A ​Kalaposok (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek kiadónál jelent meg Tamzin Merchant fiataloknak szóló fantasyja! Főszereplőnk a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottja, a Kalapos család legifjabb tagja, aki fiatal kora ellenére nyomozni kezd titokzatos módon eltűnt édesapja, Proszperó kapitány után. Tartsatok bloggereinkkel, ismerkedjetek meg Kordélia történetével, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni A Kalaposok című könyvet!



Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 488 oldal
ISBN: 9789634037699
Eredeti cím: The Hatmakers
Fordította: Todero Anna
Illusztrálta: Paola Escobar


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts! Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének, és elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre.

Véleményem:

Tamzin Merchant nevével sokan elsősorban színészi munkája kapcsán találkozhattak eddig, bevallom, én nem nagyon láttam azokat a filmeket/sorozatokat, amikben játszik, így olvasás előtt nem is tudtam, hogy ez az eredeti foglalkozása. Mindenesetre, ha a két dolog együtt jár, akkor szuper lenne, ha minden színész ifjúsági könyvek írásába kezdene, mert A Kalaposok igazán figyelemreméltó olvasmány. Az csak egy dolog, hogy már a borítója elkápráztatott, rég láttam olyan könyvet, ami ennyire visított, hogy a polcomra akar kerülni, de most, az olvasás után azt is kijelenthetem, hogy ebben a műfajban az egyik legkiemelkedőbb darab, amihez mostanában szerencsém volt. 

Történetünk Londonban játszódik, sejtéseim szerint valamikor a 18. században (erre konkrét utalás nincsen, csak néhány történelmi morzsából lehet kikövetkeztetni), valóságos környezetben, ugyanakkor egy varázslattal csodásan átszőtt világban. Ebben a világban különféle mesterek élnek, akik a ruhakészítés egy-egy kiemelt területével foglalkoznak, így a neves családok között megtalálhatók a Csizmadiák, a Kesztyűkészítők, vagy éppen a Kalaposok, akik közé főhősünk is tartozik. Ezek a mesterek nem csupán gyönyörű holmikat készítenek, de képesek egy csipetnyi varázslat segítségével olyan tulajdonságokkal felruházni (hah, tulajdonképpen szó szerint, jut eszembe) a megrendelőiket, amilyenekre vágynak, legyen szó egy higgadtságot nyújtó fejfedőről, bátorságot adó csizmáról vagy szerelemre csábító kesztyűről. Azon kívül pedig, hogy London polgárait megörvendeztetik ezekkel a mesés ruhákkal, elsődleges feladataik közé tartozik, hogy a királyi családot szolgálják szépséges és különleges holmikkal. 


Kalapos Kordélia tizenegy esztendős, és már alig várja, hogy családja őt is beavassa a kalapkészítés fortélyaiba, és ő is teljes jogú tagja legyen ennek a csodás közösségnek. A regény cselekménye egy szomorú eseménnyel kezdődik, amikor éjszaka hírt kap a család, hogy Kordélia apja hajótörést szenvedett egy beszerző körútja után, és vélhetően a tengerbe veszett. A kislány nagyon nehezen akarja elfogadni, hogy szeretett édesapja nincs többé, így a történet egyik fontos szála lesz, hogy megpróbálja kideríteni, mi történt vele. Közben azonban számos más izgalmas kaland és esemény sodorja magával - és persze az olvasót is, aki szinte egy percre sem unatkozhat - , melynek egyik fő szála az angol és a francia király közötti béketárgyalás előkészítése. Mivel az uralkodó igen labilis elmeállapotban van, leánya, Georgina hercegnő uralkodik helyette, aki szeretné, ha a mesterek különleges ruhadarabokat készítenének számára, melyek a béke megkötését segítik elő. Ugyanakkor egy rejtélyes tolvaj úgy tűnik, bojkottálja a munkát, a mesterektől ellopják a készülő holmikat, így félő, hogy háború fog kirobbanni. A leleményes és bátor Kordélia barátai segítségével igyekszik a rejtély nyomába eredni, közben számtalan titokra és cselszövésre derül fény, és kérdés, hogy a maroknyi talpraesett gyermek képes-e visszafordítani a baljós események láncolatát. 

Nos, az első, amit kiemelnék, hogy Tamzin Merchant fantasztikus világot épített fel. A ruhakészítők mestersége, a különleges, varázslatos hozzávalók, amikből munkáikat elkészítik, és az ehhez kapcsolódó finom varázslat szerintem nagyon eredeti elgondolás, ami szépen ki is lett dolgozva. Manapság nehéz újat kitalálni az ifjúsági fantasy műfaján belül is, de most úgy éreztem, ez abszolút sikerült, szóval nálam már helyből jól indított A Kalaposok ebből a szempontból. Aztán ott van az is, hogy az írónő remekül mesél, a cselekmény végig mozgalmas és érdekes, a szereplők változatosak és jól kidolgozottak, ráadásként pedig még pozitív és értékes mondanivalót is kapunk. Bár a hangsúly tényleg az akción, nyomozáson, ármányon és cselszövésen van, azért fontos szerepet kapnak más témák is. Ilyen például az ősi mestercsaládok közti régi ellentét, amivel kapcsolatban a gyermekszereplők remekül rámutatnak, milyen butaság valakit csak azért utálni, mert egy adott csoporthoz tartozik (és sajnos úgy érzem, ez a mondanivaló nem lehet elég fontos napjainkban). De ugyanilyen fontos értékként megjelenik a bátorság, a bajtársiasság és hűség, valamint az, hogy higgyünk magunkban és abban, hogy az igazi varázslat bennünk lakozik. A szuper történethez kapunk néhány szépséges illusztrációt is (ezek Paola Escobar munkái), de nagyon tetszett, hogy nem ezek vitték el a hátukon a könyvet, képek nélkül is varázslatos és különleges a regény.

Összességében nagyon elégedett vagyok, és bár mostanában tartok a sorozatoktól, szívből remélem, hogy ez a történet több folytatást is meg fog élni, abszolút látok benne potenciált, nem csak a függővég miatt, hanem azért is, mert ebben a témában és felépített világban számtalan lehetőség van még, ahogy Kordélia karakterében is. Igaz, hogy a főbb fordulatok (azért nem mindegyik) kikövetkeztethetők voltak, de ez számomra egy cseppet sem vont le az élvezeti értékéből. Talán a 8+ megjelölést egy hangyányit alacsonynak érzem, de az biztos, hogy 10 éves kortól boldog-boldogtalannak a kezébe nyomnám, aki egy izgalmas és lenyűgöző kalandra vágyik. Kalapokat fel, és tessék bátran elolvasni! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felsős korosztálytól kezdve mindenkinek, aki szeretne egy mozgalmas, akciódús, felnőttek számára is élvezetes ifjúsági regényt olvasni.

Nyereményjáték:

Kordélia családja varázslatos erejű kalapokat készít, de ugyebár már más történetekben is találkozhattunk varázserejű ruhadarabokkal? Mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik könyvben vagy könyvsorozatban található az állomásokon bemutatott ruha! A könyvek/-sorozatok címét írjátok be a megfelelő helyre.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Egy kislány kapta ajándékba ezt a párban járó ruhadarabot - egy Jó Boszorkánytól -, aminek aztán jó hasznát vette, hiszen végigtalpalta benne a sárga téglával kikövezett utat! 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
9 - Könyv és más
12 - Hagyjatok! Olvasok!
15 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések