Ice Cool



Úgy döntöttem, hogy ha már az időjárás nem mutat hajlandóságot arra, hogy téliesre forduljon, akkor legalább egy olyan játékot hozok ezen a héten, ami megidézi számunkra a jeget és a havat. Ez nem más, mint a Brain Games játéka, az Ice Cool, ami 2017-ben elnyerte Az év gyerek társasjátéka díjat. 

Már régóta szemeztem ezzel a játékkal, nagyon jópofának tűnt a videókon, idén pedig a Társasjátékok Ünnepén élőben is megleshettem, hogyan működik pontosan. Ha magamnak nem is, de a munkahelyemre sikerült beszerezni egyet, amit még a téli szünet kezdete előtt fel is avattunk. 

Az első dolog, ami szembeötlő ennél a játéknál, a nagyon ötletes kivitelezése: a hatalmas játékpálya ugyanis egy relatíve kis dobozban elfér, köszönhetően annak, hogy a különböző elemeket praktikusan egymásba tudjuk pakolni. 



Nincs más dolgunk, mint a leírásnak megfelelően felállítani a játékteret, és kezdődhet is a fogócska! A történet szerint a cuki pingvinek úgy döntenek, megpattannak az iskolából, és a különböző kapukon áthaladva begyűjtik a saját színüknek megfelelő halakat. Igen ám, de minden körben van egy felügyelő, aki igyekszik megcsípni a lógósokat, és ha sikerül neki, elveszi a diákigazolványukat és visszazavarja őket az osztályterembe.


A cél tehát, hogy minél több halacskát szerezzünk és ne ütközzünk a felügyelővel, ugyanis a halakért és a diákigazolványokért is pontokat kapunk, amik a játék végén, ha már mindenki volt fogó, összeadódnak. Ha tehát négyen játszunk, akkor négy körből áll az egész játék, amíg minden játékos kipróbálja magát felügyelő szerepben. Ez a pingvinek ügyességétől függően körülbelül fél órát vesz igénybe, szóval akkor is érdemes belekezdenünk, ha nincs nagyon sok időnk játszani.



Érdemes még arról is szót ejteni, hogy a pingvineket pontosan hogyan is kell átjuttatni a kapukon. A keljfeljancsi-szerű bábúkat pöckölni tudjuk, de mint a gyakorlás során kiderült, ennek is számos apró trükkje és csínja-bínja van, ha jobban elmerül benne az ember, egészen frankó mutatványokat meg lehet tanulni. Ha például jó erősen fejbe pöcköljük csóri pingvint, akkor még repülni is tud.:)


Nekem nagyon tetszik a játék külalakja is, igazán jópofa lett a pingvinek iskolája, a készítők ügyeltek az apró részletekre is. Tény, hogy ez nem az a fajta játék, ahol  rettenetesen sokat kell gondolkodni, de annak ellenére, hogy "csak" pöckölgetni kell, ez is igényel az ügyesség mellett némi stratégiai tervezést, hiszen előre meg kell fontolnunk, milyen útvonalakon érdemes haladnunk, hogy elkerüljük a felügyelő pingvint. A gyerekek nagyon élvezték, és persze játék közben szép lassan becsatlakoztak a felnőttek is, akik állítom, hogy ha lehet, még jobban szórakoztak. Nem a legolcsóbb játék, de én nagyon ajánlom a beszerzését, kiváló szórakozás a család és a barátok számára is. Úgyhogy azt mondom, pöckölésre fel! ;)

Megjegyzések