Add a mancsod! (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Kiadó jóvoltából olvashatjuk Ivona Březinová Add a mancsod! című könyvét. A cseh írónő története az elfogadásról és a barátságról szól, megismerhetjük belőle egy különleges fiú és egy különleges kutya humoros, megható hétköznapjait. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Julek és Cézár történetét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 




Kiadó: Móra Kiadó, 2016
Oldalszám: 64 oldal
ISBN: 9789634150305
Fordította: Balázs Andrea
Illusztrálta: Radnóti Blanka


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az első tanítási napon egy kerekesszékes fiú száguld be az iskola kapuján. Juleknek hívják, tavaly még mankóval közlekedett, idén azonban már ezzel az elektromos „versenygéppel”. Ugyanezen a reggelen Julek kutyája, Cézár is iskolába indul. Ő máshol tanul: egy olyan intézményben, ahol segítő kutyákat képeznek ki. Ha Cézár levizsgázott, ő vigyáz majd Julekre, és segít könnyebbé tenni a fiú életét. Addig azonban még sok kaland vár rájuk: kerekesszék-verseny a parkban, nyomozás egy eltűnt osztálytárs után, végül egy rejtélyes teniszlabda titkának megfejtése. A cseh írónő története az elfogadásról és a barátságról szól, megismerhetjük belőle egy különleges fiú és egy különleges kutya humoros, megható hétköznapjait.

Véleményem:

Bár ez a könyv egy kicsivel régebbi megjelenés, nagyon szerettem volna elolvasni a témája miatt. Fejlesztőpedagógusként mindig örülök, ha gyermek- és ifjúsági könyvekben sajátos nevelési igényű főhőssel találkozhatok, szerintem fontos, hogy a fiatalok hamar megtapasztalják és megértsék, hogy mennyire sokfélék vagyunk, és ez így is van rendben addig, amíg türelemmel, odafigyeléssel és elfogadással fordulunk egymáshoz. Ivona Brezinová Add a mancsod! című kötete egy szívmelengető, kedves történet egy kerekesszékes kisfiúról és okos, bátor kutyájáról, akik különféle kalandokba keverednek és igyekeznek helytállni saját iskoláikban. 

A történet emberi főhőse egy Julek nevű kisfiú, aki korábban mankóval közlekedett, és éppen most tanul együttélni új, elektromos kerekesszékével. Mivel Juleknek sok mindenben van segítségre szüksége, szülei úgy döntenek, hogy egy segítő kutyus, Cézár közreműködésével igyekeznek ezt a segítséget megadni, ehhez azonban mind a kettőjüknek sokat kell még tanulni és gyakorolni. Cézár számára különösen izgalmas a sok új feladat, de ha ügyesen elvégzi az iskolát és levizsgázik, akkor már teljes értékű társa lehet Juleknek és elkísérheti majd az iskolába is. 


A könyv viszonylag rövid fejezetekből áll, ahol többnyire Julek szemszögéből olvashatunk a történtekről, de néhány bekezdés erejéig Cézár gondolatait is megismerhetjük. Nekem ez a megoldás nagyon tetszett, aranyos volt, ahogy Cézár a maga kutya-szemüvegén keresztül szemléli a világot, jól kiegészítette a történetet. Julek számomra nagyon szimpetikus fiúcska, aki bátor és nyitott, könnyen barátkozik, és nehezebb helyzete ellenére is igyekszik meglátni az élet napos oldalát. Persze ehhez kell az is, hogy gondoskodó, szerető családban él, szülei pedig mindenben támogatják. 

Az egyetlen dolog, amit kicsit gyengének éreztem, hogy néhány cselekményszál nem lett igazán részletesen kifejtve vagy végigvezetve, pedig ígéretesnek indult. Ilyen volt például a teniszlabdába rejtett titkos üzenet, melyen keresztül Julek megismerkedik egy Míla nevű lánnyal, az ő kapcsolatuk, barátságuk szerintem több potenciált rejtett magában. Az események tekintetében igazán szélsőséges vagy drámai történésre nem nagyon számíthatunk, de ez egyébként nem is baj egy gyerekkönyv esetében, pláne, ha a könyv szellemisége és témája már önmagában is értéket és fontos mondanivalót képvisel. 


Összességében tetszett a kötet, aranyos és szívmelengető történet volt, Radnóti Blanka vidám illusztrációi pedig jól kiegészítették a szöveget. Szerintem nagyon jó példa arra, hogyan lehet megfelelő módon érzékenyíteni, anélkül, hogy az túl didaktikus lenne, az pedig szuper, hogy általa többet megtudhatunk a segítő kutyák kiképzéséről és feladatairól. Kisiskolás gyerekeknek szerintem nagyszerű választás, különösen akkor, ha kedvelik a kutyuskokat. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? 8-9 éves kortól tulajdonképpen bárkinek, akár önálló, akár közös olvasásra. 

Nyereményjáték:

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, az Add a mancsod! című mese Julek és Cézár barátságáról és mindennapjairól szól. Cézár egy segítő kutya, aki a kisgazdája mindennapjait teszi könnyebbé. De vajon rajta kívül milyen típusú segítő kutyák léteznek még? Minden állomáson találtok majd egy rövid leírást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az írás alapján kitalálni, hogy milyen típusú segítő kutyára gondoltunk, majd beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Az epilepsziával élő személy vagy más krónikus, rohamszerű állapotoktól veszélyeztetett személy segítésére kiképzett kutya. Elsősorban a váratlanul bekövetkező rohamok vagy rohamszerű állapotok előrejelzése a feladatuk, illetve a roham közbeni segítségnyújtás, segítségkérés.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.31.: Könyv és más
09.01: Csak olvass!
09.04.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések