HiSztorik- Urbánszki László: Ördöglovas


Urbánszki László: Ördöglovas (A magyarok nyilaitól... 3.)
Szenzár Kiadó, Budapest, 2018.
ISBN: 9789632279435

Fülszöveg:

A Keleti Frank Királyság nem feledi csúfos pozsonyi kudarcát. Az öt germán törzs újra összeszedi minden erejét, hogy szétzúzza a fiatal mogyeri államot. A bajorok, élükön Arnulf herceggel és a mögötte álló egyházi hatalommal, királyságot építenének. Tarkacsu nagyfejedelem széthúzó mogyeri nemzetségfőkkel vitázik, saját hatalmának korlátái ellen küzd.
Agacs, az ifjú felderítő a nagyfejedelem utasítására hírszerzőként érkezett bajorföldre, hogy segítséget nyújtson Kadosa ott rekedt sebesültjeinek. Szemtelen ötlettel eléri, hogy Arnulf bajor herceg nemessé tegye fogadott húgát, Ingét, ha a lány harminc harcost küld a seregébe. A mogyeri katonák gyepűvidéki gyilkosoknak álcázva, Kadosa vezetésével indulnak az augsburgi táborba. Kadosa megalázó beosztást vállalva keresi az ellenség gyengéit. Mulatságos és életveszélyes kalandokat átélve gyűjti a szükséges tudást…

Urbánszki László lebilincselően fordulatos, kalandozás kori regényciklusának harmadik kötetében a 10. századi magyar történelem első évtizede elevenedik meg.


Előszóként:
Az idei év egyik legjobban várt megjelenése volt számomra Urbánszki László Ördöglovas című regénye, amely A magyarok nyilaitól... sorozat harmadik kötete. Mivel az első két rész nagy kedvencem volt, ezúttal is kapva kaptam a lehetőségen, hogy recenziós példányként mihamarabb belevessem magam Agacs és társai legújabb kalandjaiba, melyet szeretnék megköszönni a Szerzőnek és a Kiadónak!

Értékelésem:
Mint említettem, igencsak elnyerte a tetszésemet a sorozat első két kötete, így nagy elvárásokkal kezdtem neki az olvasásnak, mondhatni, elég magasan volt a léc. Szerencsére nem kellett csalódnom, sőt! Véleményem szerint egyértelműen ez volt eddig a legjobb rész. A cselekmény végig mozgalmas, a háttér alaposan kidolgozott, a stílusa sziporkázó, a hőn szeretett főbb karakterek pedig hozzák a tőlük elvárható furfangot. S bár a könyv elején kicsit belekeveredtem az események időbeliségének jelzés nélküli megbontásába, minden sorát élveztem.

A magyarság hadjáratai Európában a 10. században. Kér forrása: Wikipedia

A második rész kicsit lassabb tempója után igencsak felpörögnek az események. A történet színtere szinte teljes egészében áttevődik Bajor földre, az ellenséges vonalak mögé, mely az első oldalaktól kezdve megteremti a feszültséget. Ráadásul hőseink szokás szerint már a regény legelején galibába keverednek: összetűzésbe kerülnek a helyi rosszfiúkkal, Tillóval és bandájával. Persze ők még nem tudják, hogy az Álmoskönyv szerint semmi jót nem jelent keresztezni Agacs útját. Kettőt sem pisloghatnak, máris egy hírszerző hálózat részeként találják magukat a mogyeri fenegyerek irányítása alatt. És, hogy Kadosáék számára se legyen unalmas az élet, fegyelmezett katonákból gyepűvidéki gazemberekből álló csordává kell átlényegülniük, hogy így beszivárogva Lajos király seregébe, értékes információkat gyűjtsenek Tarkacsu nagyfejedelem számára. Mindebből kikövetkeztethető, hogy nem marad az olvasó híján a kalandoknak és izgalmaknak, miközben a szerelmi szálak is jól összekuszálódnak.

Egyértelműen állíthatom, hogy a három eddigi kötet közül ez a rész volt a leginkább történelmi jellegű. A szerző rengeteg információt csempészett be a sorok közé. Részletgazdag képet kapunk egész Nyugat-Európa hatalmi viszonyrendszeréről, a vikingek fenyegetéséről, Arnulf herceg merész politikai törekvéseiről egy önálló Bajor Királyság létrehozására, és a titkos paktumokról a mogyeriekkel. Láthatjuk, milyen nehézségeket okoz Tarkacsunak megszervezni egy megelőző csapást, hiszen magyar földön kívül nem parancsolhat a törzseknek. Megismerhetjük a korabeli harcászati módszereket, taktikákat, fegyverarzenált, a különböző páncélzatokat, egyéb katonai felszereléseket, és betekintést nyerhetünk a gyülekező germán sereg mindennapjaiba is. Külön érdekesség volt egy kis kitekintés a korabeli Velence-Lombardia ellentétre egy új szereplő, Hakim kapcsán.

Magyar fegyverek a 10. századból. Rajzolta Richter Aurél. Kép forrása: mek.niif.hu

A sorozat egyik legnagyobb erőssége, hogy kiváló karakterekkel dolgozik. Most Agacs és Kadosa viszi a prímet, de természetesen kisebb-nagyobb epizódok erejéig felbukkan a többi kedves ismerős is. Tetszik, hogy jellemük nem statikus, hanem az élet viszontagságai közepette folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Új szereplőként üde színfoltot jelentett a vadóc kislány, Anica és fogadott apja, az ex-condottiere Hakim felbukkanása.

A regényt jelen esetben is végigkíséri a szerzőtől már megszokott kacagtató humor. A számos komikus jelenet teszi az olvasást még élvezetesebbé, ugyanakkor úgy éreztem, egyes epizódszereplőknél alkalmazott jellemkomikum már-már kissé túlzás volt. Olykor a paródia határát súrolta egy-egy párbeszéd.

Mindezek után gondolom, senki sem lepődik meg azon, hogy 10/10 pontot adok erre a regényre. Egyetlen kérdésem van csupán: mikor jön a folytatás?
Jehuka

Megjegyzések