Blood Heir - A vér hercegnője (értékelés és nyereményjáték)

 

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Amélie Wen Zhao debütáló regénye, A vér hercegnője. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Ana, a vér-affin és a cirillai alvilág fondorlatos vezérének, Ramson Sebesnyelvnek veszélyekkel teli kalandját, melynek egyetlen célja van: a bosszú.
Tartsatok velünk ezen az árulással és vérrel teli úton, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.




Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 416 oldal
ISBN: 9789634992639
Eredeti cím: Blood Heir
Fordító: Szűr-Szabó Katalin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​cirilliai birodalomban elnyomják és megalázzák az Affinokat. Természetellenesnek és veszélyesnek tartják legkülönbözőbb adottságaikat, melyekkel a környező világot uralják. És Anasztácija Mihajlova hercegnő szörnyű titkot hordoz. Halálos vér-affinitása átokként kíséri az életét, amit emiatt kénytelen volt eddig a palota falai mögé rejtőzve élni. Amikor Ana apját, a cárt meggyilkolják, a lány világa összeomlik. Az uralkodó halálával hamisan őt vádolják, ezért kénytelen elmenekülni a palotából, és csakis úgy tisztázhatja magát, ha felkutatja az apja gyilkosát. De a palota falain kívül Cirillia nem olyan, mint amilyennek hitte. Elterjedt a korrupció, és egy nagyobb összeesküvés van folyamatban, ami már az egész világot fenyegeti. És csak egyetlen ember elég korrupt, hogy segítsen Anának az összeesküvés végére járni, és ez nem más, mint Ramson Sebesnyelv. Ramson, a cirilliai alvilág fondorlatos bandavezére baljós tervet dédelget, bár könnyen lehet, hogy e tekintetben méltó ellenfelére talál Anában, ugyanis megeshet, hogy ebben a történetben maga a hercegnő a legveszélyesebb játékos mind közül.

Véleményem:

Mostanában eléggé nyerő szériában vagyok a Maxim Kiadó könyveit illetően, az utóbbi pár olvasásom nagyon kellemes tapasztalat volt, így bátran vágtam bele Amélie Wen Zhao kötetébe, még úgy is, hogy tudtam, hogy egy trilógiáról lesz szó (mostanában óvatosabb vagyok a sorozatokkal, mert ha eltelik egy év a folytatásig, sajnos nagyon sokat felejtek a történetből, de itt pozitívum, hogy a második rész például megjelent, így csak a magyar fordításra kell várni). Természetesen az alapsztori is felkeltette a figyelmemet, szeretem a különleges képességeket középpontba állító, sötétebb hangulatú fantasyket, az pedig külön izgalmasnak tűnt, hogy a Blood Heir egy Oroszországhoz nagyon hasonló, alternatív világban játszódik. Nos, szerencsére most sem csalódtam, ugyanis A vér hercegnője egy igazán jól megkomponált, erős karakterekkel dolgozó, pörgős és erős hangulatú történet. 

A könyv fantasy-mivoltát az adja, hogy ebben a világban néhányan különleges affinitással születnek: ők az Affinok, azok a személyek, akik vagy valamilyen elemet, vagy éppen az emberi testet vagy elmét képesek uralni. A hétköznapi emberek nem csupán bizalmatlanok velük szemben, de többféle módon ki is használják őket, képességeiket kizsákmányolják, őket pedig nem ritkán rabszolgasorba taszítják. A regény elején megismerjük egyik főhősünket, Anát, aki a Cirilliai Birodalom koronahercegnője, emellett pedig egy rendkívüli erővel bíró Affin is. Akaratával képes a vért uralni, ezáltal pedig fájdalmat, vagy éppen halált okozni. Miután kislány korában kiderült az affinitása, szülei igyekeztek titkolni azt a nagyvilág elől, de ekkora erőt, érthető módon, nem lehet a végtelenségig megzabolázni. Tragikus sorsának és az udvari ármánykodásoknak köszönhetően Ana édesapja halála után menekülni kényszerül, amikor pedig felvesszük a fonalat a történet kezdetén, éppen arra készül, hogy megtalálja a cár gyilkosát és igazságot szolgáltasson, tisztázva ehhez a saját nevét. Ehhez azonban segítségre van szüksége, így kiszabadít a börtönből egy közismert bűnözőt, Ramson Sebesnyelvet, aki a regény másik főszereplője - és nem mellesleg egy igazán összetett és érdekes karakter. 


Ramson és Ana között igen nehezen alakul ki a bizalom, amire a fiú nem is igazán szolgál rá. Olyan fajta gazfickó, aki alapvetően semmit sem csinál, ami nem áll az érdekében, és sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy igazat mond. Nekem nagyon jólesett most, hogy mindezt nem amolyan cuki, romantikus és sármos módon ábrázolta az írónő: Ramson egy ténylegesen, igazából elcseszett figura, akinek szép lassan egyre többet tudunk meg a múltjáról, és akiről sokáig nem lehet tudni, hogy kétes helyzetekben milyen döntést fog hozni. Szintén összetett, erős és szerethető karakter Ana is. Amellett, hogy igazságos, jószívű és becsületes, a képessége miatt szörnyű dolgokra képes, amik erősen rányomják a bélyegüket a lelkiismeretére. Nagyon tetszett, hogy a képessége nem valami tessék-lássék dolog, hanem brutális, könyörtelen, és sok szempontból taszító, így abszolút érthető, miért ennyire nehéz megbékélnie saját magával, vagy éppen mindig a helyes utat választania, amikor szinte bármit megtehet a vér uralása által. Kedveltem tehát két főhősünk párosát (azért pedig külön hatalmas pacsi, hogy nem lett semmiféle erőltetett romantika beletolva a kapcsolatukba), akik kezdetben kölcsönösen használni akarják egymást céljaik elérése érdekében, szép fokozatosan viszont megtanulnak bízni egymásban. 

Ahogy lassacskán megismerjük a felépített világot, egyre több komolyabb téma merül fel. Az Affinok igazságtalan és méltatlan helyzete és a velük való bánásmód fontos erkölcsi, társadalmi kérdéseket vet fel, és persze hangsúlyos szerepet fog kapni a történetben az ezen elnyomásra adott reakció is. Azok sem fognak csalódni, akik szeretik az összeesküvéseket, árulást és cselszövést, ugyanis az udvari világban szépen akad példa ilyesmire. Hiányérzetük tényleg maximum azoknak lehet, akik több romantikát várnának a történettől, én viszont nagyon örültem annak, hogy ez háttérbe szorult, és helyette inkább az izgalmas cselekményen és a karakterek fejlődésén volt a hangsúly. Igaz, hogy az alaptörténet fő motívumaiban (elárvult/szökött hercegnő, különleges képességek, szélhámos férfi főhős) nincs túl sok újdonság, mégsem volt olyan érzésem, hogy ezt a sztorit már olvastam, volt egy egyedi színezete, amin szerintem sokat dobott a felépített világ és a képességek sokszor tényleg naturális ábrázolása. Kíváncsi vagyok, hogy az ismert világ többi része milyen lehet, remélem, hogy a következő részekben elhagyjuk kicsit a Cirilliai Birodalmat, hogy felfedezzük a többit is.

Összességében nagyon elégedett vagyok, egy igazán lendületes, feszült, olvasmányos regényt olvashattam, ami logikusan felépített, kerek egész volt, mégis érdemes a folytatásra. A szereplőket igazán megkedveltem (nem csak a főszereplőket!), sokszor izgultam, néha pedig még el is érzékenyültem. Remélem, hogy nem kell majd sokat várni a második részre, kíváncsian várom, hogyan fog a továbbiakban alakulni a birodalom és az Affinok helyzete.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a pörgősebb, de nem monstrum-fantasyket, a belevaló, erős női főhősöket és a hangulatos világépítést. 

Nyereményjáték:

Ana, a Blood Heir hősnője különleges képesség birtokában van, ezért mostani játékunk során a hozzá hasonlóan kivételes hősnőké és képességeiké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy kérdést, két, hozzátartozó válaszlehetőséggel, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, melyik állítás igaz, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Miért különleges a Napernyő Protektorátus főszereplője, Lady Alexia Tarabotti? A) Lélektelen. B) Bőrlopó



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08/20 Readinspo
08/24 Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések