Műszak (értékelés és nyereményjáték)

 

A Műszakban visszatérünk Hugh Howey elgondolkodtató és megrendítő világába! A Siló folytatásában újabb sorsok és újabb történetek várnak titeket és bloggereinket. Tartsatok velünk a gyűjtemény blogturnéján, és ne feledjetek el játszani sem, hiszen a turné végén a Könyvmolyképző Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Műszakot! 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 552 oldal
Eredeti cím: Shift
Fordította: Varga Tibor
ISBN: 9789635975778


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A jövőnk csak most kezdődik!

Ötven év múlva a világ még olyan, amilyennek ismerjük. De a homokóra pereg. És hamarosan lepereg.

Csak a hatalmat birtoklók tudják, mi vár ránk. Az ő vezetésükkel a világ olyan útra lép, ahonnan nincs visszaút.

Az út pusztuláshoz vezet, és a föld alá száműz bennünket. A siló történelmét csak most írják. A jövőnk csak most kezdődik.

A tévésorozatként is hódító, világszerte kirobbanóan népszerű SILÓ folytatása.

Hagyd, hogy lenyűgözzön!

Véleményem:

Azoknak a táborát erősítem, akik annak idején nem olvasták Hugh Howey kisebb kötetenként megjelenő sorozatát, csak most, az új kiadás kapcsán kóstoltam bele a Siló világába. Bevallom, az első kötet után kicsit vegyes érzéseim voltak, mert bár nagyon tetszett az alapkoncepció, maradt bennem hiányérzet, elsősorban a magyarázatokkal kapcsolatban. Pont ezért kifejezetten örültem, hogy a Műszak a múltba kalauzol el bennünket, ahol megismerhetjük a silók építésének történetét és az ahhoz vezető motivációkat, valamint egy-egy szereplő sorsán keresztül egy jókora szeletet kapunk az eddig megéltekből, hogy aztán visszakanyarodhassunk oda, ahol az első rész véget ért. 


Mivel ez a történet annak idején három kötetben jelent meg, az egybeszerkesztett Műszak is három nagyobb fejezetből áll, melyek élesen elkülönülnek egymástól, mégis szépen építkeznek egymásra. Az Örökség című első fejezetben (jobban mondva műszakban) két szálon fut a történetünk, egyrészt 2110-ben, amikor is egy Troy nevű férfi felébred az 1-es silóban, másrészt 2049-ben, Washingtonban, amikor a silók ötlete először kezdett körvonalazódni és egyre inkább valósággá válni. Ebben a szálban egy Donald nevű férfi sorsát követhetjük nyomon, aki frissen megkezdett politikai pályáján érdekes választóvonalhoz ér: építész végzettségére hivatkozva felkérik ugyanis egy különleges építmény tervezésére, ugyanakkor a munka során egyre inkább azt érzi, hogy ez a feladat nem csupán a feleségétől távolítja el, de olyan titkokat is magával vonz, melyek hordozására nem biztos, hogy kellően felkészült. 

A második fejezetben újra találkozunk Troy-jal valamivel később az időben, emellett pedig A Nagy Felkelés évébe is bepillanthatunk, amire már voltak utalások az előző kötetben is. Bevallom, ez a szál érintett meg talán a legkevésbé, most valahogy sokkal jobban izgatott a hatalmasok játszmája és az, hogy végre megtudjam, kik és milyen céllal építették a silókat, egyáltalán milyen katasztrófát igyekezett ezek segítségével túlélni az emberiség. A harmadik nagyobb egységben elkezdünk szépen felzárkózni a jelenhez (ahhoz a ponthoz, ahol az előző kötet véget ért), illetve megismerjük Solo történetét is, ami számomra a könyv legfájdalmasabb egysége volt, még akkor is, ha jelentősen nem vitte előre és nem bővítette a sztorit. Igaz, a könyvet most is azzal az érzéssel csuktam be, hogy oké, na de akkor most mégis mi fog történni, ugyanakkor nekem nagyon kellett ez az alapozás és háttérépítés ahhoz, hogy igazán egységben lássam a Siló-sorozat világát. 

Bevallom, eleinte nem volt könnyű ráhangolódni a kötetre, nem éreztem olyan sodró lendületűnek a stílust, viszont miután a szerző elkezdte csepegtetni a végre igazán releváns információkat, magával ragadott a történet és egyre többet szerettem volna megtudni. Donald karakterét kifejezetten érdekesnek találtam, egyrészt tisztességes, másrészt nagyon könnyen befolyásolható férfi, és egy ilyen kombinációból, úgy éreztem, akármi is kisülhet a későbbiekben, nem tudtam megbízni benne, ugyanakkor drukkoltam neki, hogy a megfelelő időben képes legyen meghozni a helyes döntéseket. Ahogy fent is írtam, Solo története ragadott a leginkább magával, nagyon átéreztem azt a végtelen magányt és fájdalmat, amit megélhetett a silójában. A magyarázatok, amiket egyébként kaptunk, számomra az elnagyolt, de korrekt kategóriába sorolhatók, amikbe bele tudna kötni az ember, ha akarna, de miért is akarnék, ha egyszer végre érteni vélem, mi is folyik itt tulajdonképpen. Howey ügyesen adagolja a feszültséget és jó aránnyal csepegteti az információkat, mindezt még néhány érdekes fordulattal is megfejeli, és persze továbbra is erőssége a regénynek a sötét, komor, erőteljes atmoszféra. 

Teljesen egyértelmű, hogy most már a sorozat végére szeretnék érni, külön érdekesség, hogy a magyar olvasóközönségnek relatíve sokat kellett várnia a Por című, befejező kötetre. Azt hiszem, nálam pont ez a kötet lesz majd a vízválasztó, ami alapján igazán nyilatkozni tudok arról, hányadán állok ezzel a sorozattal. Az, hogy tetszik, nem kérdés, ahogy az sem, hogy a szerző nagyon eredeti, erős és különleges történetet alkotott, nekem viszont még mindig hiányzik az a bizonyos kis koktélcseresznye, ami alapján a kedvenc könyvek közé emelkedhetne. Kíváncsian várom hát (szerencsére már csak a polcról kell leemelni), hogyan fog végződni ez a kaland, de az biztos, hogy a Siló sorozat olyasmi, amit így se, úgy se felejt el egykönnyen az ember. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan építkező, elgondolkodtató disztópiákat. 

Nyereményjáték:

Nyomozzatok, olvassatok! Minden állomáson találtok egy kérdést, amire a Könyvmolyképző kiadó honlapján található beleolvasóban megtaláljátok a választ!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
Hol van Donald felesége?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10/02- Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések