Félsz ​a sötétben? A sötét jobban fél tőled! (értékelés és nyereményjáték)

 

A sötéttől bizony elég sokan félnek. De vajon gondoltak már valaha arra, hogy esetleg a sötét is félhet tőlük? És arra, hogy mit csinál a sötét, amikor mi éppen nem látjuk? Peter Vegas Félsz ​a sötétben? A sötét jobban fél tőled! című, kedves és szellemes gyerekkönyve nagyszerű választás, ha szeretnénk eloszlatni gyermekünk sötétséggel szembeni félelmét, egyszersmind egy bájos és rövid esti mesét olvasni. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Pagony, 2021
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789634108047
Eredeti cím: Scared of the Dark? It's Really Scared of You
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Benjamin Chaud


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mindenki fél valamitől. Van, aki a pókoktól vagy a mennydörgéstől, lehet, hogy te pedig éppen a sötéttől. De vajon a sötét nem fél tőled? Dehogynem! Ismerkedjetek meg a sötéttel, aki a könyv végére már nem is tűnik olyan félelmetesnek. Sőt! Valójában egész aranyos. Vigyázzatok, nehogy megijesszétek!


Véleményem:

Félsz a sötétben? Bevallom, így felnőtt koromra már egész jó barátságban vagyok a sötétséggel, de gyermekként, bizony emlékszem, milyen félelmetes tudott lenni, ha valahol nem égett a lámpa, vagy ha teljes sötétben kellett elaludni. Mivel ez a félelem szerintem a legtöbb kisgyermeket érinti, nagyon jó dolognak tartom, ha mesekönyvek foglalkoznak a kérdéssel, így segítve abban, hogy kicsit tudatosítsuk a dolgot és lehetséges megküzdési stratégiákat találjunk közösen. Peter Vegas rövid, aranyos és szerethető kötete nagyszerű választás lehet, ha éppen ilyesmit keresünk óvodás korú gyerkőcünknek.


A kiadó 2-5 éves korig ajánlja a mesekönyvet, ez olyan szempontból abszolút megállja a helyét, hogy nagyon kevés benne a szöveg és sok a cuki illusztráció, bár én a téma miatt inkább 3-4 éves kortól javasolnám, akkor már érdemben lehet a félelmekről beszélgetni (ilyen szempontból viszont szerintem elbírt volna egy kicsivel több szöveget is). Mi párom öt és fél éves kislányával olvastuk el, azóta már többször is, mert nagy sikert aratott a történet, bár azt azért szóvá tette, hogy kár, hogy ilyen hamar vége lett. :)

A mese középpontjában tulajdonképpen az áll, hogy kicsit közelebbről megismerjük a sötétet: mit csinál, amikor nem látjuk, hol szeret bujkálni, miket szeret enni, és nem utolsó sorban, mitől fél. Peter Vegas ugyanis olyan történetet alkotott, amiben a sötét kicsit tőlünk, emberektől fél (no meg a világos dolgoktól), így egyből nem is tűnik olyan ijesztőnek. Azt is megtudhatják az ifjú olvasók, hogy a sötétség nélkül egy csomó csodaszép dolog nem is lenne látható, hiszen például nem gyönyörködhetnénk éjszaka a csillagokban, ha nem lenne sötét. 


Érdemes egy pár szót az illusztrációkról beszélni, melyek Benjamin Chaud munkái. A legtöbb lapon egész oldalas, színes rajzokat találunk, a kötet kivitelezése nagyon igényes. Annak ellenére, hogy maga a sötétség lehetne nyomasztó is, az illusztrátornak sikerült végig nagyon vidám hangulatot teremtenie. Maga a sötét egy aranyos kis lényként került ábrázolásra, aki néha kicsit gyámoltalannak és ügyetlennek tűnik, szerintem ez sokat segít abban, hogy a gyerekek azonosuljanak vele és csökkenjen a sötétséggel szembeni félelmük. A rövid mese szerintem logikusan és jól lett megszerkesztve, bár nagy csattanó vagy tanulság nincs benne (lévén, hogy nincs igazán cselekménye, inkább egyfajta "ismeretterjesztő"), mégis kerek egész. 

Összességében nekem tetszett ez a mesekönyv, nagyon jó a hangulata és a szellemisége, és hiszek abban, hogy segíteni is tud. Nyilván egy komolyabb félelem nem attól fog elmúlni, hogy egyszer elolvasunk gyermekünknek egy ilyen könyvet, de jó kiindulási alap egyrészt ahhoz, hogy verbalizáljuk a félelmeket, másrészt ahhoz is, hogy tudatosítsuk, sok minden ijesztőnek tűnhet először, de ha alaposabban megvizsgáljuk és megismerjük, már nem is olyan vészes. Remélem, a szerző egyszer előrukkol egy pókos verzióval is, arra még most, felnőtt fejjel is beneveznék... :)


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik a félelmekről keresnek aranyos, rövid történetet óvodás korú gyermeküknek.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a különböző félelmek nyomába eredünk! Minden állomáson megtaláljátok egy-egy félelem, fóbia latin nevét, a ti dolgotok pedig, hogy leírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére, hogy mitől fél az az ember, aki ebben szenved.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Galeofóbia


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.06. Könyv és más
08.08. Nem félünk a könyvektől
08.10. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések