Lorenzo Il Magnifico- A Mediciek hatalma 2. (értékelés és nyereményjáték)

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, A Mediciek hatalma második kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja a Lorenzo de' Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regény folytatását, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát. 

Kiadó: Könyvmolyképző, 2020

Oldalszám: 296 oldal
ISBN: 9789634577751
Eredeti cím: Lorenzo il Magnifico
Fordító: Tálos-Nezdei Adrienn

A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:

Öldöklő ​harcok a pompás városban!

A Medici és a Pazzi család háborúja folytatódik. A tét: Firenze jövője, amelyet Lorenzo igencsak másképpen képzel el, mint Jacopo de’ Pazzi. Jacopo és támogatói megszállottan gyűlölik a Medici családot és mindazt, amit képviselnek, és nem rettennek vissza a legsúlyosabb bűntől sem: gyilkosságra szövetkeznek. Lorenzónak és Giulianónak meg kell halnia, méghozzá ugyanazon a napon, helyen és órában! Az összeesküvésbe belekeverednek a pápai udvar hatalmasságai, sőt, maga a pápa is. Lorenzo felesége, Clarice merész utazásra vállalkozik, Lucrezia, az „örök szerelem” pedig sorsdöntő tettre szánja el magát. Giuliano élete is fenekestül felfordul, egy tragédia után nem találja a helyét, teste-lelke romokban hever, s mikor végre úgy érzi, megtalálta a neki rendeltetett utat, Firenzében elszabadul a pokol.

A regény alapján forgatták a nagy sikerű tévésorozat második évadát, ami világszerte rajongók millióit vonzza a képernyők elé.

Repülj vissza az időben a csodás Firenzébe!

Véleményem:

Ugyan két különálló kötetben jelent meg – és felteszem, folytatódik is még a történet –, mégis egyértelműen egy regényről beszélhetünk, amikor Michele Gazo Lorenzo Il Magnifico című írását vesszük górcső alá. A második könyv ott folytatódik, ahol az első abbamaradt, nem csak a cselekmény, de a részek és fejezetek számozása vonatkozásában is. Nincsenek visszautalások az első kötet történéseire sem, így a részek (különösen a második) önállóan nem alkotnak kerek egészet, nem nyújtanak teljes értékű olvasási élményt. Az előzmények ismeretében azonban ismét egy lendületes, cselekmény-orientált, populáris stílusban megírt történelmi fikcióval lehet gazdagabb az olvasó. 

A cselekmény közel hat év történéseit eleveníti fel, és két nagy részre tagolódik. A kötet első, rövidebb felében figyelemmel kísérhetjük Lorenzo több éven át tartó fáradozásait egy Firenze-Milánó-Velence szövetség létrehozására, mellyel nem csak a városállamban élő ellenlábasai, hanem a Pápai Állam rosszallását is magára vonta. A történet nyomán bepillantást nyerhetünk Firenze városi tanácsának, a Signoriának a működésébe és a politikai ellenfelek akaratérvényesítési mechanizmusába, miközben folyik a harc Imola városáért és a pápai bankszámla, ezzel együtt a pápai timsóból származó nyereség megszerzéséért, megtartásáért. Vajon a Medici Bank visszautasíthat-e büntetlenül egy kölcsönt a szentatyának, amiből megvásárolhatná Imolát Lorenzo orra elől? A regényből erre is választ kapunk.
„a hatalom lángjával nehéz úgy ügyeskedni, hogy az ember ne égesse meg magát”

A Medici család címere. Forrás: Wikipedia

A hatalmi harcok során Lorenzo veszélyes ellenfelekre tesz szert. A második, valamivel hosszabb blokkban a Pazzi-összeesküvés részleteit ismerhetjük meg. Rengeteg cselszövés, árulás és intrika tanúi lehetünk a filmszerűen elénk táruló, egymást kergető, rövidke fejezetek nyomán. Michele Gazo félelmetes tempót diktál, egyik esemény követi a másikat. Akárcsak az első kötet esetében, ez a már túlontúl sodró lendület megakadályozta a kor hangulatában való elmélyülést, továbbá a kifinomultabb, összetettebb karakterábrázolást. Szívesen olvastam volna sokkal részletesebben a főbb szereplők, főleg Lorenzo motivációiról, gondolatairól, vívódásairól is. Ugyan ez a rész jobban tetszett, mint az első kötet, a folyamatos izgalom és feszültség, valamint a drámai végkifejlet ellenére is elmaradt a katarzis.

Az életrajzi és politikai vonulat mellett, számomra nagyon érdekes mellékszála a regénynek Botticelli Mars és Vénusz című festményének keletkezése és későbbi sorsa. Egyes elméletek szerint – melyet a kötet is magáévá tesz – Giuliano de Medici és Simonetta Vespucci szerelme lehetett a kép születésének forrása, Sandro mester őket használta modellként is. Mások cáfolják ezt az elméletet arra hivatkozva, hogy a festmény keletkezésekor már mindketten évek óta halottak voltak. Nos, a teljes igazság valószínűleg már sosem derül ki, de a regény ügyesen oldja fel az ellentmondást.


Botticelli: Vénusz és Mars. Forrás: Wikipedia


Összességében ismét pozitív élményt jelentett Michele Gazo írása, számszerűsítve 9/10 pontra értékelem. Azt ennél a kötetnél is hiányolom, hogy a szerző nem írt legalább néhány sornyi történelmi jegyzetet azokról a dolgokról, amiket dramaturgiai indokok miatt, vagy csak az egyszerűsítés okán megváltoztatott a valós eseményekhez képest. Továbbra is ajánlom nem csak a történelem iránt érdeklődő olvasóközönségnek, hanem kedvcsinálóként olyanoknak is, akik ezidáig még ódzkodtak a történelmi regények műfajától. Higgyétek el, érdemes belekóstolni. :) Én izgatottan várom a folytatást!

Jehuka


Nyereményjáték:

A név hatalom. Mostani játékunk során minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, melyik híres - a Medici családdal kapcsolatban álló - történelmi személyről szól. Ám a feladat ennyinél nem ér véget! Szókeresőnkben keressétek ki, melyik sor vagy oszlop rejti a teljes nevet, és írjátok be a megfelelő betű- és számjeleket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. (Pl.: Leonardo da Vinci = 18.sor D-R)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladvány:
„A nagyszerű”, „a tündöklő” firenzei államférfi, a művészetek és a tudomány patrónusa, a Medici-család legkiemelkedőbb alakja.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07/18 Betonka szerint a világ…
07/20 Könyv és más
07/22 Dreamworld - Idézetek
07/24 Dreamworld

Megjegyzések