Könyvek kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.



Kiadó: Agave Könyvek, 2022
Oldalszám: 318 oldal
ISBN: 9789635980451
Eredeti cím: Forward
Fordította: Juhász Viktor, Kleinheincz Csilla, Kozma Dániel, Sárpátki Ádám, Benkő Ferenc, Ballai Mária


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​VR-játékfejlesztő egy kódolási hiba következtében létrehoz egy szuperintelligenciát. A távoli jövőben emberek kis kolóniája visszaküld a Földre egy katonát, ám a küldetés nem várt fordulatot vesz. Egy megtermékenyítéssel foglalkozó cég a főbb tulajdonságok befolyásolása mellett már különböző projekciókat is készít a szülőknek, hogy születendő gyermekük milyen életre számíthat.

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől. A történetek közt egyaránt található klasszikusabb hangvételű, Philip K. Dicket felidéző írás és olyan realistább gondolatmenet is, ami akár már holnap megvalósulhat.

N. K. Jemisin Szükségbőr című novelláját Hugo-díjjal tüntették ki 2020-ban, míg az Elhagyott partot várhatóan Neil Burger fogja filmre adaptálni.

Véleményem:

Blake Crouch először a Wayward ​Pines-trilógiával lopta be magát a szívembe, azóta is tervezem, hogy szép lassan elolvasom az összes, eddig megjelent regényét. A nemrég megjelent Elhagyott ​part egy hat történetet magába foglaló sci-fi antológia, melyben Crouch címadó kisregénye mellett  N. K. Jemisin, Veronica Roth, Amor Towles, Paul Tremblay és Andy Weir novelláit is megtaláljuk. Ugyan kicsit izgultam a sci-fi cimke miatt, de szerencsére alaptalanul: a műfajon belül nagyrészt olyan történeteket kaptam, amik még a komfortzónámon belül vannak, és inkább az emberi sorsokra, társadalmi kérdésekre helyezik a hangsúlyt. 

Nem tudom pontosan, mi lehetett a rendező elv, ami szerint Blake Crouch összeállította ezt a kötetet, az mindenesetre a legtöbbre igaz, hogy inkább a melankolikus-elgondolkodtató vonalat képviselik, igazán csak Andy Weir Véletlenértékére mondanám, hogy könnyedebb, szórakoztató darab. Kicsit olyan érzésem volt a történetek olvasása közben, mintha egy-egy Black Mirror epizódot néznék. Több novellában is eljátszanak a szerzők a gondolattal, hogy egy adott technológiai fejlesztés milyen hatással lenne az egyénre vagy a társadalom egészére, és ezek a víziók legtöbbször nem éppen optimisták. De ugyanígy visszatérő elem saját elmúlásunk és az ezzel kapcsolatos reflexió, vagy a késztetés, amikor az ember valamilyen értelemben megpróbál istent játszani. 

Számomra a címadó Elhagyott ​part volt a könyv legerősebb története, egyúttal a legterjedelmesebb is. Ebben a kisregényben egy számítógépes játékokkal foglalkozó cég életre hív egy mesterséges intelligenciát, ami aztán szép fokozatosan öntudatra ébred és tanul, míg nem játékos karakterből szinte mindenható teremtménnyé válik. Önmagában az a téma is elgondolkodtató, hogy vajon mit kezdene az emberiség egy ilyen hatalommal, ugyanakkor engem mégsem ez az aspektusa fogott meg a történetnek. Sokkal hatásosabb volt az emberi dráma, ami lezajlott benne, egész pontosan Max, a mesterséges intelligencia és "teremtőjének" kapcsolata. 

Nagyon kíváncsi voltam még N. K. Jemisin Szükségbőr című novellájára is, ami szintén igen jól sikerült darab. Ebben a történetben az emberiség már rég egy másik bolygóra költözött, de időről időre elküldenek valakit a régi Földre, hogy szerezzen meg egy értékes mintát. A lelkes katona abban a reményben indul küldetésére, hogy ha sikerrel jár, ő is kiérdemli, hogy a társadalom elitjéhez hasonlóan igazi bőrt viselhessen, de amikor a kihaltnak hitt Földre érkezik, egészen megrendítő tapasztalatokat szerez. Ebben a novellában nem csupán a téma tetszett, hanem az írásmód és az elbeszélés stílusa is. 

Veronica Roth Bárkája viszonylag gyakori alaptémára építkezik: az emberiség megtudja, hogy hamarosan egy aszteroida csapódik a Földbe. A történetben nem csupán arról olvashatunk, hogyan készül az emberi faj túlélni ezt a csapást, hanem arról is, hogy az egyének milyen különböző módokon viszonyulnak ehhez a helyzethez, vagy éppen saját elmúlásukhoz. Tetszett a novella melankolikus hangulata, bár a téma alapvetően felkavaró volt, engem mégis egyfajta nyugalom árasztott el az olvasása közben. Nem így Amor Towles Érkezés a célhoz című novellájánál, ami számomra egészen riasztó víziót fest a jövőről. Ebben a történetben egy házaspár felkeres egy céget, akik nem csupán mesterséges megtermékenyítéssel foglalkoznak, hanem azzal is, hogy pontosan bejósolják, adott esetben befolyásolják a születendő gyermek egész életét, jövőbeli sorsát. Ijesztő belegondolni, hogy már nem állunk annyira távol attól, hogy ilyen módon avatkozzunk bele a természet rendjébe. 

Paul Tremblay Az utolsó beszélgetés című novellája volt számomra a kötet legszomorúbb darabja, de a konkrét cselekményéről nem árulnék el többet a spoiler-veszély miatt. Andy Weir Véletlenértéke gondoskodik arról, hogy egy könnyedebb darabbal zárjuk a kötetet. Bevallom, a nagy várakozásaim ellenére nekem ez a történet tetszett a legkevésbé, de ez kevéssé múlt az írón, inkább az volt a gond, hogy a sok szakszöveget, a matematikai és kvantumfizikai fejtegetéseket nehezen tudtam megemészteni, noha maga az ötlet nem volt rossz.

Ha egyben kell értékelnem a kötetet, akkor úgy érzem, elég erősre sikeredett, de ehhez az is hozzátartozik, hogy egyébként nem olvasok gyakran sci-fit. Bár nem találkoztam a novellák között igazán eget rengető és eredeti ötlettel (talán a Szükségbőr kivételével), mégis volt súlya ezeknek a  történeteknek, amellett, hogy a legtöbb igazán olvasmányos és formai szempontból is tartalmaz érdekes megvalósításokat. Örülök, hogy próbát tettem vele, mert így megint sikerült egy kicsit tágítani a látóteremet, és néhány történet esetében biztos vagyok benne, hogy sokáig fogok még töprengeni rajtuk.


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne igényes, elgondolkodtató novellákat olvasni a könnyebben emészthető sci-fi műfaján belül.

Nyereményjáték:

Az Elhagyott part című antológiában hat szerző sci-fi novelláját olvashatjátok, ezért a játékunk is velük kapcsolatos. Az állomásokon szereplő fülszöveg részletek alapján rá kell jönnötök, hogy melyik író magyarul is megjelent művéhez íródott. A megoldás az ÍRÓ NEVE, azt írjátok be a megfelelő helyre.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Wanderly atya némi vizsgálódást követően ördögűzést javasol, mert úgy hiszi, hogy Marjorie nem beteg, hanem a gonosz szállta meg. Felveszi a kapcsolatot egy helyi műsorgyártó céggel, akik médiaszenzációt sejtve felajánlják, hogy valóságshow-t készítenek Barrették megpróbáltatásaiból. A család végül a pénz miatt kénytelen belemenni a dologba, és így veszi kezdetét A megszállottság című show.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
21 - Könyv és más
23 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések