Rém ​hangosan és irtó közel (értékelés és nyereményjáték)



Jonathan Safran Foer világszerte nagy sikert aratott regénye, most a Helikon Kiadó jóvoltából újra megjelent országunkban. A kötet nem csak  olvasók ezreinek, hanem bloggereink szívét is meghódította. A Rém hangosan és irtó közel egy csodálatos regény a szeretetről és a gyászról. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Oskar Schell történetét és ha nektek kedvez a szerencse akkor nyerhettek is egy példányt a kiadó jóvoltából. 




Kiadó: Helikon Kiadó, 2022
Oldalszám: 432oldal
ISBN: 9789634793915
Eredeti cím: Extremely Loud and Incredibly Close
Fordította: Dezsényi Katalin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ha ​netán az ember egy lángoló felhőkarcolóból kényszerül kiugrani, nem árt, ha aznap a madáreledeles trikóját viseli, mert akkor a madarak rászállnak, és a levegőben tartják. Ugyancsak életet menthet az olyan toronyház, amely képes liftként a földbe süllyedni, hogy még akkor is épségben le lehessen jutni a legfelső emeletéről, ha nekirepül egy utasszállító. Ha pedig mégis bekövetkezne a legrosszabb, hasznos lehet egy speciális csatornarendszer, amely a párnákból egy hatalmas víztározóba vezetné a könnyeket, mert akkor a rádióban beolvasott vízállás alapján mindenki tudná, hányan sírták álomba magukat bánatukban.

Talán nem véletlen, hogy ilyen egyszerre mesébe illő és baljóslatú találmányokról ábrándozik Oskar Schell, a Rém hangosan és irtó közel kilencéves főszereplője, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban veszítette el imádott édesapját. De mi mást tehetne egy szülőjének hiányával küszködő, fékezhetetlen fantáziájú kisfiú? Nos, például nagyszabású nyomozásba kezdhet: mert miután Oskar apja holmijai között egy „Black” feliratú borítékra bukkan, benne egy kulccsal, elhatározza, hogy felkeresi New York összes Black családnevű lakóját, és kideríti, miféle titkot őriz a kulcshoz tartozó zár.

Jonathan Safran Foer világszerte nagy sikert aratott, generációkon átívelő regénye kreatív ötletek és fantasztikus fordulatok egyedülálló gyűjteménye – magával ragadó történet sorsfordító találkozásokról és tragikus elválásokról, szeretetről és gyászról, az elveszett gyermekkori biztonság újrateremtésének vágyáról és a felnőtt élettel járó veszteségek elkerülhetetlenségéről.

JONATHAN SAFRAN FOER (sz. 1977) amerikai író. Felsőfokú tanulmányait a Princetoni Egyetemen végezte filozófia szakirányon, jelenleg a New York-i Egyetemen tanít kreatív írást.

Véleményem:

Éppen tíz évvel ezelőtt olvastam először Jonathan Safran Foer Rém ​hangosan és irtó közel című regényét, ami már akkor olyan nagy hatással volt rám, hogy egyből a kedvenceim közé került. Nagyon tetszett a kötetből készült filmadaptáció is, és biztos voltam benne, hogy valamikor a jövőben szeretném még újraolvasni a történetet. A Helikon Kiadó gondozásában megjelent, csodaszép új kiadás éppen megfelelő apropó volt erre, azt viszont az olvasás kezdetén még nem tudtam, hogy a saját életemben olyan veszteség fog érni, aminek köszönhetően a számomra egyébként is meghatározó regény még nagyobb súllyal fog bírni. 


A történetünk főhőse a kilencével kisfiú, Oskar Schell, aki a szeptember 11-i terrortámadásban veszítette el az édesapját, akivel nagyon szoros volt a kapcsolata. Bár édesanyjától és nagymamájától minden segítséget megkap, a fájdalmat és a veszteséget még egy év távlatából sem sikerült feldolgoznia, és annak ellenére, hogy briliáns, tehetséges és fantasztikus srác, sokszor úrrá lesz rajta a bánat és a szorongás. Egy nap, amikor apukája holmijai között kutat, véletlenül ráakad egy Black feliratú borítékra, ami egy kulcsot rejt. Oskar agya szélsebes száguldozásba kezd, mindenképpen tudni szeretné, hogy milyen titkot rejt a kulcs, hiszen lehet, hogy ez is egy rejtvény része, amiket édesapja előszeretettel adott fel a számára. Fejébe veszi, hogy felkeresi a környék összes Black nevű személyét, és megtudja, melyikük ismerhette az apukáját vagy ki tudja, milyen zárat lehet nyitni a kulccsal. 

A cselekmény legnagyobb vázát ez a nyomozás teszi ki, melynek során Oskar kénytelen sokkal több kapcsolatot teremteni az emberekkel, mint amire képesnek érezte magát, és ami közben szép lassan egyre többet tud meg saját családjáról is. Az, hogy kétségbeesetten igyekszik valamilyen fogódzót találni édesapjához, természetesen a gyászfolyamat része, mi pedig olvasóként végig reménykedünk abban, hogy sikerül feldolgoznia és a helyére tennie magában ezt a súlyos veszteséget. De nem csupán Oskar az egyetlen, akinek el kell számolnia érzéseivel vagy bűntudatával. A regény más nézőpontokat is bemutat, mint például a kisfiú nagymamájáét és nagypapájáét, akik a háború veszteségei után kerültek egymás mellé, és kiknek házassága sokkal inkább volt törékeny szövetség, mint biztonságot adó kapcsolat. Oskar nagyapja nem volt jelen a fia életében, így elvesztése számára kétszeres erővel bír, hiszen sosem birtokolta a szeretetét. A történetben rengeteg ki nem mondott szóról, be nem vallott érzésről és elszalasztott lehetőségről olvashatunk, melyek egy részét ugyan nem lehet helyrehozni, mégis akad egy kis reménysugár a gyógyulásra. 

Oskar talán a legkülönlegesebb, legszerethetőbb gyerek-főhős, akiről valaha olvastam. Nagyon tetszett már annak idején is, hogy az író nem címkézi fel semmilyen SNI-kóddal, ettől függetlenül az elejétől érezzük, hogy ő sok szempontból más, mint a többiek. Hihetetlenül érzékeny fiú, akinek elképesztő fantáziája és ötletei vannak, ugyanakkor nagyon sérülékeny is, és néha ő maga is hajlamos megbántani másokat. A mostani olvasás során különösen összeforrt vele a szívem, ugyanis szeptember 11-én én is elveszítettem az apukámat. Amellett, hogy Oskarral együtt sírtam és üvöltöttem a fájdalomtól, valamiféle vigaszt és megnyugvást is nyújtott az író, azzal együtt, hogy talán még sosem volt ilyen nehéz elolvasnom egy könyvet. 

Most, a második olvasás után is azt mondom, hogy ez egy nagyon jó és fontos regény. Fontos szerepet kap benne a család, a veszteség, a gyász és a megbánás, ráadásul az ezekhez kapcsolódó létállapotok és érzések nagyon részletesen, változatosan és árnyaltan jelennek meg a regényben. Jonathan Safran Foer mind formailag, mind a szavak szintjén hihetetlen kifejezőerővel bír, egyből a hatása alá von, és aztán nem is engedi el a kezünket, míg a történet végére nem érünk. Nem mondom, hogy könnyű az az utazás, amire invitál, de az biztos, hogy ha vele tartunk, gazdagabbak leszünk, és talán egy kicsit jobban vigyázunk majd arra, ami a miénk: legyen az akár csupán a puszta létezésünk, vagy egy másik ember szeretete. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy érzékeny és szép történetet olvasni egy igazán különleges kis főhőssel. 

Nyereményjáték:

Oskar Schell, a Rém hangosan és irtó közel kilencéves főszereplője, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban veszítette el édesapját. Az irodalom sokszor szolgál gyógyírként az emberek lelkére, segítheti a feldolgozás folyamatát és az áldozatok emlékének az ápolását. Ezért ebben a játékban azoké a regényeké lesz a főszerep, amelyekben szintén megjelenik a terrortámadás. Minden állomáson találtok egy idézetet, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni hogy melyik könyvből származik az adott idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Az élet néha csigalassúsággal kúszik előre, amíg nem történik valami, amitől megtorpanunk, alaposan körülnézünk, és rájövünk, hogy rengeteg idő telt el azóta, amióta utoljára rendesen odafigyeltünk.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.19.: Csak olvass!
09.22.: Könyv és más

Megjegyzések