Tuf ​utazásai (értékelés és nyereményjáték)



Bár George R.R. Martin nevéről valószínűleg először mindenkinek a Trónok harca jut az eszébe, a szerző a sci-fi műfajban is kipróbálta magát. Az Agave kiadónak hála most a Tuf utazásain keresztül Martinnak ezt az oldalát is megismerhetik az olvasók.




Kiadó: Agave Kiadó, 2021
Oldalszám: 420 oldal
ISBN: 9789634198567
Eredeti cím: Tuf Voyaging
Fordította:  Ballai Mária, Kőszeghy Ágnes, Sárpátki Ádám, Benkő Ferenc, Molnár Berta Eleonóra 
Illusztrálta: Janet Aulisio


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jóval ​azelőtt, hogy a Trónok harca nemzetközi sikerré vált, George R. R. Martin a kozmoszt mutatta be hű olvasóinak. A Tuf utazásai a bohókás és megnyerő Haviland Tuf, az akaratlan hős története, aki bolygóról bolygóra járva igyekszik helyesen cselekedni.

Haviland Tuf egy tisztes űrkalmár, ráadásul nagy macskarajongó. Hogyan történhetett meg, hogy a világegyetem legalantasabb gonosztevőit megelőzve büszke tulajdonosává vált a Föld legendás Ökomérnöki Alakulata legutolsó maghajójának? Tulajdonképpen nem is fontos, az viszont annál inkább, hogy jó kezekbe került az emberi űr legveszélyesebb fegyvere. Olyan kezekbe, melyek immár ezernyi leírhatatlan lény sejtanyaga felett uralkodnak.

Tuf ezen egyedi felszereléssel lát neki, hogy megoldja a távoli világokat kolonizáló emberek miatt támadt problémákat: ellenséges szörnyek megszállását, párosodásfüggő népességet, egy diktátort, aki kórságok terjesztésével érvényesíti az akaratát… E martalócokkal teli univerzumban a gyarmatosítókat minden esetben csupán Tuf leleményessége és híres becsülete választja el a katasztrófától.

A kötet tartalmazza Janet Aulisio nyolc eredeti és huszonnyolc vadonatúj illusztrációját is.

„George R. R. Martin sosem okoz csalódást.” – ROBERT JORDAN

„Amerika Tolkienje.” – TIME

„Martin sokoldalú tehetségének újabb szelete.” – ASIMOV'S


Véleményem:

Sok más olvasóhoz hasonlóan évekkel ezelőtt én is rajongva faltam George R. R. Martin A tűz és jég dala-sorozatának köteteit. A monumentális műben a szerző bebizonyította, hogy elképesztően komplex módon képes gondolkodni és alkotni, hihetetlen mennyiségű karakter, helyszín és esemény kezelésével, mindezt letehetetlenül izgalmas és olvasmányos stílusban. Biztos voltam tehát abban, hogy szeretnék még tőle mást is olvasni, azonban a Tuf utazásai érdekes választás elé állított, hiszen a sci-fi műfajában óvatosan és ritkán szoktam kalandozni. Mégis győzött a kíváncsiságom, és belevágtam ebbe a régi/új történetbe (nálunk ugyan csak idén, eredetileg azonban 1987-ben jelent meg), amit annak ellenére sem bántam meg, hogy sok szempontból kívül esik a komfortzónámon. 

A Tuf utazásai alapvetően egy novelláskötet, azonban sajátos abból a szempontból, hogy a történetek egy fix főhős köré épülnek, ráadásul a különálló novellák is lazább-szorosabb összefüggésben állnak egymással. Bár minden történet kezelhető önálló műként, igazán csak akkor válik kerek egésszé a kötet, ha szép sorban végig is olvassuk ezeket. A világ, amit Martin megálmodott, itt is igen tág és szerteágazó, bár kiterjedését elsősorban a világűr és annak végtelensége adja. A számos különös bolygót, civilizációt és teremtményt felvonultató könyvben egy állandó visszatérő karakterünk van, Tuf, aki kezdetben űrkalmárként tengeti mindennapjait, és fontos tudni róla, hogy a macskákkal gyakorlatilag szorosabb kapcsolatot ápol, mint embertársaival. Miután az első történetben viszontagságos kalandok után megszerez egy rendkívüli hatalommal bíró űrhajót, a Bárkát, pályát módosít, és ökomérnökként igyekszik megoldani az univerzum különböző népeinek problémáit. Persze nem biztos, hogy mindig olyan módon és olyan feltételekkel, ahogyan azt ők elképzelték, hiszen Tuf sajátos erkölcs és értékrend szerint hozza meg döntéseit, aminek eredménye néha mindenki számára - az olvasót is beleértve - meghökkentő, bizarr vagy mulatságos. 

A Prológust is beleszámítva összesen nyolc novellát találunk a kötetben, ebből a leghosszabb mindjárt az első, ami a Bárka megszerzésének történetét meséli el. Bevallom, ez az első történet rendesen feladta a leckét, mivel nem olvasok sokat ebben a műfajban, néha igazi kemény munkának éreztem, hogy mindent értsek és felvegyem a sztori ritmusát, amiről egy ideig nem is nagyon tudtam, hová fog kifutni. Azonban miután ez sikeresen megtörtént, már sokkal jobban élveztem a következő történeteket, és furcsa személyisége ellenére egyre jobban megkedveltem főhősünket. Tuf nagyon magának való figura, mindent szó szerint értelmez, amit mondanak neki, ugyanakkor az értékeitől és az adott szavától nagyon nehezen tér el, így tekinthetjük pozitív karakternek. Azáltal, hogy egy olyan hajó kerül a birtokába, melynek sejtbankjában megtalálható rengeteg állat- és növényfaj klónozáshoz szükséges mintája, beavatkozhat a fejlődő vagy hanyatló világok ökoszisztémájába, ami által akár arra is képes lehetne, hogy istenként uralkodjon mások felett és mindent a saját hasznára fordítson. Ehelyett azonban Tuf továbbra is elsősorban kereskedő és üzletember, aki a saját értékrendje szerint kíván segítséget nyújtani más civilizációknak szerény ellenszolgáltatásért cserébe, az erkölcsi dilemmák tehát inkább abból adódnak, hogy ez a segítség milyen jellegű és mennyiben tükrözik hősünk elképzeléseit és a kliensek vágyait. Extraként pedig ott van Tuf macska-rajongása, ami miatt tőlem eleve kapott egy csomó piros pontot, ráadásul a négylábú állatkák nem csupán mellékesen jelennek meg a történetekben, hanem fontos szerepük is van akár a cselekmény, akár a mondanivaló szempontjából. 

A kötet elég sok olyan kérdést vet fel, ami napjainkban igen aktuális, ami különösen izgalmas abból a szempontból, hogy pont a születésem évében jelent meg eredetileg. Több novellában is megjelenik például a túlnépesedés, túlfogyasztás, élelmiszer-előállítás problémája, ezekre Tuf igyekszik legjobb tudása szerint megoldást találni, de közben azért sok olyan párbeszéd és gondolat jelenik meg, ami kifejezi, hogy ezek a kérdések nem feketék vagy fehérek,és nem biztos, hogy lehetséges őket olyan módon kezelni, ami mindenki számára megfelelő. Szintén fontos, az összes történeten átívelő témakör a hatalom kérdésköre, az, hogy egyáltalán mire jogosít fel valakit a képesség, hogy bele tud avatkozni a természet rendjébe, pláne úgy, hogy helyes és helytelen fogalma teljesen szubjektív a különböző civilizációk között. Szóval, bár ezek a történetek a világűrben játszódnak, kitalált fajok, népek között, azok a dilemmák, amik megjelennek benne, abszolút továbbgondolhatók a mi világunk perspektívájából is. 
"Mivel élvezem ezeket az isteni képességeket, jogos lenne-e, ha visszautasítanám a velük járó felelősséget, az erkölcsi tekintély ugyancsak félelmetes terhét? Nem hinném."

Összességében örülök, hogy elolvastam ezt a kötetet, még úgy is, hogy nem volt mindig könnyű élmény. Lassan, de biztosan igyekszem szorosabbra fűzni a sci-fi könyvekkel való viszonyomat, és úgy érzem, ez is egy jó mérföldkő volt hozzá. Szerencsére, bár ég és föld a különbség ez és mondjuk a Trónok harca között, ugyanaz az igényesség és olvasmányos stílus jellemzi, nem beszélve a finoman adagolt, fanyar humorról, ami nekem különösen tetszett. Janet Aulisio illusztrációi kellemesen feldobták a könyvet, bár én elbírtam volna többet is belőlük, különösen az érdekes, szokatlan lényekről. Egy szó, mint száz, komfortzónát tágítani jó dolog, örülök, hogy Martin ebben a segítségemre volt. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti Martin munkásságát, és szívesen olvasna tőle teljesen más témában és műfajban. 

Nyereményjáték:

Tuf életében központi szerepet játszanak a macskák, így a nyereményjátéknak is ők állnak most a középpontjában. Mindegyik állomáson találhattok egy macskás idézetet, a feladatotok pedig annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a hozzátartozó szerző nevét és a könyv címét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
"A lábukhoz egy jókora vörös macska dörgölőzött – minden bizonnyal Mamlasz –, próbált kizsarolni tőlük egy kis figyelmet, de azok ketten annyira elmerültek a bogarászásban, mintha számukra azon az asztalon kívül az égvilágon semmi sem létezett volna."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.26. Könyv és más
08.28. Utószó

Megjegyzések