Threads ​That Bind – Sorsfonalak (értékelés és nyereményjáték)

 

Aki kicsit is szereti a görög mitológiát, annak ez a könyv kihagyhatatlan. Io a Sorsistennők leszármazottja testvéreivel együtt. A Moirák leszármazottai a társadalom egy kirekesztett rétegét képzik, hiszen ők hozzáférnek és rendelkeznek a legbecsesebb dolog felett, magát az élet fonalát képesek módosítani. Ez a könyv egy magával ragadó történet, melyben Io egy olyan bűncselekmény sorozat nyomába ered, amely során elvágott fonalú nők követnek el gyilkosságokat. Az Ő feladata rájönni, ki állhat a háttérben, és miért teszi.


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Threads That Bind
Fordította: Presér Ágnes Judit
ISBN: 9789635979080


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​görög Sorsistennők leszármazottai hármasával születnek: egy, aki szövi, egy, aki gombolyítja, és egy, aki elvágja a szálainkat.

A szálakat, melyek összekötik az embereket az élettel és a dolgokkal, amiket szeretnek. Ez alól az Ora nővérek sem kivételek. Io, a legfiatalabb, magánnyomozóként kamatoztatja a Sorstól örökölt képességeit a félig elsüllyedt Alante városában.

Legújabb megbízatása azonban szörnyű felfedezéshez vezet: valaki nőket rabol el, megcsonkítja az életfonalaikat, és az így létrehozott lidérceket szabadon engedi a városban gyilkolni. Hogy megtalálja a tettest, Iónak együtt kell dolgoznia Edei Rhunával, a hírhedt söpredékkirálynő jobbkezével – ráadásul ő Io lelki társa, akivel különleges sorsfonal köti össze.

A nyomozás személyessé válik, amikor Io elhidegült legidősebb nővére felbukkan a legfőbb gyanúsított karján. A múltja titkai és az Edei iránti egyre erősödő érzései közepette Io a város legsötétebb zugaiba követi a nyomokat, mígnem a végzete őt is eléri.

TikTok-szenzáció, egyre növekvő rajongótáborral.
#BookTok, #OlvassEgyJót

Add át magad a sodrásának!

Véleményem:

Az ifjúsági fantasy műfaján belül az utóbbi években elképesztő mennyiségű történet jelent meg, éppen ezért olvasóként egyre szemfülesebben próbálok válogatni annak érdekében, hogy sikerüljön kifogni az eredetibb darabokat. Kika Hatzopoulou-tól még nem olvashattunk magyar nyelven korábban, így nem igazán volt összehasonlítási alapom, a görög mitológia viszont az egyik gyenge pontom, nagyon szívesen veszek a kezembe olyan regényeket, amik valamilyen módon kapcsolódnak hozzá. Úgy döntöttem hát, hogy fejest ugrok a Threads ​That Bind – Sorsfonalak világába, és igazából nem is kellett csalódnom - gyakorlatilag mindent hozott, amit ebben a műfajban elvárok egy könnyedebb, mégis egyedi világban játszódó ifjúsági történettől, és nem éreztem úgy, hogy ezt a sztorit már olvastam valahol. 


A történetünk egy alternatív valóságban játszódik, vélhetően valamiféle posztapokaliptikus jövőben, miután az istenek eltűntek és az emberek világára több katasztrófa is lesújtott. A Hold három darabra szakadásával szélsőséges időjárás és óriási áradások jöttek létre, az emberek kénytelenek voltak egyre magasabbra építkezni a túlélés érdekében, a csatornák vízében pedig különös, fertelmes lények jöttek világra. De más szempontból is megváltozott minden, nevezetesen azzal, hogy az egykori istenek leszármazottai különleges képességekkel születnek meg. Ilyen különleges személyek az Ora nővérek, akik moira-ivadékként a sors szálaival állnak összeköttetésben - egyikük a Szövő, másikuk a Gombolyító, a harmadik lány pedig a Vágó, aki képes elszakítani a különböző kötelékeket, akár az élet fonalát is. Bár a regényben mind a hárman szerepet kapnak, a főszereplőnk a legfiatalabb lány, Io lesz, aki képességét már egy ideje abban kamatoztatja, hogy magánnyomozó irodát működtet. Alapvetően kisebb ügyekre "szakosodott", megcsalt feleségek, kétségbeesett családtagok szokták felbérelni annak érdekében, hogy derítse fel egy szerettük titkos kötődéseit. Io éppen egy ilyen, hétköznapinak mondható megbízást teljesít egy este, amikor a helyszínen felbukkan egy különös, lidérchez hasonlatos lény, akinek, bár el van vágva az életfonala, mégis életben van és gyilkolni készül. 

Nem sokkal később Io-t felbéreli a helyi alvilág királynője, akinek már több emberét is meggyilkolták a titokzatos lidércek. Io nem szívesen, de azért elvállalja a munkát, legfőként azért, mert ő maga is tudni szeretné, ki vagy mi áll a merényletek és a természetellenes teremtmények mögött. A munkáját megnehezíti a tény, hogy éppen azzal a férfival, Edei Rhunával kell együttműködnie, akivel összeköti a sorsfonala. Io igyekszik nem tudomást venni erről a tényről, de ahogy egyre bizalmasabb kapcsolatba kerülnek, nehezére esik eltitkolni a kötődés tényét, amit csak ő lát, és persze felmerül az a morális dilemma is, hogy mennyire tisztességes életben tartania ezt a fonalat úgy, hogy tudja, Edei szíve másé. Szerencsére az írónő nem hagyott óriási teret a szívügyeknek (legalábbis nekem mindenképpen, tudjátok, hogy annyira nem vagyok fanatikus romantika-rajongó), ennél sokkal fontosabb lesz, hogy hőseink fejest ugorjanak a Sár legmélyebb bugyraiba, különböző isteni leszármazottakkal tárgyaljanak és megpróbálják kideríteni, ki áll a lidércek megteremtése és a gyilkosságok mögött. 

Bevallom, nekem nagyon bejött az írónő által megálmodott koncepció és világépítés. Különleges képességekről már nagyon sokat olvashattunk, viszont ez most meg volt bolondítva a mitológiával és az istenek közvetett jelenlétével. Jól állt a történetnek ez a sötét, mocskos, posztapokaliptikus környezet, ahol, mondjuk a Batman-hez hasonlóan, még az erkölcsileg pozitívabb szereplőknek is nehéz makulátlannak maradniuk. A regényben legfőként a nyomozásos szál dominál, ami szerintem egész jól volt felépítve, néha éreztem csak, hogy egy-egy összefüggés vagy logikai láncszem nem a megfelelő arányban lett kidomborítva, de egyébként a világépítés logikus, ha nem is túl komplex, de érthető és jól elképzelhető. Io karaktere nekem hamar szimpatikussá vált, legfőként azért, mert nagyon sok helyzetben jól vág az esze, észrevesz olyan apróságokat is, amit mások nem, és ezt nekünk, olvasóknak is úgy közvetíti, hogy meglegyen az aha-élményünk a lapokon haladva. Edei esetében már nem vagyok ennyire elégedett, nekem kicsit vázlatos lett a figurája, de ettől függetlenül vele is tudtam szimpatizálni és úgy éreztem, jó párost alkotnak Io-val. 

Mivel a történet elég izgalmasan ér véget, remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra, és annak is örülök, hogy várhatóan kétrészes lesz csak a sorozat (persze ez is szubjektív valahol, de én üdvözlöm azt az egyre gyakoribb írói szokást, hogy nem kell mindenáron sokrészes sorozatban gondolkodni, ha egyszer ellőtték az összes puskaport). Szerintem nagyon jó választás lehet, ha egy egyedibb, sötétebb tónusú ifjúsági fantasyt keres valaki, ami nem feltétlenül akarja megváltani a világot, de cserébe kellően izgalmas mind a témáját, mind a cselekményét tekintve. Nagyon tetszett, ahogy a moirák története fel lett használva a regényben, és ahogy az írónő tökéletesen tudta modern környezetbe adaptálni a személyükkel kapcsolatos érdekességeket és morális dilemmákat. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak az olvasóknak, akik valami könnyedebb, emészthető, mégis izgalmas világépítéssel rendelkező ifjúsági fantasyt keresnek. 

Nyereményjáték:

A játék során nincs más feladatod, mint kitalálni, mely híres görög alakokra gondoltunk, és beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
A Moirák egyike, aki a sors fonalát fonja

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.09. - Könyv és más
09.11. - Dreamworld
09.13. - Dreamworld extra állomás

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések