Szárazság (értékelés és nyereményjáték)

Rojik Tamás Young Adult regényében a klímakatasztrófa már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A szerencsések, mint történetünk főszereplői Budapest belső kerületeiben élvezhetik fiatalságukat, ám az újabb katasztrófa elszakítja őket egymástól. Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott két nyereménypéldány egyikét! 



Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2020

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634106135


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Budapest, ​valamikor a 2050-es években.
Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.
Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és a kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.
Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?

Véleményem:

Rojik Tamás munkássága már nem volt ismeretlen számomra, korábban mindkét eddig megjelent könyvét olvastam és nagyon szerettem őket, így egyből felkaptam a fejem, amikor először megláttam a Szárazság borítóját. Annál is inkább kíváncsi voltam, mert a szerző új műfajban próbálta ki magát, és egy ifjúsági disztópiát hozott el számunkra. Ez a műfaj napjainkban nagyon népszerű, de viszonylag szerény hazai kínálattal rendelkezik, éppen ezért még izgatottabban vártam, hogy a korábban megszokott, mély karakterábrázolások és az emberi kapcsolatok hiteles és komplex bemutatása hogyan ötvöződik majd egy, a jövőben játszódó, némiképp apokaliptikus háttérrel. Nos, egyáltalán nem kellett csalódnom, mert a Szárazság egy végig izgalmas, szerethető, ötletes és nem utolsó sorban elgondolkodtató olvasmányra sikeredett.


A regényünk a 2050-es években játszódik Magyarországon.  Szerintem már önmagában az nagyon izgalmas, hogy végre nem külföldi hátteret kapunk egy hasonló történethez, hanem hazait, amibe lényegesen jobban bele tudjuk élni magunkat. A jövőkép, amit a szerző felfest, egyáltalán nem biztató: a globális felmelegedés következtében az éghajlat jelentősen megváltozott, csapadék alig esik, a hőmérséklet pedig gyakran kúszik 40 fok fölé. A jelenhez képest rengeteg technológiai előrelépés történt (önjáró autók, futár-drónok, okostükör stb., amik mind nagyon ötletesek voltak), ugyanakkor a klímaválság következtében az emberek életmódja jelentősen megváltozott. Mivel az ivóvíz az egyik legnagyobb kincs, korlátozva van, hogy egy háztartásban mennyit használhatnak belőle, a zuhanyozás időkorláthoz van kötve, a korábban mindennapos élelmiszerek- hús, zöldség, gyümölcs- pedig már csak a leggazdagabbak számára elérhetők. Az ország lakossága is eléggé megoszlik. Budapest központi részeiben és a nagyobb városokban élnek a jobb módú családok, míg egyre többen szorulnak a peremkerületekre, ahol ugyan biztosítanak számukra némi alapjövedelmet, ugyanakkor komoly rendvédelmi szervekkel ellenőrzik, hogy ne hagyhassák el a körzetüket. 


Ebben a nem túl szívderítő világban ismerjük meg két tinédzser főhősünket, Danit és Anikót, akik ugyanabba a környezetvédelmi iskolába járnak. Mindkét fiatal viszonylag szerencsés a családi helyzetét tekintve, Daniék a fővárosban élnek kényelmes házukban, míg a lány szülei vidéken állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak. Nagyon tetszett, hogy mindketten kicsit különc és maguknak való figurák. Dani számára nehezen megy a kortárs kapcsolatok kialakítása és az emberekkel való kommunikáció, Anikóval együtt pedig mindketten elég zárkózott típusok. Leginkább egy közös hobbi, a rajzolás iránti szeretet hozza őket össze, egy közös képregényen dolgoznak, amivel szeretnének egyszer komolyabb hírnévre szert tenni. Némi romantika is csöppent a történetbe, ugyanis a két fiatal között nagyon finoman és óvatosan, de több kezd kibontakozni szimpla barátságnál. Sajnos ebbe a romantikus szálba nem sokáig tudunk/tudnak kapaszkodni, ugyanis hirtelen valósággá válnak a korábban csak félmondatokban vagy suttogva elrebegett fenyegetések: egyik nap ugyanis nem folyik többé víz a csapokból. 

Dani szülei felkészültek ugyan erre a helyzetre és biztonságosnak hitt pincéjükbe rejtőznek el, ugyanakkor az egyre gyakoribb fosztogatások és betörések miatt nem tudni, meddig tartanak ki. Dani elmenekül otthonról, hogy megkeresse Anikót vidéken, és hogy megpróbálják közösen túlélni a válsággal kapcsolatos, egyre ijesztőbb következményeket. Az ebben az időszakban játszódó fejezetek szerintem letehetetlenül izgalmasra sikeredtek, néha annyira feszülten olvastam, mintha a legdurvább akció vagy krimi pörögne a szemeim előtt. A későbbiekben kicsit többet megtudhatunk a kormány titkos üzelmeiről, a peremkerület lakóiról, és arról is, hogy valójában milyen indítékok és motivációk állnak egy-egy döntés mögött. Dani és Anikó szála pedig továbbra is diszkréten és nagyon szerethetően alakul, végig nagyon drukkoltam nekik, hogy szerencsésen túléljék a rájuk leselkedő veszélyeket. 


Amellett, hogy ez egy nagyon izgalmas, szórakoztató ifjúsági regény, nagyon komoly és aktuális jelenségekre és problémákra reagál. Sajnos a klímaválság még mindig olyasmi, ami nem elég égető az emberek számára, nehezen hisszük el, hogy például a regényben felvázolt kopár világ egyszer valósággá válhat. A történetben indirekt módon ugyan, de sok erkölcsi kérdés felmerül, pont azon a szinten, ami befogadható és átérezhető egy tinédzser számára. Én a felvázolt jövőbeli világot nagyon reálisnak éreztem, könnyű volt elhinni, hogy hamarosan valami hasonló fog bekövetkezni, ha nem történik radikális változás az emberiség hozzáállásában. A regény rendkívül olvasmányos, könnyű vele haladni, ugyanakkor rendre megállásra késztet egy-egy olyan jelenet vagy mondat, amin érdemes eltöprengeni. Szerintem a műfaji elvárásoknak maximálisan sikerült a szerzőnek megfelelnie, biztos vagyok benne, hogy ez a történet a nemzetközi könyvpiacon is megállná a helyét, ráadásul nem csupán az elsődleges célközönsége, hanem az idősebb korosztály számára is élvezetes és tanulságos. Összességében nagyon elégedett vagyok, és bár egyelőre nincs nyoma annak, hogy az író sorozatot tervezne a Szárazságból, én nagyon örülnék, ha egyszer majd lenne folytatás. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Az ifjúsági disztópiák rajongóinak és mindenkinek, aki szeretne minőségi, kortárs magyar ifjúsági irodalmat olvasni. (és csak csendben jegyzem meg pedagógus kollégáknak, bátran be lehet vinni az iskolákba is!)

Nyereményjáték:

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy egy picit elmerüljetek a témában, és megoldjátok az egyes állomások feladatait! Annyit segítünk, hogy mindenhol zárójelben jelezzük, mi a feladatotok. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“A _______ a mezőgazdaságot is átalakíthatja. Egyes növények jól reagálnak a légkör megnövekedett szén-dioxid-tartalmára – nagyobb hozamban teremnek, és hatékonyabban használják fel a vizet –, más termőföldek viszont elhalnak, és ez felboríthatja a mezőgazdaságra épülő emberi közösségek életét.” (Mi a hiányzó szó?)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
[Blogturné Klub]
07/13 - Könyvvilág
07/15 - Kelly és Lupi olvas
07/17 - Sorok között
07/19 - Hagyjatok! Olvasok!
07/21 - Veronika's Reader Feeder
07/23 - Könyv és más
07/25 - Spirit Bliss Sárga könyves út
07/27 - Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések