Raziel 2.- Egy ​angyal a szerelem küszöbén


Fülszöveg:

Ismered a viccet, amiben egy bukott angyal és egy félnótás démon néhány társával elindul, hogy megmentse az emberiséget, miközben néha abban sem biztosak, hogy érdemes-e reggelente felkelni az ágyból?
Raziel és Belader párosa Nevada kopár vidékét ezúttal a napfényes Miamira cseréli. Kalandos útjuk során szerencsére arra is jut idejük, hogy a rájuk vadászó pokolfajzatokon kívül saját magukkal és egymás iránti érzéseikkel is fölvegyék a harcot.
Küldetésükhöz olyan különös figurák csatlakoznak, mint Theo, az ateista, Manuel, az elvált mexikói pincér, Soren, a dán cserediák vagy Tully, az angyalból lett sürgősségi sebész. Lucifer mellett most Belader történetét is megismerhetjük.

Tengerpart, pálmafák, luxus, mexikói konyha, mocsár, aligátorok és egy cseppnyi armageddon egy eltökélt bukott angyal és egy útkereső démon társaságában.

Véleményem:

Lana Millan sorozatindító kötetét, az Egy ​angyal az élet küszöbén című regényt volt szerencsém két éve elolvasni (az értékelésemet ITT találjátok róla), a humoros, pörgős, ugyanakkor érzelmes és elgondolkodtató urban fantasy nagyon kellemes élménynek bizonyult, kíváncsian vártam, mire számíthatunk a folytatásban. Az egyetlen kisebb gondom az volt, hogy két év távlatából már sok mindent elfelejtettem a cselekményből, így kellett egy kis idő, amíg visszarázódtam a folytatólagos eseményekbe, hogy aztán újra együtt szeljem át az országutakat és világokat különleges angyal-démon párosunkkal. 


A második részben Raziel és Belader tovább folytatják küldetésüket, hogy megtalálják a Tudás Könyvét, visszaszerezzék a lány szárnyait, és nem mellesleg megmentsék az emberiséget egy halálos vírustól, ami biztosan véget vetne az általunk ismert világnak. A bökkenő csak annyi, hogy a világmegváltás mikéntjével még hőseink sincsenek igazán tisztában. Raziel a bőrén megjelenő különleges térkép segítségével képes azonosítani azokat az embereket, akiket fel kell kutatnia, és akik segíthetnek abban, hogy megakadályozzák az armageddont, ugyanakkor néha koránt sem olyan egyértelműek ezek a jelek. Ráadásul az így összeverődött társaság meglehetően széllel bélelt képet mutat, így az olvasó maga is igen csak kételkedik a küldetés jövőbeni sikerében. Ha ez még nem lenne elég, a Pokolban is mozgolódnak különböző erők, így könnyen megesik, hogy egy kellemes kocsmázás démonfajzatok hentelésébe torkollik. Ha abban reménykedünk, hogy ebben a kötetben végre minden izgalom kicsúcsosodik, minden kérdésünkre választ kapunk és hőseink megoldják a problémáikat, csalódnunk kell (vagy éppen örülnünk, hogy lesz további folytatás), hiszen a második résszel még nem értünk a kalandok végére, de legalább jobban megismerhetjük szereplőinket. 

A cím alapján bevallom, azt hittem, nagyobb és hangsúlyosabb szerepet fog kapni a romantikus szál, viszont (egyébként pozitívan) konstatáltam, hogy erről azért nincs szó. Persze, ahogy Raziel egyre inkább emberivé válik és egyre többféle érzelmet él meg, nyilván a Beladerrel kapcsolatos érzései is elmélyülnek. Ugyanakkor, bár egyre közelebb kerülnek egymáshoz az együtt eltöltött idő alatt, a démon viselkedése sokszor szélsőséges és kiszámíthatatlan, aminek köze van az előző kötetben történtekhez és a másvilágról való visszatéréshez. Ezen a ponton tehát akad némi szenvedés a könyvben, de szerencsére nem olyan mértékben, ami már túl sok lenne ebben a műfajban. Emellett nagyon tetszett, hogy megtudhatunk néhány részletet Belader múltjáról, így sokkal szerethetőbbé válik számunkra ellentmondásos figurája. 

A párbeszédekből természetesen most sem hiányzik az a fajta, kicsit fekete humor, amit már megszokhattunk az első rész olvasása közben, ezen a téren még mindig verhetetlen számomra Uriel, de nagyon élveztem Raziel és Belader csípkelődését is. Számos komikus jelenet ered az újonnan felbukkanó szereplők jelenlétéből is, bár a mellékszereplők karakterét nem éreztem olyan hangsúlyosnak és kidolgozottnak. A középpontban abszolút Raziel áll, az ő nézőpontjából látjuk leginkább az eseményeket, ahogyan azt is, hogy szép lassan visszanyeri angyalképességei egy részét. Nagyon reméltem, hogy már ebben a részben elkezdődik a tényleges harc, de erre még várnunk kell egy kicsit, a hangsúly most inkább azon a felkészülési folyamaton volt, amíg a kis csapatunk összeverbuválódik és valamiféle tervet kovácsol azzal kapcsolatban, hogy akadályozzák meg a vírus elterjedését. Akciódús jeleneteket persze így sem kell nélkülöznünk, a regény viszonylag rövid terjedelme ellenére is szinte mindig történik valami, ami mozgásban tartja a cselekményt, és ami miatt mindig eggyel tovább akarunk lapozni. 

Összességében tetszett a regény, bár bevallom, talán valami apróság hiányzott, még mindig várok arra az igazán nagy katarzisra, amit reményeim szerint majd a következő kötet el fog hozni, amikor eljutunk a tényleges konfliktusig és csúcspontig. Könnyed, olvasmányos, igazi nyári szabadságra való olvasmány, ahol a romantikától a horrorisztikusabb összetevőkig sokféle műfajból találunk egy-egy morzsát, így szerintem sokan megtalálhatják benne azt, ami közel áll a szívükhöz. Belader még közelebb lopta magát a szívemhez, és nagyon drukkolok neki, hogy a végső befejezés pozitív legyen a számára. Remélem, hogy nem kell már sokat várni a következő részre sem, és hamar megtudjuk, hogy az írónő milyen sorsot szán az emberiségnek és ennek a szerethető angyal-démon párosnak.

A könyvet köszönöm szépen az Athenaeum Kiadónak!

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy pörgős, humoros és izgalmas regényt szeretne olvasni, és egy könnyedebb fantasy-t választana erre a célra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések