Tíz ​nap a világvége előtt (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadónak és Manon Fargettonnak köszönhetően igazán megrázó, érdekes és izgalmas 10 napot követhetünk végig a Tíz nap a világvége előtt című könyvben. Éljétek át bloggereinkkel a sötét, mégis tanulságos napokat új turnénk keretében, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 416 oldal
Eredeti cím: Dix jours avant la fin du monde
Fordította: Burján Monika
ISBN: 9789634578185


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Miért nem tud hinni abban, hogy túlélik?

Két robbanásfal halad egymással szemben, kilométerről kilométerre emésztik fel a Földet.

Senki nem tudja, honnan erednek, de megállíthatatlanul közelednek egymás felé, hogy tíz nap múlva egyesüljenek.

Menekültek áradata indul meg az Atlanti-óceán partja felé, ahol a legtovább lehet életben maradni.

A véletlen egymás mellé sodor öt embert, három férfit és két nőt.

Együtt vágnak neki a bedugult utaknak – és életük utolsó tíz napjának.

Kezdetét veszi a könyörtelen visszaszámlálás.

Egy letehetetlen road movie – térben és lélekben.

És te?

Te mit tennél, ha csak tíz napod maradna az életből?

Véleményem:

Valamiért vonzanak a világvége-történetek, talán azért, mert gyerekkorom óta az egyik visszatérő álmom, hogy felnézek az égre és tudom, csak másodpercek vannak hátra a világból, amit ismerünk. Manon Fargetton Tíz ​nap a világvége előtt című regénye már egy ideje a radaromon van, és örülök, hogy egy blogturné keretében most lehetőségem volt elolvasni ezt a nagyon sajátos hangulatú, világvége-témájú kötetet, ami egyszerre gondolkodtat el arról, mik az igazán fontos dolgok az életben, és arról, vajon minek kellene történnie ahhoz, hogy végre igazán önmagunk lehessünk. 

A regény több szereplővel dolgozik, az ő életükbe kapunk néhány villanásnyi bepillantást a kötet kezdetén. Megismerjük Sara-t és Gwen-t, a fiatal házaspárt, az önálló életét nemrég megkezdő, egyetemista Lili-Ann-t, és a beteg édesanyjáról gondoskodó srácot, Valentin-t. Sokat ugyanakkor nem tudhatunk meg az addig rutinosnak mondható életükről, mert hamarosan fenekestül felborítja a világot annak a híre, hogy Új-Zéland partjainál egy titokzatos robbanás rengette meg a földet, mely úgy tűnik, tovább hullámzik a többi kontinens felé. Hamarosan kiszámítják, hogy a robbanások tíz nap múlva elérik a Föld utolsó biztonságosnak tűnő pontját is Európában, és nagyon úgy tűnik, hogy utána semmi nem marad majd hátra az ismert világból. Szereplőink különböző módon reagálnak a hírekre, de persze mindenkiben elkezd dolgozni az ösztön, hogy a lehető legtovább elnyújtsa az életét, és találkozzon megmaradt szeretteivel. Hőseink felkerekednek hát, hogy elérjék a partvidéket, útjaik pedig egy ponton elkezdik keresztezni egymást, kiegészülve néhány új karakterrel. 

A történetben egyáltalán nem a katasztrófa természetén van a hangsúly, tulajdonképpen elég elnagyolt is, amilyen magyarázatot a szerző ad a világvégére. Ugyanakkor ez azért nem probléma, mert tényleg nem ezen van a fókusz, ez nem egy olyan akciófilm, ahol az emberiség összefog annak érdekében, hogy túléljék a közelgő katasztrófát. Sokkal inkább az emberi sorsokon, drámákon és kapcsolatokon van a hangsúly, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Egyénileg mindenkit sikerül annyira megismernünk, hogy megtudjuk, mi mozgatja, mi hajtja a túlélés felé, egyáltalán túlélni akar, vagy csak illő módon megélni azt az időt, ami még hátravan. Gwen például egyedül abban lát értelmet, hogy befejezze a regényét, ami miatt konfliktusba is kerül Sara-val, aki vele ellentétben kapcsolódni szeretne, szinte mindegy is, kihez. Valentin életében nagyon meghatározó volt eddig az alkalmazkodás és a másoknak való megfelelés, így az ő számára az lesz a feladat, hogy ebben a fennálló kevés időben megtalálja az igazi önmagát. És ott van Lili-Ann, aki a testvéréhez igyekszik, ezzel egy időben pedig próbál felnőtté válni, ami különösen nehéz egy olyan helyzetben, amikor a leginkább vágyunk mások iránymutatására. 

Tetszett, ahogy ezek a nagyon különböző szereplők elkezdtek a történetben kapcsolódni egymáshoz, felelősséget vállalni egymásért, családdá, közösséggé válni. Tisztán látszik, hogy az ember alapvető ösztöne, hogy valahová tartozzon, és ha egyszer eljön a vég, abban a tudatban akarja fogadni azt, hogy szeretik és viszontszerethet. Az írónő jól ragadta meg azt a kétségbeesést is, ami ilyen helyzetben úrrá lehet az embereken, bár csak néhány villanásra, de látjuk, milyen szélsőséges viselkedést, reakciókat vált ki egyesekből a közelgő vég ígérete. A történet aztán egy ponton sajátos irányt vált, melyben központi szerepet tölt be Gwen készülő regénye, azt gondolom, ez a megoldás megosztó lehet az olvasók számára. Őszintén megmondom, nekem nagyon tetszett ez a megoldás, ahogy Gwen regénye reagál a valóságra, vagy az is lehet, hogy éppen kiváltja a történteket. Ez a csipetnyi misztikum szerintem kimondottan jól állt a történetnek, és csak tovább fokozta az egyébként is erős atmoszféráját. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a regény, mert valami teljesen mást kaptam, amit a hasonló témájú könyvekben, filmekben megszokhattam. Lassan hömpölygő történet volt, amiben fontos szerepe van az érzéseknek, hangulatoknak, kicsit álomszerű és sejtelmes, emellett pedig érzékenyen és gyengéden bánik a szereplőivel. Mivel nem egy reflektorfényben álló történet, én nagyon remélem, hogy több olvasóhoz el fog jutni, ha valaki nem zárkózik el attól, hogy a racionális magyarázatok helyett inkább lelki vonatkozásokat kapjon, szerintem nem fog csalódni és különleges élményben lesz része.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a különleges hangulatú történeteket és a világvége-témájú regényeket. 

Nyereményjáték:

Ezúttal a turnéállomásokon világvégefilmekkel kapcsolatos kérdésekre kell majd válaszolnotok. A helyes válaszokat írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
Milyen járművön élnek a Túlélők viadala című filmben az emberek?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 27. Könyv és más
09. 29. Kelly és Lupi olvas
10. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések