Könyvhét 2018-első pillantás



Szinte még ki sem hevertük a Könyvfesztivál fáradalmait, máris leselkedik ránk az újabb veszedelem, vagyis a 89. Ünnepi Könyvhét. Mindkét eseményt nagyon szeretem, és bár tuti, hogy lesz néhány teljesen random vásárlásom (hála a turkálós dobozoknak és a pillanatnyi elmezavaraimnak), azért most is igyekszem tudatosan felkészülni és összegyűjteni azokat a köteteket, amik jó eséllyel landolnak majd a szatyromban. Ahogy a cím is mutatja, ez valóban csak egy első pillantás, a kínálat feltérképezése, de talán másoknak is felkelti az érdeklődését egy-egy friss megjelenéssel kapcsolatban. Lássuk tehát, kiket szemeltem ki!

Fredrik Backman
Egymás ​ellen (Björnstad 2.)
Kiadó: Animus

Részlet a fülszövegből:
Van ​egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki. 
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik.

Be kell vallanom, hogy a Backman-imádatom ellenére a sorozat első kötetét félbehagytam pár hónapja. Nem azért, mert nem tetszett, sőt, inkább azt mondanám, hogy nagyobb bevonódást igényelt volna a részemről, mint amire akkor éppen képes voltam. Úgyhogy azért is örülök a folytatásnak, mert így könnyebb rávennem magam, hogy mielőbb végezzek a medvékkel, és újra elmerülhessek ebben a különös, baljós, ugyanakkor elképesztően realisztikusan ábrázolt történetben.


Veres Attila:
Éjféli iskolák
Kiadó: Agave Könyvek

Részlet a fülszövegből:
Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. 

Veres Attila olvasásával is adósa vagyok még magamnak, de ez a kötet egyértelműen meggyőzött arról, hogy vele kell kezdenem az ismerkedést. Szeretem az igényes novellásköteteket, különösen akkor, ha hasonló műfaji keretek között mozognak, ezért szinte biztos vagyok abban, hogy az Éjféli iskolák nem fog csalódást okozni. 


Matt Haig:
Ha megáll az idő
Kiadó: Gabo

Részlet a fülszövegből:
Tom Hazard veszélyes titkot rejteget: hiába tűnik átlagos negyvenegy éves férfinak, egy ritka betegségnek köszönhetően évszázadok óta életben van. Előadott Shakespeare-rel, hajózott Cook kapitánnyal és koktélozott Fitzgeralddal – de most már leginkább úgy szeretne élni, mint bárki más. 
Tom az életben maradáshoz mindig új identitást vesz fel, és ezúttal tökéletes álcát választ: történelemtanárként kezd dolgozni egy londoni középiskolában, ahol úgy mesélhet a gyerekeknek a háborúkról és boszorkányüldözésekről, mintha nem is lenne ezekről személyes tapasztalata.

Matt Haig -számomra legalábbis- eddig a gyerekkönyveiről volt ismert, A fiú, akit Karácsonynak hívnak és folytatása nagy kedvencem lett. Éppen ezért kíváncsi vagyok, mint tud a szerző alkotni kicsit más műfajban. Bár ez is egy fantasztikus, mesés történetnek ígérkezik, azért biztosak lehetünk benne, hogy komolyabb darab, ami nem nélkülözi majd a mélyebb gondolatokat sem.


Rhiannon Navin:
Egyetlen gyermek
Kiadó: Athenaeum


Részlet a fülszövegből:
Az elsős Zach Taylor osztálytársaival és a tanárnőjével a gardróbszekrénybe préselődve hallgatja az iskola folyosóján eldördülő lövéseket. Az épületbe behatoló fegyveres tizenkilenc áldozatot szed. A szűk kis közösség élete soha többé nem lesz ugyanaz. Miközben anyja pert fontolgat – az ámokfutó szülei ellen, hiszen őket hibáztatja fiuk tette miatt –, Zach visszavonul szupertitkos búvóhelyére, elmerül a könyvek világában, és nekivág lebilincselő utazásának a gyógyulás és a megbocsátás felé. Rá akarja vezetni a környezetében élő felnőtteket a szeretet és együttérzés egyetemes igazságaira, hogy túljuthassanak életük legsötétebb óráin.

A beharangozó szövegek Jodi Picoult regényeihez hasonlítják ezt a kötetet, én meg elég fogékony vagyok a marketingre ahhoz, hogy bekapjam a horgot. Ráadásul a főhős egy kisfiú, ami alapból szimpatikus, főleg egy ilyen kemény témánál, mint az iskolai lövöldözés. A borítója is nagyon megfogott, szóval erősen esélyes, hogy belehuppan a táskámba.:)


Neil Gaiman:
Death-Halál
Kiadó: Fumax

Részlet a fülszövegből:
Mit gondolnál az életről, ha a Halál lenne a nővéred?
Sápadt, fiatal lány fekete ruhában. Ajkán huncut mosoly. Fejébe húzva kalap. Nyakában ősi szimbólum. Elsőre bárki lehetne, egy egyszerű járókelő a sok közül. Aztán amikor már azt hiszed, szerencsésen megúsztad azt az iménti balesetet, kézen fog, hogy mutasson valamit...

Na azt hiszem, ez az a kötet, amit akkor is megvennék, ha cserébe egy hónapig száraz kenyéren és vízen kellene élnem. Neil Gaiman számomra a csupa nagybetűs mesélő, így egyetlen műve sem hiányozhat a polcomról. Ráadásul a Halál az egyik kedvenc karakterem volt már a Sandman-ben is, nagyon örülök, hogy most kicsit többet is megtudhatok róla.


Fodor Marcsi-Neset Adrienn:
50 elszánt magyar nő
Kiadó: Bookline Könyvek

Részlet a fülszövegből:
Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. 
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. 
A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.


Nem vagyok egy vérengző feminista, de nagyon szeretek olyan nőkről olvasni, akik akaraterejükkel, kitartásukkal, szorgalmukkal vagy intelligenciájukkal valami kivételeset hoztak létre vagy vittek véghez. Ez a kötet nagyon izgalmasnak ígérkezik abból a szempontból, hogy az ismertebb személyiségek mellett sokan szerepelnek benne, akikről szinte semmit nem tudok, így azt gondolom, informatív és szórakoztató lesz a lapozgatása.


Papp Dóra:
Bolyongó
Kiadó: Ciceró

Részlet a fülszövegből:
Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Tetoválásai láttán többen összesúgnak a háta mögött, mások őrültnek tartják különös szokásai miatt. És persze fontos kérdés, hogy mit szól hozzá az osztály legmenőbb rockere, nem beszélve az éles szemű Farkas Míráról, aki olyan gyanakvón néz rá, mintha küldetésének tekintené, hogy minél többet megtudjon titokzatos új osztálytársáról. 
Norbit azonban évek óta nem érdekli a cikizés. Ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. 

A legfőbb érvem a könyv beszerzése mellett az, hogy Papp Dórától is szerettem volna már régóta elolvasni valamit, emellett pedig azt gondolom, hihetetlen menő lett ez a borító. Norbi története izgalmasnak és különlegesnek tűnik, amolyan lusta nyári délutánokra való, tökéletes olvasmánynak.

Kameron Hurley
A ​tükörbirodalom (A világpusztitó 1.)
Kiadó: Delta Vision

Részlet a fülszövegből:
A sivár és kietlen tundra és az érző növényektől hemzsegő párás dzsungelek vérmágusai és zsoldosai, uralkodói és mágikus hatalommal bíró orgyilkosai ezúttal összefognak a pusztulás szélére sodródott világ megmentéséért.
Amikor a pusztulás eljövetelét hirdető sötét csillag felkel, egy törvénytelen uralkodónak kell összefognia a polgárháború szabdalta nemzetet; egy korát meghazudtoló ifjú harcosnak döntenie kell a családja és saját sorsa között; egy félvér dhai tábornoknak választania kell, hogy kiírtja-e atyja népét vagy hű marad egy idegen uralkodóhoz.

Rákérdezhetek? Párás dzsungel, vérmágus és orgyilkos? Hát még jó, hogy be akarom szerezni, ráadásul egy igen tekintélyes, több, mint 700 oldalas monstrumról beszélünk, ami garantáltan kitölti majd az üres óráinkat. Már csak az az egy problémám, hogy ha a Deltánál veszek egy könyvet, akkor ugye már jobban megérné, ha ötöt vennék, és ugyebár akkor az annyi, mint...na jó, hagyjuk is, el fogok veszni.:)

Lisa Unger:
Halottakkal suttogó
Kiadó: Alexandra

Részlet a fülszövegből:
Finley ​Montgomery kislánykora óta hangokat hall és látomásos álmok gyötrik, amiket nem ért, és szabadulni sem tud tőlük. Különös adottsága egyre rémisztőbbé válik számára – és már a motorja bőgése vagy egy újabb káprázatos tetoválás sem tudja elnyomni a hangokat –, ezért nagyanyjához, Eloise Montgomeryhez fordul, a híres hollowsi médiumhoz. 
Merri Gleason tíz hónapja hiába keresi eltűnt lányát, Abbey-t. Végső elkeseredésében Jones Cooper nyomozóhoz fordul, aki gyakran együtt dolgozik a médium Eloise Montgomeryvel. Merri nem hisz az ilyen dolgokban, de éppen eléggé kétségbeesett ahhoz, hogy adjon neki egy esélyt, remélve, hogy nincs még túl késő.


Szeretem a misztikus történeteket, főleg akkor, ha előzetesen még nem lehet biztosan tudni, kapunk-e valamilyen reális magyarázatot a kötetben felbukkanó rejtélyekre. Szerintem ez a regény be fogja váltani a hozzá fűzött reményeimet, és kellemes, borzongással teli estéket fog okozni, és hát szokás szerint itt sem tudok elmenni amellett, hogy egy nagyon guszta borítóba lett mindez csomagolva.

Nos, ennyi lett volna az én első pillantásom az idei felhozatalra, remélem, sikerült másnak is kedvet hoznom egy-egy darabhoz, azt pedig még inkább, hogy egyikünk sem fog csalódni majd a végeredményben. Valószínűleg jövő hétvégéig fog még bővülni a listám, de azt már most biztosan tudom, hogy kellene szereznem egy banya-tankot...:)

















Megjegyzések