Csillagképek


Fülszöveg:

Tiszta éjszakákon számtalan csillag szikrázik az égen. A Nagy Göncölt könnyen felismerjük, de vajon melyik csillagok tartoznak az Oroszlán vagy a Skorpió csillagképhez? 

A könyv segítségével gyorsan és biztosan megtalálhatjuk a 25 legszebb csillagképet! 
Ebben segítenek bennünket a jól áttekinthető csillagtérképek, a csillagképek megtalálását megkönnyítő közérthető magyarázatok, érdekes legendák és történetek, valamint a Hold és a bolygók megfigyelésére vonatkozó tanácsok. 
Különösen érdekes lehet, hogy az égbolton való tájékozódáshoz léptékként a saját kezünket használhatjuk.

Véleményem:

Egészen kiskorom óta imádom bámulni a csillagos eget. Hullócsillagot várni, kívánni valamit, vagy egyszerűen csak elmerülni a távoli és különös alakzatokban. Az egyetlen fájdalmam az volt csupán, hogy bármennyire szerettem volna, sosem tudtam a Nagy Göncöl kivételével, melyik csillagkép melyik, vagy egyáltalán hogyan kellene őket megkeresni és azonosítani. Így tehát amikor először pillantottam meg ezt a kötetet, tudtam, hogy pontosan ez hiányzik az életemből, és a kiadónak köszönhetően lehetőségem volt "elolvasni".


Nem véletlen az idézőjel, hiszen ez a könyv sokkal több annál, mint hogy egyszerűen végiglapozzuk. Magában rejti az interakció lehetőségét is, hiszen akkor az igazi az élmény, ha a frissen olvasottakat rögtön a gyakorlatban kamatoztatjuk, tehát szaladunk ki a szabadba, és az instrukcióknak megfelelően felkeressük az adott csillagképet. Azért is haladtam ilyen lassan ezzel az értékeléssel, mert sajnos az utóbbi időkben ritkán volt olyan tiszta az égbolt, hogy próbára tegyem éppen megszerzett tudásomat, márpedig anélkül nem lenne teljes a véleményem.

A könyv nagyon alapos útmutatást nyújt ahhoz, hogyan lássunk neki az égbolt bebarangolásának: először pontosan elmagyarázza, hogyan épülnek fel a fejezetek, majd abban is segítséget nyújt, hogy az égtájakat megkülönböztessük egymástól (lehet, hogy sokaknak ez evidencia, az én tájékozódási képességemmel ez nem mindig egyszerű). Tippeket kapunk ahhoz, mikor és honnan érdemes a leginkább vizsgálni az eget, illetve ahhoz is, hogy milyen egyszerűbb eszközök segíthetik a kutakodásunkat. Nekem nagyon tetszett a könyv felépítésében, hogy évszakok szerint oszlanak el a fejezetek, tehát bármelyik hónapban vagyunk éppen, könnyedén kikereshetjük, hogy abban az időszakban éppen mely csillagképek láthatóak.


A részletes csillagkép-ismertetők szintén nagyon praktikusak és átláthatóak: az egyik oldalon mindig egy térképet találunk, ami segíti a tájékozódást, a leíró részből pedig megtanulhatjuk, hogyan érdemes elkezdeni a keresést, mihez viszonyítsunk, melyek akkor a legfényesebb csillagok és mit kell tudni róluk stb. Nekem külön szimpatikus volt, hogy az egyes képekhez tartozó legendákról, mitológiai vonatkozásokról is olvashatunk, ami még teljesebbé teszi a felfedezés élményét. Mint mondtam, sajnos nem volt könnyű dolgom mostanában a gyakorlati alkalmazással, de azért egy-két tisztább estén nekem is sikerült beazonosítanom jó pár csillagot és csillagképet, mostanában például az Ökörhajcsár és a Szűz is szépen megfigyelhető. Sokat jelentettek ezek a kisebb-nagyobb sikerélmények, korábban próbálkoztam már többféle okos-telefonos alkalmazással, de egyikkel sem voltam olyan elégedett, mint ezzel a könyvvel.


A szerző külön fejezetben foglalkozik a kötet végén a Holddal, a bolygókkal, illetve az egyéb égi jelenségekkel (üstökösök, hullócsillagok stb.). Tetszett, hogy ezek a részek is jó arányt találtak a tudományosság és a közérthetőség között, így anélkül tudunk meg egy csomó hasznos és érdekes információt, hogy túlságosan meg kellene erőltetni magunkat az olvasás közben. Ezért is gondolom többek között, hogy ez a könyv tökéletesen alkalmas nagyobb gyerekek számára, sőt, igazi családi program is lehet a közös olvasás, majd az ezt követő együttes felfedezés. Nem az a darab, ami hosszasan áll majd a polcon, hanem olyan, amit újra és újra előveszek, hogy a segítségével minél magabiztosabban tájékozódjak a csillagok között.

A könyvet köszönöm szépen a Cser Kiadónak!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne jobban elmerülni a csillagok és csillagképek világában, és aki ehhez egy jól alkalmazható, gyakorlatias és igényesen kivitelezett kötetet keres.

Megjegyzések