Riverdale - A kezdet (értékelés és nyereményjáték)

A Riverdale, miután karakterei képregény formájában sok ember szívébe beférkőztek, sorozatként is meghódította a világot. A 2017-ben debütált adaptáció töretlen népszerűségének hatására született meg az előzményeket összefoglaló könyv Micol Ostow tollából, melyet a Maxim kiadónak köszönhetően ettől az évtől magyarul is olvashatunk. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolnak bloggereink a regényről, és esetleg szert is tennél egy példányra belőle!

Kiadó: Maxim, 2020

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634992196
Eredeti cím: The Day Before
Fordító: Sárossy-Beck Anita


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Riverdale című nagy sikerű Netflix-sorozat első évadának előzménysztorija! Imádod a sorozatot, és nem tudsz betelni vele? Vagy még nem kezdted el nézni, de kíváncsi vagy rá? Akkor ez a regény neked szól! Hagyd, hogy beszippantson Riverdale városának rejtélyes világa!

A vörös hajú Archie, Jughead, a szavak mestere és a jó kislánynak tűnő Betty hosszú évek óta minden nyarat együtt szoktak tölteni. Ez a mostani azonban más, mint az eddigiek. Archie egy titokzatos személy miatt kifordul önmagából, sportolás helyett gitározik és dalokat ír, elhanyagolva a magányos Jugheadet, akinek a rossz társaságba keveredő apja miatt igazán szüksége lenne egy barátra. Ráadásul most Betty sem tudja megoldani a problémákat, ugyanis Los Angelesben gyakornokoskodik egy magazinnál, és folyton keresztbe tesz neki, ami megnehezíti, hogy elfojtsa a benne lakozó sötétséget – megvannak a maga gondjai: valamint nem beszélve arról, hogy bármit tesz ellene, még mindig arról a bizonyos vörös hajú szomszéd fiúról ábrándozik. Aztán ott van még a pletykalapok üdvöskéje, az IT-lány Veronica, aki alól szép lassan kihúzzák a luxustalajt a családja nem túl tisztességesen szerzett vagyona miatt, és ezáltal egyre közelebb kerül Riverdale-hez, ahol nem is tudja, mi minden várja majd.

Véleményem:

Kicsit mókás és sajátos körülmények között került ez a kötet a látóterembe. Alapvetően nem vagyok nagy sorozatnéző, azt az időt, amit erre szánnék, általában elviszi az olvasás és más hobbik, így nem is szoktam naprakész lenni annyira, mik az aktuálisan trendi, sikeres szériák. A Riverdale ugyanakkor egy olyan sorozat, amit még így sem lehet teljesen megkerülni, mind az ismerőseim, mind a tanítványaim sokat áradoztak már róla, de valahogy mindig lehűtöttem magam azzal, hogy ez már biztos nem az én generációmnak szól, nincs időm végignézni, stb. Micol Ostow regénye tehát éppen kapóra jött, hogy megismerkedhessek a sorozat világával, anélkül, hogy akár egyetlen epizódot is láttam volna belőle korábban (azért azt hozzáteszem, hogy az olvasás óta elkezdtem, és most őrülten küzdök, hogy fogjam vissza magam és ne daráljam le egy ültő helyemben). Lehet, hogy ez a sorrend előnyösebb is, nem tudom biztosan, mindenesetre nekem abszolút meghozta a kedvem a szériához.


Kép forrása: imdb.com

Maga az alapsztori egy viszonylag gyakori, de szerintem örökzöld és jól működő sémára épül. Adott egy amerikai kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit és éli a látszólag mintaszerű életét, ugyanakkor, ha közelebbről megvizsgáljuk, minden család szekrényében találunk csontvázakat és mindenkinek van valami titkolnivalója. A történet középpontjában néhány középiskolás fiatal áll, akik amellett, hogy küzdenek a felnőtté válás viszontagságaival, még a városban történő rejtélyek és tragédiák nyomába is erednek. Így, hogy már láttam pár részt a sorozatból, könnyebben összeállt, hogy a Riverdale- A kezdet című könyv a sorozat első évadához készült előzménykötet, amely bemutatja, mi történt közvetlenül azelőtt, hogy egy váratlan esemény felborzolta a kisváros kedélyeit. 

Nekem nagyon tetszett, hogy olvasás közben alapvetően nem éreztem hátránynak, hogy nem ismerem a sorozatot (pláne a képregényt). A szereplők bemutatása kellően alapos volt ahhoz, hogy jól el tudjam képzelni őket, inkább azzal volt néha gondom, hogy a karakterek közti viszonyokat átlássam - ezzel kapcsolatban biztosan előnyben vannak azok, akik már jó ismerősökként köszöntik őket. A regény váltott szemszögből mutatja be az eseményeket, Jughead, Archie, Betty és Veronica meséli el, min mentek keresztül a nyáron, illetve mi minden történt velük közvetlenül a sorozatban szereplő tragédia előtt. Érdekes, hogy bár a sorozatban egyből Jughead lett a kedvenc karakterem, a regényben kevésbé éreztem ütősnek a fiúk szemszögét. Sok mindent megtudhattunk a családi hátterükről és az őket foglalkoztató problémákról, de valahogy nem tudtak annyira beszippantani ezek a részek. Ezzel szemben a két lány nézőpontját nagyon érdekesnek találtam. Betty egy újságnál dolgozik a nyáron gyakornokként, amivel egy régi vágya vált valóra, de úgy tűnik, a lapnál akadnak olyanok, akik szeretnék őt rossz színben feltüntetni. Veronica pedig a tipikus gazdag lány, akinek egész életében semmiért nem kellett erőfeszítést tennie, az ő narratívájából megismerhetjük, hogyan pukkant ki ez a luxus-lufi, amikor apja kétes ügyletei napvilágot láttak. Érdekes, hogy Veronica karaktere a sorozatban sokkal szerethetőbb, a könyvet olvasva szerettem volna belenyúlni néha a lapok közé és jól megtépni, olyan ellenszenvesen tudott viselkedni. 

Tetszett, hogy a különböző elbeszélések, naplóbejegyzések között rengeteg apró, színes kis extrát találunk, akár sms-váltások, akár e-mail-ek vagy egyéb dokumentumok formájában. Ezek nagyon feldobták a szöveget, és hozzátettek ahhoz, hogy a regény szellős, gyorsan haladós és könnyed olvasmány legyen. Amivel viszont komolyabb problémám volt, hogy a történetben szerepel egy-két cselekményszál, amibe az írónő belekezdett ugyan, de nem dolgozta el rendesen, sokszor éreztem úgy emiatt, hogy kicsit csapongunk a cselekményben (erre a legjobb példa a Betty-vel kapcsolatos történések a lapnál, amikor valaki megpróbálja őt befeketíteni, de nem igazán derül ki, ki és miért). Más értékelésekben olvastam azzal kapcsolatos kritikát, hogy vannak kisebb ellentmondások a könyv és a sorozat között, én ezt egyelőre nem igazán tudom megítélni, mert az utóbbiból tényleg csak pár részt láttam. 


Kép forrása: imdb.com

Összességében számomra ez most egy igazi, üdítő nyári olvasmány volt, olyan, amin nem kell túl sokat agyalni, könnyen olvastatja magát, de azért van is benne komolyabb tartalom vagy izgalmasabb események. A saját példámból kiindulva bátran ajánlom, hogy olvassák el azok is, akik egy részt sem láttak a sorozatból, lehet, hogy pont ez fogja meghozni a kedvüket hozzá. Én megyek is, és gyorsan nézek még egy részt. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak is, akiket már beszippantott Riverdale világa, de azoknak is, akik csak most szeretnének ismerkedni vele és egy izgalmas ifjúsági sztorira vágynak.

Nyereményjáték:

A Riverdale világa elsősorban az ikonikus szereplői miatt válhatott ennyire népszerűvé a közönség körében. Játékunkban ezen karakterekre jellemző megszólalásokat hozunk, nektek csupán annyi a dolgotok, hogy kitaláljátok, ki mondhatta ezeket.
Fontos: az idézetek a könyvből származnak, de bőven elég a sorozat első évadának ismerete is a megfejtésükhöz. Egy karakter többször is szerepelhet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:
Amikor az ember annyi idős, mint én, akkor gyakorlatilag folyton kimerült, fiam. De megtanulunk küzdeni. Te is próbáld meg!

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.09. Readinspo
07.11. Sorok Között
07.13. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
07.15. Könyv és más
07.17. Hagyjatok! Olvasok!
07.19. Dreamworld
07.21. Kelly és Lupi olvas
Blogturné Klub

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések