Hol laksz, Huba? (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Kiadó újdonsága, a Hol laksz, Huba? egy különösen gyönyörű olvasmány, amely mesekönyv, böngésző és ismeretterjesztő kötet is egyben, lélegzetelállító illusztrációkkal. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 40 oldal
ISBN: 9789636031268
Fordította: Szlukovényi Katalin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Huba kalandokra vágyik, ezért útnak ered folyóparti otthonából. Csakhogy eltéved. Szerencsére találkozik egy barátságos kutyával, Akitával, aki segít neki hazatalálni. De hol laknak a hódok? Fenn a fán egy fészekben? Vagy a tenger mélyén, a sziklák között? Huba és Akita hőlégballonra száll, és az egész világot körberepüli, mire megtalálja az utat haza.
Magnus Weightman illusztrátor és építész világkörüli útra invitálja az olvasót. Útközben tucatnyi állatfaj lakhelyét ismerhetjük meg. A könyv négyéves kortól ajánlott mindenkinek, aki szereti az állatokat, és kíváncsi a nagyvilágra.

Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.

Véleményem:

Van valamiféle megmagyarázhatatlan vonzódásom a hatalmas méretű mesekönyvek iránt, szerintem ilyenkor előtör a gyermeki énem, és azonnal olvasni akarom az adott kötetet. Így éreztem Magnus Weightman Hol ​laksz, Huba? című mesekönyve kapcsán is, az pedig csak plusz motivációt adott, hogy a borító kicsit emlékeztetett régi kedvencemre, a Tesz-vesz városra. Az elsősorban óvodás és kisiskolás korosztályt megcélzó kötet igazán aranyos és szórakoztató darabra sikeredett, ahol az olvasás mellett a képek nézegetése, böngészése legalább akkora élményt nyújt. 


A rövidke történetben Hód Huba kalandjait követhetjük, aki egy reggel útnak indul otthonról, hogy bejárja a nagyvilágot. Egy idő után kicsit eltéved, és amíg a hazafelé vezető utat keresi, számtalan állat élőhelyét felkeresi új cimborájával, egy Akita nevű kutyával. A hőlégballonos utazás során a sarkvidéktől kezdve az erdők-mezők tájain keresztül a vizek birodalmáig sokfelé megfordulnak hőseink, Huba pedig megtudja, melyik állat melyik élőhelyen található. Akad itt termeszvár, méhkaptár, tölgyfa tövében kotorék, tengerpart és madárfészek, egyszóval tényleg igen változatos helyeket és otthonokat ismerhetünk meg, külön tetszik, hogy emiatt a kötetnek komoly ismeretterjesztő funkciója is van. 

A kisgyermekeknek szóló mesekönyvekben általában elég gyakori és népszerű állatok szoktak szerepelni, így én nagyon örültem annak, hogy különlegesebb élőlények is megjelennek a kötetben. Ellátogathatunk például a prérikutyákhoz, a szövőmadárhoz vagy a tarisznyarákokhoz, és még személyes kedvenceim, a rozmárok is szerepelnek a mesében. Természetesen a sok kaland után Huba is hazatalál végül, így azt is megnézegethetjük, hogy a hódok milyen otthonokban élnek. A kötet legvégén pedig egy szuper infografikát találunk, ami összefoglalja a könyvben szereplő legfontosabb ismereteket a megemlített állatokról.


A kötetben nagyon kevés a szöveg, az  viszont frappáns, aranyos, ráadásul verses formában megfogalmazott. Gyerekkönyvekben találkozom néha izzadságszagú rímekkel, szerencsére itt nem volt hasonló érzésem, nekem tetszettek a kis versek, jó ritmust adtak a mesének. A nagyobb hangsúly a szerző saját, részletgazdag és színes illusztrációin van, amik tényleg egyfajta böngészőként működnek. Rengeteg apró részlet található a képeken, én már többször is átlapoztam a kötetet, és még mindig találok olyan dolgokat, amikre rácsodálkozhatok. 

Összességében a Hol ​laksz, Huba? egy jó hangulatú, egyszerre szórakoztató és ismeretterjesztő könyv, ami tökéletes választás lehet a 4+-os korosztálynak. Időről időre újra elő lehet venni, akár, hogy elolvassuk a verseket, akár, hogy csak nézegessük a csodás illusztrációkat. Jó minőségű, igényesen kivitelezett kötet, ami jól bírja a strapát gyakori lapozgatás mellett is. 



Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Nagyszerű választás, ha olyan mesét szeretnénk, amin keresztül gyermekünk jobban megismerkedhet a természettel és az állatok élőhelyeivel.

Nyereményjáték:

A Hol laksz, Huba? című könyvben Huba utazása során számos állat lakhelyével ismerkedhetünk meg. Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy olyan állat hajlékáról találtok fényképet, amely helyet kapott a kötetben. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy melyik állat élőhelyét láthatjátok a képen, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09/29 Könyv és más
10/01 Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések