A ​fekete nyelvű tolvaj (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Agave Kiadó és Christopher Buehlman jóvoltából 2022-ben izgalmas kalandra indulhatunk a fekete nyelvű tolvajjal és barátaival, hogy megtaláljuk az eltűnt királynőt, aki megmentheti a világot. Ezúttal három bloggerünk vesz részt az izgalmakban, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: Agave Könyvek, 2022
Oldalszám: 452 oldal
ISBN: 9789635980062
Eredeti cím: The Blacktongue Thief
Fordította: Sárpátki Ádám


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tízezer ​fiunk mind ellened szegül
Fekete nyelvükön esküszó hevül
Bosszújuk elér, hiába menekülsz

Kinch Na Shannack kisebb vagyonnal tartozik a Szedők Céhének, amiért kiképezték a tolvajok mesterségére, vagyis a zárfeltörésre, késharcra, falmászásra, zuhanástompításra, hazugságszövésre és csapdaállításra, valamint pár apróbb varázstrükkre. Muszáj törlesztenie az adósságát, ezért elrejtőzött a régi erdei út mellett, hogy kirabolja az arra járó utazókat.

Ma azonban Kinch Na Shannack rossz célpontot választott.

Galva egy lovag, a kegyetlen goblinháborúk túlélője, és a halál istennőjének szolgálóleánya. A királynőjét keresi, aki eltűnt, miután az óriások lerohantak egy távoli, északi várost.

Kinch örülhet, hogy élve megúszta a sikertelen rablást, azonban a sorsa végzetesen összefonódik Galváéval. A tolvajt és a lovagot a közös ellenségek és a szokatlan veszélyek arra késztetik, hogy nagyszabású utazásra induljanak, amely során emberhúsra éhező goblinok és sötét vizekben vadászó krakenek várnak rájuk, a tisztesség pedig olyan fényűzés, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.

Véleményem:

Mindig izgatottan várom az Agave Könyvek gondozásában megjelenő, új fantasy regényeket, nem volt ez másként A ​fekete nyelvű tolvaj esetében sem. Christopher Buehlmantól korábban még nem olvashattunk magyarul, a rengeteg ajánlás és a köszönetnyilvánítás azonban azt ígérte, több olyan író volt hatással rá, akiknek a munkásságát én is sokra tartom. Kíváncsian kezdtem hát bele ebbe a viszonylag terjedelmes regénybe, melynek során egy igazán szerethető antihőssel élhetünk át számtalan kalandot egy mágiával és varázslatos lényekkel átszőtt világban.


A történet főhőse Kinch Na Shannack (nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem mindig nehéz, amikor olyan főszereplőről olvasok, akinek kb. a regény feléig nem tudom megjegyezni vagy kimondani a nevét, na de annyi baj legyen), a kissé cinikus, szemtelen és furfangos tolvaj. Ifjú korában a Szedők Céhéhez szegődött, akik kitaníttatták a különféle cselszövések, a lopakodás, némi mágia, és természetesen a tolvajlás mesterségére. Mivel akkor keletkezett adósságát nem tudta még megfizetni, Kinch elég nagy kalamajkába kerül, és kénytelen elfogadni egy rejtélyes megbízást annak érdekében, hogy ne lakoljon halállal a tartozás miatt. Ezen megbízás keretében egy veszedelmes lovagot, Galvát kell követnie, aki egy elveszett királynő nyomába eredt, és akivel kis híján megölik egymást a történet kezdetén. A kezdeti harcból szép lassan tisztelet, szövetség, majd törékeny bizalom szövődik, mi pedig szép fokozatosan egyre többet tudhatunk meg a világ felépítéséről és arról, mi motiválja valójában a különféle szereplőket. 

Az első dolog, amit sajátosságként ki lehet emelni, a regény stílusa, hangulata, valamint  a szereplők összetett jelleme. Itt van mindjárt Kinch, akit alapvetően nem lehet pozitív szereplőként azonosítani, már csak foglalkozásából eredően sem, mégis az első pillanatban belopja magát az olvasó szívébe. Kicsit trágár, néha a legalkalmatlanabb pillanatban süt el egy rossz viccet, ugyanakkor én végig úgy éreztem, hogy helyén van a szíve, és a maga sajátos módján igyekszik a lehetőségekhez mérten erkölcsösen viselkedni. Galva karaktere titokzatos és erős, nő létére félelmetes harcos, aki a halál istennőjének szenteli életét, és igen keveset árul el indítékairól. Szerettem a párosukat, ahogy azt is, hogy a szerző nem próbált valamilyen erőltetett romantikus szálat csempészni kettejük történetébe. Erre inkább egy később felbukkanó szereplőt, a boszorkány Norrigalt használta, akit szintén hamar megkedveltem, és kíváncsi voltam, hogyan fogja alakítani a főhősök közti dinamikát. 

Egy fantasy történet esetében a legnagyobb kérdés számomra, hogy mennyire sikerül eredeti és lebilincselő világot építeni, amiről úgy érzem, értem a működését és a mozgatórugóit. Ezzel kapcsolatban felemás benyomásaim voltak, ezért sem tudtam megadni a maximális pontszámot. Maga az elképzelt világ és az azt benépesítő lényeg, népek érdekesek és izgalmasak voltak. A klasszikus fantasy történeteket idézik meg például a goblinok vagy az óriások, de nagyon tetszett a mágia egy-egy aspektusa is, illetve a különféle varázslatok. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy nem értettem meg teljesen mindent a birodalmat átszövő hatalmi játszmákból, még ha ki is volt valamennyire fejtve, számomra nem elég hangsúlyosan, pedig a különféle intrikákban sokkal több potenciál lett volna. Érdekes volt az is, hogy a regény elég nyitott befejezést kapott, talán csak amiatt, hogy az író megadja magának a folytatás lehetőségét, bár én kifejezetten örültem, hogy végre egy egykötetes történetet olvashatok, és nem kell félnem attól, hogy mire a következő rész megjelenik, elfelejtem az előzményeket. 

A ​fekete nyelvű tolvaj szerintem elsősorban azoknak fogja elnyerni a tetszését, akik szeretik a mozgalmas történeteket és a szókimondó, humoros főhősöket. Engem gyakorlatilag végig lekötött, hiszen tényleg mindig történik valami benne, ugyanakkor kicsit sajnálom, hogy az általam említett egy-két hiányosság miatt nem lett kedvenc. Mindenesetre Christopher Buehlman nevét érdemes lesz megjegyezni, én biztos vagyok benne, hogy idővel rá fog érezni a tökéletes arányokra és jobbnál jobb könyvekkel fog szórakoztatni minket. 


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? A szókimondó, zsivány antihősök és a pörgős cselekmény szerelmeseinek.

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban olyan könyvek címét kell kitalálnotok, amelyekben a főszereplők szintén kalandos vándorlás során próbálják elérni a céljukat, akárcsak Kinch és a barátai. A feladatotok annyi, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Így aztán Jack és bosszantó új játéka kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 12. Utószó
09. 14. Könyv és más

Megjegyzések