Sárkányköztársaság (értékelés és nyereményjáték)

Immár a második része jelent meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában R. F. Kuang nagy sikerű epikus fantasyjának, a Mákháborúnak. A Sárkányköztársaságban pedig még nagyobb a tét, ugyanis nem elég, hogy Zsinnek szembesülnie kell a szörnyű tettei következményeivel, de hamarosan egy újabb háborúban találja magát, ahol a fiatal lány talán még nagyobb kihívásokkal találkozik, mint korábban. Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a könyvet, játssz velünk és talán te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a regény egy példányát!


Kiadó: Agave, 2020

Oldalszám: 672 oldal
ISBN: 9789634197317
Eredeti cím: The Dragon Republic
Fordító: Ballai Mária

A könyvet ITT tudod megrendelni
Fülszöveg:

Nikannak ​a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggés és a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel.
Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot.
Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.

Véleményem:

A tavalyi év egyik viszonylag megosztó darabjára sikeredett a kortárs fantasy műfaján belül R. F. Kuang sorozatnyitó kötete, a Mákháború (értékelésem ITT). Annak ellenére, hogy a műfajban otthonosan mozgók biztosan találtak benne kivetnivalót bizonyos szempontból, engem összességében megnyert magának a kötet, és nem csak amiatt, hogy amikor olvastam, már ki voltam éhezve egy jó kis fantasy-féltéglára. Ebben a felépített világban sokminden megtalálható, amit szeretni szoktam egy regényben, többek között az összetett, soha sem fekete-fehér szereplők, a mágia érdekes ábrázolása és a politikai csatározások. Bár nem volt egyszerű folyamat megkedvelni a főhőst, Zsint (és talán nem is sikerült teljesen az első rész végére), nagyon kíváncsi voltam, hogyan alakul a sorsa, ahogy arra is, hogy vajon a birodalom milyen irányba fog haladni a különféle csatározások során. Így tehát fejest ugrottam a most is tekintélyes terjedelmű kötetbe, ami végül sokkal könnyebben olvastatta magát, mint reméltem. 


A történet fonalát ott vesszük fel újra, ahol korábban abbahagytuk. Hozzá kell tennem, hogy ez számomra okozott némi nehézséget. Hiába olvasok figyelmesen, sasjnos több hónap távlatából már erősen megkopnak az emlékeim, így kellett egy kis idő, mire felelevenedtek bennem az első rész eseményei és karakterei és mindent a helyére tudtam tenni. Ugyanakkor az pozitívum volt számomra, hogy a második kötet talán valamivel egyértelműbb és magyarázóbb jellegű, mint az első, sokkal könnyebb volt például nyomon követni a hatalmi viszonyokat és a politikai érdekeket. Na de térjünk vissza oda, hogy mi is történt eddig. Zsin az első kötetben hosszú utat járt be, míg a Szinegardon kiképezték, és mire többé-kevésbé megbarátkozott a különleges képességével és a főnix istennel való kapcsolatával. Azért írom, hogy többé-kevésbé, mert az egész történet egyik legfontosabb szála pont azzal kapcsolatos, hogy ez az erő mennyire veszélyes, irányíthatatlan, és hogy hogyan taszítja az őrületbe azokat, akik nem képesek megfelelően megidézni és kontrollálni. Zsin az előző kötet végére tökéletesen kiábrándul a milíciából és a Császárnőből, úgy gondolja, mindaz a szörnyűség, ami a népével történt- élén a Föderáció támadásaival- kizárólag a birodalom irányítóinak a hibája. Így aztán érthető módon amint felkínálkozik a lehetőség, hogy csatlakozzon egy olyan hatalomhoz, ami el akarja pusztítani a mostani rendet, nem habozik. Csatlakozik a Sárkány hadúrhoz, aki a demokrácia ígéretével toboroz magához egyre több tartományt, és aki a birodalmon kívül élő heszperiaiakkal is szövetségre kíván lépni. Kezdetben úgy tűnik, Zsin lehet a csodálatos fegyver az újdonsült hatalom kezében, csakhogy az eseményeket némiképp megbonyolítja, amikor a Császárnő pecséttel zárja el a lányt a képességeitől. 

Ennek a kötetnek vitathatatlanul a legnagyobb erőssége a Zsin karakterében, személyiségében végbemenő fejlődés. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne maradnának meg a korábbi vonásai, a lány ugyanúgy tele van dühvel, fájdalommal, sokszor gondolkodás nélkül cselekszik, és nem mindig tud különbséget tenni jó és rossz között. Ugyanakkor az első kötet eseményei, a végtelen pusztítás, amit véghezvitt, nagyon komoly nyomot hagy a lelkén. Zsin képtelen többé elviselni a tudatot, hogy döntéseket kelljen hoznia - ezért a Ceko vezetése sem igazán megy neki - és nagyon szeretne végre megpihenni egy olyan helyzetben, amikor egy megbízható és erős hadúr parancsainak engedelmeskedhet. Persze ez még önmagában nem egy olyan állapot, ami erőssé tenné őt, ugyanakkor könnyű aznosulni ezzel a lelki állapottal, és megértjük, miért hisz olyan kétségbeesetten a Sárkány hadúrban és a köztársaság eszméjében. Később a rengeteg fordulat és politikai intrika következtében kénytelen lesz újra és újra felülvizsgálni a saját álláspontját, míg úgy nem érezhetjük, talán kezd felnőni a sorsához és az ezzel járó feladatokhoz. 


Tetszett az is, hogy bizonyos szereplők nagyobb hangsúlyt kaptak, jó volt kicsit közelebbről megismerni Kitajt, Nö-Csat, vagy a Ceko többi tagját. Az írónő ezen felül csepegtet számunkra némi információt a trifekta múltjáról is, valamint a birdalmon kívül lévő népek életéről is. A Császárnő figuráját nagyon erősnek találtam, tetszett, hogy bár csak kevés jelenetben bukkant fel, azok mindig jelentőségteljesek voltak, ahogy az is, hogy az ő szerepe sem pusztán fekete vagy fehér. Ez egyébként az egész háborús konfliktusra végig jellemző: bár szeretnénk hinni abban, amiben Zsin hisz, a szerző mégis folyamatosan bizonytalanságban tart minket azzal kapcsolatban, hogy kinek mi a valódi indítéka az eseményekben, ráadásul a cselekményben is gyakori az árulás vagy a száznyolcvan fokos fordulatok. Mindezek mellé olyan izgalmas és olvasmányos írásmódot kapunk, aminek köszönhetően az oldalak igen gyorsan fogynak, szinte észre sem vettem, és már kivégeztem a több, mint hatszáz oldalt. 

Összességében nekem ez a második kötet tehát még jobban is tetszett, mint az első, mert úgy éreztem, érdemben előre léptünk, mind a karaktereket, mind az események összetettségét tekintve. Ráadásul ha lehet, a mostani lezárás méginkább felcsigázott, nagyon jó lenne minél előbb olvasni a folytatást (csak most lesz annyi eszem, hogy apró jegyzeteket készítsek magamnak, hogy könnyebb legyen majd visszarázódni a cselekménybe). 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak mindenképpen, akiknek tetszett az első kötet, most pedig már bátrabban ajánlom, hogy az egész sorozatba vágjon bele nyugodtan mindenki, aki egy kicsit egzotikusabb világban játszódó, mágiával, istenekkel és rengeteg intrikával átitatott fantasyt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A Sárkányköztársaság egy igazán kivételes fantasy, de szerencsére a műfaj kedvelői már magyar nyelven is rengeteg elképesztő történet közül választhatnak. Ezért mostani játékunkban híres fantasykat gyűjtöttünk össze, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy az idézetek alapján felismerjétek, melyik regényre gondoltunk. A helyes választ (lehetőleg a szerző nevével együtt) írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek van nyerni egy példányt a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„– Fogadj el tőlem egy tanácsot, fattyú – folytatta Lannister. – Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja! Tedd ezt az erősségeddé, s akkor sohasem lehet a gyengeséged. Viseld páncélként és sohasem használják majd arra, hogy ártsanak vele!”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné
07. 12. Utószó
07. 14. Utószó (extra)
07. 16. Readinspo (extra)
07. 18. Könyv és más
07. 20. Nem félünk a könyvektől
07. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 24. Readinspo

Megjegyzések