One ​Dark Window – Egy sötét ablak (értékelés és nyereményjáték)

 

Sötét hangulatú fantasy-t keresel az őszi időszakra? Vess egy pillantást Rachel Gillig könyvére! Az Egy sötét ablakban fenyegető mágiáról, lázadókról és egy olyan fiatal lányról olvashatsz, akiben egy valóságos szörnyeteg lakozik. A Lidérc kilencéves kora óta osztozik a tudatán, és Elspeth azóta keresi a módszert, amellyel megszabadulhat tőle. A regény a Könyvmolyképző gondozásában jelent meg idén szeptemberben, és nálunk most nyerhetsz is belőle egy példányt.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: One Dark Window
Fordította: Ódor Anna
ISBN: 9789635979660


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

HA ​SZABADON ENGEDI A BENNE ÉLŐ SZÖRNYET, MEGMENTHETI A KIRÁLYSÁGÁT?

Elspeth Spindle biztonságra vágyik a kísérteties, ködös királyságban, ahol él. Ám ehhez a puszta szerencsénél többre van szüksége… A Lidérc – ahogyan Elspeth hívja – egy szeszélyes, ősi szellem, aki a fejében lakozik. Védelmezi a lányt, és megőrzi a titkait. Azonban mindennek megvan az ára, a varázserőnek különösen. Amikor Elspeth az erdőben összetalálkozik egy rejtélyes útonállóval, az élete drámai fordulatot vesz. Csatlakozik egy csoporthoz, amelynek célja, hogy megtisztítsák Blundert a sötét mágiától, amihez össze kell gyűjteniük a Gondviselés tizenkét kártyáját. És hogy ki az útonálló? A király unokaöccse, Blunder legveszélyesebb embereinek parancsnoka, a magas, sötét hajú és piszkosul jóképű Ravyn Yew, a felségáruló. A tét egyre nő, akárcsak Elspeth és Ravyn egymás iránt érzett vonzalma. A lánynak pedig lassan szembe kell néznie a legsötétebb titkával: a Lidérc egyre nagyobb befolyást szerez az elméje felett, és talán nem is lesz képes megállítani őt…

TikTok-szenzáció! #BookTok, #OlvassEgyJót

ÉLD ÁT AZ IZGALMAIT!

Véleményem:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor beköszönt az ősz, hosszabbodnak az esték és először orrontom meg a kertben a "hideg-szagot", akkor a leginkább arra vágyok, hogy egy sötét, izgalmas és borongós történettel bekuckózzak a takaró alá, és teljesen elmerüljek benne. Bár nem vagyok egy kimondott impulzus-vásárló, amikor először utánanéztem Rachel Gillig One ​Dark Window – Egy sötét ablak című regényének, éreztem, hogy ez kell nekem, és nagyon reméltem, hogy maga a történet is azt fogja nyújtani, amit a fülszöveg és a borító ígért. Nem is árulok zsákbamacskát, nekem ez a könyv elhozta az igazi őszi hangulatot, és remekül megalapozta a kedvenc időszakomat az évben. 

A történetünk egy Blunder nevű kitalált királyságban játszódik, melyet már hosszú évekkel ezelőtt uralma alá vont a sötétség és a köd. Miután az emberek nem tudtak kellő alázattal viseltetni a mágia iránt, sajátos szabályok határozzák meg annak használatát. Kétféleképpen lehetséges a természetfeletti erőkkel machinálni: az egyik, ha valaki annak idején átesett a fertőzésen és annak nyomán különleges képessége bontakozott ki, ezt azonban a királyság kegyetlenül szankcionálja és csírájában elfojtja, ha kell, a gyermekeket sem kímélve a halálbüntetéstől. A másik lehetséges mód, ha valaki birtokol egyet a Pásztor király által létrehozott Gondviselés kártyáiból, melyek ugyan sajátos erőt kölcsönöznek tulajdonosuknak, de meg is kérik a mágia árát, egy idő után a visszájára fordítva az adott képességeket. 

Főszereplőnk, Elspeth  annak idején átesett a fertőzésen, ugyanakkor másokkal ellentétben nem különleges képességet szerzett, hanem valami sokkal sötétebb és hatalmasabb "átkot". Egy Lidérc költözik az elméjébe, akivel megosztja a testét és a tudatát, és aki, ha kell, rendkívüli erővel ruházza fel a lányt. Elspeth mindenki előtt palástolja ezt a furcsa közösséget, nem véletlenül, hiszen ha kiderülne, hogy annak idején eltitkolták a betegségét, azért keményen megfizetne ő és a családja is. Hamarosan azonban fény derül a lány adottságára, ráadásul ezzel egy olyan szövetség veszi kezdetét, amin Elspeth  maga is meglepődik. Kiderül ugyanis, hogy a király unokaöccse egy útonállókból álló banda vezére, aki titokban azon ügyködik, hogy a kártyákat összegyűjtve végre kiűzze a sötétséget a királyságból. Főhősünknek döntenie kell, hogy megbízik-e Ravyn-ban és az embereiben, és közben azzal is meg kell küzdenie, hogy a Lidérc egyre erősebbé válik az elméjében. 

Az az igazság, hogy ez az ötlet a mágia természetével és a Gondviselés kártyáival engem megvett kilóra. Hatalmas kedvencem Kresley Cole Az Arkánum Krónikák című sorozata, és ez sok szempontból emlékeztetett arra. Tetszett, hogy a koncepció hasonló a tarot-paklihoz, az írónő mégis tudott egyet csavarni mindezen, és egy nagyon sajátos világot álmodni a regényének. Az atmoszféra, a ködös, gótikus hangulat nagyon erőteljesen átjön, és bár szerepel a köteten az ifjúsági címke, nem kell félni attól, hogy a felnőtt olvasók számára nem üti meg a mércét a történet (sőt, ami azt illeti, én például százszor szívesebben olvasok egy sötét mesét, mint egy pikáns tündérhancúrt). Elspeth egy szerethető, öntudatos, mégsem forrófejű karakter, akivel könnyű azonosulni. Ravyn pedig kellően titokzatos ahhoz, hogy érdekeljen kettejük kapcsolata, ami egyébként szépen bontakozik ki, anélkül, hogy a romantika elvinné a hátán a regényt. Itt tényleg sokkal fontosabb a hangulat, a feszültség, a mágia természete és a kártyák érdekes és lenyűgöző világa, szerintem egyszerűen ilyen az, amikor adott egy szuper ötlet, ami nincs túlbonyolítva, csak tisztességesen és szórakoztatóan elmesélve. 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik majd a történet, és azt sem bánom, hogy nem végtelen hosszúságú sztorira kell számítanunk, csak egy duológiára. A terjedelem alapján lehetne ez egy könnyed történet is, a szépséges nyelvezet és a lassan hömpölygő cselekmény azonban súlyt és tónust ad neki, anélkül, hogy megfeküdné a gyomrunkat. Egy szó, mint száz, én nagyon jó szívvel ajánlom, főleg, ha valaki hozzám hasonlóan pont ilyen ködös-komor hangulatú kötetet keres az őszi estékre. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a mágiával kapcsolatos egyedi ötleteket egy regényben, illetve a baljós, sötét meséket. 

Nyereményjáték:

A játékunkban híres gótikus stílusú regények szereplőinek nevét rejtettük anagrammák mögé. A feladatotok, hogy feloldjátok az anagrammát és a Rafflecopter megfelelő helyére a könyv címét írjátok, amelyben az adott karakter szerepel. Ne aggódjatok, többnyire főszereplők neveit rejtik az anagrammák, illetve segítségként a nevek kezdőbetűit nagybetűk jelölik.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
nrgrShurtal itA

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.21. Readinspo
09.30. Könyv és más
10.01. Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések