Agnes ​Grey (értékelés és nyereményjáték)

 

A Menő Könyveknek köszönhetően egy újabb klasszikust vehetünk kézbe új kiadásban. Ezúttal Anne Brontë Agnes Grey című regénye kapott szép, új köntöst. Tartsatok velünk, ismerjétek meg az önéletrajzi ihletésű történetet és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykötet is. 



Kiadó: Menő Könyvek, 2024
Oldalszám: 296 oldal
Eredeti cím: Agnes ​Grey
Fordította: Gy. Horváth László
ISBN: 9789635845248


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Anne Brontë első regényének főhőse, Agnes Grey egy lelkészcsalád legkisebb gyermekeként szeretetteli környezetben nő fel, ahol a lelki és erkölcsi értékek többet érnek a kézzel fogható javaknál. Ezt a szemléletet kívánja továbbadni nevelőnőként az arisztokrata családok elkényeztetett gyermekeinek is. A visszafogott, de mindig őszinte Agnest a munkája során szerzett fájdalmas tapasztalatok egyre erősebbé teszik, és végül érett, önálló nőként veszi kézbe saját sorsát.

Az önéletrajzi ihletésű mű a viktoriánus korabeli Angliában játszódik, a szerző valósághű ábrázolással mutatja be az akkori társadalmi viszonyok visszásságait. Az elgondolkodtató és a mai olvasó számára is különleges élményt nyújtó fejlődésregény egy nő életét mutatja be, aki a megpróbáltatásokon keresztül jut el saját értékeinek felismerésééig, és végül érzelmeit felvállalva az őszinte szerelmet is megtalálja.

Véleményem:

Nagyon izgatott lettem, amikor megláttam, hogy új kötet érkezik a Menő Könyvek Örök Kedvencek sorozatába, főleg amiatt, hogy egy újabb Brontë-nővér munkásságával ismerkedhetek meg. Az előző élményem, Charlotte Brontë Villette-je sajnos nem lett igazi szerelem a részemről (értékelésem ITT), de nem akartam feladni a próbálkozást, így vágtam bele Anne Brontë Agnes Grey című regényébe. És az a helyzet, hogy ennél jobb döntést nem is hozhattam volna, ugyanis ez a történet végre hozta azt, amit egy viktoriánus korban játszódó regénytől várok, és hihetetlenül jólesett a lelkemnek ezekben az első, őszi napokban. 


A részben önéletrajzi ihletésű regény főhőse a fiatal Agnes, akit szülei szerényen, de nagy szeretetben nevelnek nővérével együtt. Amikor a család helyzete kezd egyre nehezebbé válni, a lány a fejébe veszi, hogy ő is szeretne letenni valamit az asztalra, és olyan munkát találni, amihez érzése szerint van tehetsége. Elhatározza, hogy felcsap nevelőnőnek, amit családja eleinte kicsit kétkedve fogad, főleg azért, mert Agnes addig viszonylag burokban élt, édesanyja sok terhet levett a válláról, és nem igazán kellett az élet keményebb oldalával szembesülnie. Végül győz Agnes elhivatottsága, és ifjú hősnőnk tizenkilenc évesen el is szegődik a Bloomfield családhoz, ahol több kisgyermek nevelését is rábízzák. A helyzet viszont sajnos korántsem annyira könnyű, mint Agnes elképzelte: a gyermekek neveletlenek, kegyetlenek és engedetlenek, ráadásul a szülők sincsenek a lány segítségére abban, hogy valamelyest helyes irányba terelje növendékeit. 

Miután ez az állás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, Agnes egy másik családhoz, Murrey-ékhez kerül, ahol már idősebbek valamivel a rábízott gyerekek, de főszereplőnk itt is azzal szembesül, hogy amit a szülők hosszú éveken keresztül elrontottak, azt ő, akármilyen állhatatosan próbálja, nem igazán tudja helyrehozni. Agnes azért kitart, és igyekszik töretlenül átadni valamit abból az erényességből és jámborságból, amit ő maga hozott a szülői házból, ráadásul életében először megtapasztalja a szerelmet is. Hogy hogyan alakul a sorsa, milyen sikerek és kudarcok várnak rá választott hivatásában vagy éppen a szívügyekben, természetesen kiderül, ha elolvassátok a történetet, annyit mindenesetre elárulok, hogy számomra nagyon megnyugtató és szerethető volt a regény befejezése. 

A történetet egyes szám első személyben meséli el nekünk Agnes, ettől az olvasás élménye igazán személyes. Agnes karaktere az első pillanattól kezdve közel került hozzám, nem is feltétlenül azért, mert annyira hibátlan a jelleme, hanem mert végig nagyon őszintének éreztem a hangját, aki a saját gyengeségeivel, hibáival tökéletesen tisztában van, és törekszik arra, hogy ezeken változtasson. A másik dolog, amivel nagyon megszólított engem ez a könyv, az a pedagógiai vonatkozása, és külön érdekes volt, hogy Agnes rengeteget gondolkodik ezekről a kérdésekről. Fontos szerepet kap az a kérdés például, hogy mennyire nevelhető egyáltalán valaki, akit élete első éveiben vagy elhanyagoltak, vagy elkényeztettek, vagy akár az, hogy milyen eszköztár áll ilyenkor egy pedagógus rendelkezésére. Néha kedvem lett volna belebújni a kötetbe és adni Agnesnek néhány tanácsot, de a következő lapokon már meg is bántam a fölényességemet, amikor láttam, milyen nehéz helyzetekkel kell megbirkóznia. 

Bár voltak a regényben kevésbé mozgalmasabb részek, engem ezek is abszolút lekötöttek, főként a már korábban is említett izgalmas gondolatmenetek miatt, amik sok erkölcsi kérdést feszegettek. Unalmasnak nem éreztem egy percig sem, ráadásul olyan szép, olvasmányos a nyelvezete is, hogy nagyon jó élmény volt elmerülni benne. Agnes mellett nagyon a szívemhez nőtt Mrs. Grey, hősnőnk édesanyjának karaktere is, aki annak idején szerelemből, szülei tiltása ellenére ment férjhez, és egész életében azt képviselte lányai felé, hogy a tisztesség, szeretet, egymás megbecsülése mindenféle rangnál vagy anyagi előnynél fontosabb. Ezek után biztos, hogy a Wildfell ​asszonyára is szeretnék sort keríteni, és nagyon hálás vagyok a Menő Könyveknek, hogy a minőségi szépirodalmat ilyen vonzó külsővel hozzák közelebb a fiatal (és persze kevésbé fiatal) olvasóknak.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne elmerülni a viktoriánus korban egy fiatal, elszánt nevelőnő történetén keresztül. 

Nyereményjáték:

Az Agnes Grey Anne Brontë angol írónő 1847-ben Londonban kiadott, önéletrajzi ihletésű regénye. Ebben a játékban most minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan könyvből, mely hasonló korszakban íródott. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik az idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
"A bálványokhoz nem szabad nyúlni: kezünkön marad az aranyozás."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.03.: Csak olvass!
09.06.: Szembetűnő
09.10.: Könyv és más
09.12.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések