Mesteralvók hajnala (értékelés és nyereményjáték)

Huszti Gergely különleges hangulatú fantasy-je, mely 2020-ban elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat ifjúsági kategóriában, rejtélyekkel átszőtt világba kalauzol bennünket, ahol réges-régen az alvás terhét az úgynevezett mesteralvók viselték az emberek helyett. Mára csak földi maradványait őrzik ezen nagyhatalmú személyeknek, de úgy tűnik, ezek sincsenek többé biztonságban. A csontcsipkéző rend ifjú nővére kalandos utazásra indul, hogy a csontok eltűnésével kapcsolatos tudását megossza a megfelelő személyekkel, de arra ő sem számít, hogy az okok és összefüggések milyen messzire -akár másik világokba- nyúlnak. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is a Mesteralvók hajnalát, és nyerjétek meg a Ciceró Könyvstúdió által felajánlott példányt!



Kiadó: Ciceró Könyvstúdió, 2019

Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634321040


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Egykor ​a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
    Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
    A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
    A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.

Véleményem:

Ez a regény már tavaly felkeltette az érdeklődésemet, igaz, akkor még szinte semmit nem tudtam róla, csak nagyon megfogott a gyönyörű borítója. Akkor aztán valahogy mégsem történt meg a nagy találkozás, viszont most, amikor olvastam arról, hogy Huszti Gergely elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat ifjúsági kategóriában, már semmiképpen nem szerettem volna, ha újra kicsúszik a látóteremből. A blogos pályafutásom kezdete óta egyre fontosabbnak tartom, hogy magyar szerzők műveit olvassam és népszerűsítsem minél nagyobb arányban, hiszen hazánkban fantasztikus szerzők és történetek születnek. Örülök, hogy Huszti Gergely nevével egy újabb színfolt került fel erre a palettára, különösen, hogy az ifjúsági fantasy műfaját bővítette, ami egyébként is közel áll a szívemhez. 



A történetünk egy kitalált világban játszódik, ahol régen az emberek soha sem aludtak. Ezt a feladatot a mesteralvók látták el, egészen addig, míg egy háború után el nem hagyták az embereket, hogy csak földi maradványaikat őrizhessék és így emlékezzenek rájuk. Olvasás közben hamar fel kell kötnünk a nadrágot, ugyanis három szereplő váltott szemszögéből olvashatjuk a történteket. Az első a 224. nővér névre hallgató fiatal lány, aki születése óta a csontcsipkéző rend tagja, és aki egész életét az alázatos szolgálatra tette fel. Amikor a nővér az éves ünnepség előtt felfedezi, hogy védőszentjük földi maradványai eltűntek, felgyorsulnak az események, neki pedig útra kell kelnie, hogy minél előbb átadhassa az információt a megfelelő személyeknek. Közben megismerjük Vulgarus Pokkot is, a kissé iszákos, de nemes lelkű kereskedőt is, akit azzal bíznak meg, hogy egy másik város hadseregét hívja segítségül, hiszen a csontok eltűnése mögött nagy veszély, vagy egy esetleges háború kezdete is húzódhat. Végezetül pedig találkozunk Milóval, a magyar sráccal, aki a mi modern világunkban tengeti mindennapjait, és először számunkra is rejtély, hogyan kapcsolódik az alternatív fantasy-világ történéseihez - hacsak nem azáltal, hogy már hónapok óta képtelen aludni...

Bevallom, az olvasás elején azért nagyon oda kellett figyelnem. Nem maga a cselekmény bonyolult, inkább a hátteret volt kicsit nehéz összeraknom az elejtett mondatokból. A mesteralvók létezését, képességét nagyon izgalmas témának tartom, és kicsit sajnáltam, hogy nem tudtam meg többet arról, hogy pontosan kik ők, hogyan álmodtak az emberek helyett, mi történt pontosan, ami miatt elhagyták a földi világot. Mivel a Mesteralvók hajnala egy duológia első kötete, bízom benne, hogy a folytatásban majd sokkal több információt kapunk ezekkel kapcsolatban, illetve arról is, hogy a nővér és Miló álmatlansága hogyan kapcsolódik ezekhez a képességekhez. Amit viszont határozottan kiemelnék, mint pozitívum, az a regény stílusa, nyelvezete. A kitalált világban élő szereplők nagyon ízesen, szépen beszélnek, mai "füllel" talán kicsit régies stílusban, ezt viszont soha nem éreztem erőltetettnek, nagyon jól illett a cselekmény hangulatához. Emellett a Miló szemszögéből íródott fejezetek nagyon jó kontrasztot alkottak a szlenges, laza stílussal. Én a váltott szemszögből megírt történeteket egyébként is szeretem, de itt külön tetszett, hogy a három legfontosabb karakter rendesen ki van dolgozva, megismerjük az életüket, hátterüket, hibáikat és félelmeiket, és velük együtt haladunk az úton, ami egyrészt az igazsághoz, másrészt ahhoz vezet, hogy sorsuk szálai végül összefonódjanak. 

A felépített világ - főleg a korábban említettek miatt - egyelőre tartalmaz szürke foltokat, de azért apránként kikristályosodott előttem, milyen lehet ez a vidék, ahol rabszolgaság, gladiátor-játékok, gazdagság és szegénység, léghajók és varázslat, kitaszított törvényen kívüliek és szerzetesrendek jól megférnek egymás mellett. Ami hiányzott, hogy a különböző települések történetéről és egymáshoz való viszonyáról többet megtudjak, enélkül nehéz volt értelmezni, hogy a csontok eltűnése miért azokat a következményeket hozta magával, amiket. Túlságosan azonban ez sem zavart, mert elvitt a cselekmény lendülete, a remekül megfogalmazott mondatok és a szereplők kalandjai, különösen azután, amikor némi politikai intrika is elkezdett belevegyülni a történetbe. A váltott szemszög miatt nem igazán volt lehetőség arra, hogy ellaposodjon a cselekmény, sőt, egy-egy függővégesebb fejezetzárás után alig vártam, hogy újra kilyukadjak az adott karakter történetszálánál. A regény vége hasonlóan izgalmas befejezést kapott, és okot ad a reményre, hogy a későbbiekben még sokkal többet megtudunk a mesteralvókról és titokzatos képességeikről, vagy arról, hogy mi történt velük pontosan annak idején. 



Összességében tetszett, leginkább az egyedisége, a hangulata és a nyelvezete miatt. Az ifjúsági címkével kapcsolatban néha bizonytalan voltam. A terjedelmet, a főbb szereplők karakterét vagy a cselekmény jellegét tekintve bőven belefér ebbe a keretbe, de azért a néhol komolyabb történések vagy durvább mondatok miatt én elsősorban középiskolás kortól ajánlanám. Nagyon remélem, hogy a folytatásra nem kell már sokat várnunk, ahogyan azt is, hogy a szerző a jövőben más történetekkel is meg fog minket ajándékozni. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a váltott szemszögű, kalandos történeteket, vagy belépő regényt keresnek a nagyobb lélegzetvételű fantasy-irodalomhoz.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban további magyar szerzők ifjúsági kötetei lesznek a középpontban, melyek szintén a Ciceró Könyvstúdió gondozásában jelentek meg. Minden állomáson találtok egy részletet egy-egy borítóból, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
07.10. Könyv és más
07.12. Könyv és más extra
07.14. Hagyjatok! Olvasok!
07.16. Utószó

Megjegyzések