Árulás - Szárazság 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


Rojik Tamás Szárazság című YA cli-fijének folytatásában visszatérünk Danihoz és Anikóhoz, akikkel ismét fordul egyet a világ! Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!




Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2021
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634107873


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Budapest, valamikor a 2050-es években… Minden lépésedet figyelik. Senkivel nem tudsz őszintén, négyszemközt beszélni. A hírekben nem bízhatsz. Körülnézel, és mintha senki nem látná rajtad kívül, hogy mekkora a baj. Bár a világ rendje látszólag helyreállt, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban. Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont a katonai iskolából érkezett hozzájuk. Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni… a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték az eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja a szerelmük az újabb próbatételt?

Véleményem:

Nagyon szeretem Rojik Tamás írásait, az pedig szuper dolog volt, hogy a tavaly megjelent Szárazság című kötettel kipróbálta magát az ifjúsági disztópia műfaján belül is (értékelésem ITT), mert, mint kiderült, ebben is nagyon otthonosan mozog. Az egyre népszerűbb cli-fi történetek sorában abból a szempontból is különleges ez a könyv, hogy Magyarországon játszódik a nem túl távoli jövőben, így az olvasók ízelítőt kaphatnak abból, milyen lehetséges következményekkel járna a globális felmelegedés hazánkban. A nemrég megjelent, Árulás című folytatásban tovább izgulhatunk fiatal hőseinkért, és közben a politikai csatározásokról és intrikákról is többet megtudunk.

Miután az előző részben két főszereplőnk, Anikó és Dani közvetetten hozzásegítették hazájukat egy új víznyerési technológiához, a kormány kitüntetett helyzetbe segíti őket számos kedvezménnyel. Persze azt egy pillanatra sem gondolhatják, hogy életük teljes szabadságban telik, az állandó megfigyeléseknek köszönhetően mindig meg kell gondolniuk, mit mondanak vagy tesznek. Mindeközben más szempontból sem tudnak teljesen visszazökkenni a rendes kerékvágásba. Környezetvédelmi iskolájukban radikális reformokat hajtanak végre, melynek ezentúl központi része a katonai oktatás. A napi szintű edzések és kiképzés komoly kihívásnak ígérkezik, de egy új osztálytárs, Áron sokat segít Daninak és Anikónak. Míg a szófukar fiú nem igazán találja a helyét ebben az új rendben, Anikó egyre jobban élvezi azt a fizikai és mentális erőt, amire szert tesz. A fiatal pár egyre több időt tölt Áronnal, aki abban is segít nekik, hogy módjuk legyen egy új képregény megrajzolására és megosztására, ami burkoltan ugyan, de kritikusan ábrázolja a magyarországi helyzetet és a perembeliek méltatlan helyzetét. A két világ, városiak és peremlakók között újfent egyre kiélezettebb a helyzet, mindkét oldal igyekszik beépülni a másikhoz és információkat szerezni, az pedig csak idő kérdése, hogy valami olyan esemény történjen, ami háborús konfliktust robbant ki. 


Bár a cselekmény igazán a regény utolsó harmadában indul be és válik nagyon mozgalmassá, bevallom, nekem most jobban tetszett a kicsit lassabb, de érdekes első rész. Mind a katonai kiképzés részletei, mind az új szereplő felbukkanása újfajta színezetet nyújtott a történetnek, ráadásul az olvasó arra is egyre kíváncsibb, hogy vajon a címben szereplő árulás szó milyen eseményre, vagy melyik kapcsolatra utal. Az előző részben Anikó és Dani kapcsolata finoman és szolidan bontakozott ki, most pedig egy új, de annál érdekesebb dimenziót kapott. Miközben Anikó egyre jobban megváltozik, határozottabbá, erősebbé és céltudatosabbá válik és vágyik arra, hogy végre történjen valami, Dani csak vissza szeretné kapni a régi életüket, amiben nyugodtan rajzolnak és nem kerülnek a figyelem középpontjába. A regényben egy nagyon is életszerű szituáció bontakozik ki, nevezetesen, hogy vajon túléli-e a szerelem azt, ha az egyik fél már nem ugyanaz az ember, aki akkor volt, amikor a másikat megismerte. Nos, természetesen nem árulom el, hogyan alakul a cselekmény ezen része, mindenesetre nagyon drukkoltam a kicsit különc párosnak. 

Ahogy feljebb is írtam, az Árulásban is jócskán kapunk a politikai csatározásokból és intrikákból, bár ebben azért éreztem apróbb hiányosságokat, néha kicsit vázlatosnak éreztem a fordulatokat vagy éppen az egyes szereplők motivációinak kibontását. Mondjuk egy ifjúsági regény esetében ez éppenséggel belefér, és szerencsére volt sok dolog, ami kompenzálta, például most is nagyon tetszett, hogy a fejezetek elején sokszor olvashatunk "eredeti", korhű dokumentumokat a 2050-es évek Magyarországáról. Tetszett az is, hogy a történet finoman, de megint csak utalt néhány olyan problémás jelenségre, ami már napjainkban is érezhető a technológiai fejlődésnek köszönhetően: ilyen például Dani szüleinek gépfüggősége, vagy az információkhoz, magánélethez való korlátlan hozzáférhetőség. A karakterek szempontjából ezt a részt egyértelműen Anikó vitte el a hátán, de mellette érdekesnek találtam Zoli és Áron nézőpontját is, azt pedig kicsit sajnáltam, hogy Dani eléggé a háttérbe húzódott (bár a maga módján ő is hitelesen ki tudta fejezni az érzéseit és a magányát).

Összességében egyáltalán nem vagyok elégedetlen, megint jól szórakoztam és élveztem a történetet, a szerző írásmódjának és stílusának köszönhetően az olvasás gyorsan és gördülékenyen ment. Nagyon gondolatébresztő volt a közeli jövő egy vízióját látni, annál is inkább, mert napjainkban egyre több az intő jel, ami arra figyelmeztet, hogy ha az emberiség nem változtat radikálisan és azonnal, akkor annak már a mi életünkben is érezhető következményei lesznek. Pont emiatt az üzenet miatt gondolom azt, hogy nagyon jó lenne, ha minél több tinédzserhez eljutna ez a regény, én pedig remélem, hogy hamarosan kapunk egy harmadik részt is, amiből megtudjuk, hogyan alakul hőseink sorsa a felnőtté válás küszöbén.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy izgalmas, ifjúsági cli-fit olvasni, viszont feltétlenül fontos a sorozat első részével, a Szárazsággal kezdeni.

Nyereményjáték:

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy rájöjjetek, milyen cli-fik címét rejtik feladványaink, és a kitalált könyvcímeket írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
nana alágiv

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
14 - Könyv és más
17 - Hagyjatok! Olvasok!
20 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések