Mesteralvók hajnala- kedvenc idézeteim

Huszti Gergely különleges hangulatú fantasy-je, mely 2020-ban elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat ifjúsági kategóriában, rejtélyekkel átszőtt világba kalauzol bennünket, ahol réges-régen az alvás terhét az úgynevezett mesteralvók viselték az emberek helyett. Mára csak földi maradványait őrzik ezen nagyhatalmú személyeknek, de úgy tűnik, ezek sincsenek többé biztonságban. A csontcsipkéző rend ifjú nővére kalandos utazásra indul, hogy a csontok eltűnésével kapcsolatos tudását megossza a megfelelő személyekkel, de arra ő sem számít, hogy az okok és összefüggések milyen messzire -akár másik világokba- nyúlnak. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is a Mesteralvók hajnalát, és nyerjétek meg a Ciceró Könyvstúdió által felajánlott példányt!



Kiadó: Ciceró Könyvstúdió, 2019

Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634321040


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Egykor ​a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
    Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
    A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
    A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.


Kedvenc idézeteim:

A regényről írt értékelésemben (ITT) már kiemeltem, hogy mennyire tetszett a Mesteralvók hajnala nyelvezete, stílusa, különösen az, ahogyan a szerző ezt váltogatta aszerint, melyik karakter nézőpontjából meséli el a történéseket. A mostani állomáson csokorba gyűjtöttem számotokra néhány olyan idézetet, ami különösen tetszett vagy elgondolkodtatott, remélem, olvasás után ti is kedvet kaptok ahhoz, hogy megismerjétek ezt a különleges magyar ifjúsági fantasy-t. :)


"Különös, hogy a hit néha oly perzselő tud lenni, akár az erdőtűz hirtelen fellobbanó lángja, máskor pedig oly soká kell csiholni, hogy életre keljen, mint kovácssegédnek a műhely tüzét patkolás előtt. "  
 "Rendünk Regulája szerint a gyógyítással nem fukarkodhatunk, hisz minden lelket megillet, ahogy a mesteralvók sem tesznek különbséget aszerint, ki, mint hajtja álomra a fejét: napi jótétemények után, vagy gyilkos harc végeztével. " 
"- Tán nem vagyunk elegek neked, a négy szép fiúcskád és én? Tán arról a szépasszonyról van szó, ki oly mély sebet ejtett szíveden, hogy évekbe tellett összefércelnem, nem igaz?- Az a szépasszony már tizenöt éve halott, Bolla. - Kiütöm pipámból a maradék parazsat, felállok és odalépek hozzá. Szorosan megölelem, akárhogy tekergőzik is.- Annál rosszabb nekem. Nem öregszik, nem csúnyul, nem fog rajta az idő, egy kísértettel pedig nem lehet versenyre kelni." 
" Csendben bólint, majd besiet, és kihordja tarisznyámat és széles kalpagomat, melyek útrakészen állanak a tisztaszoba falának döntve. Én pedig megcsókolom, és kilépve a kapun belenézek a napba, hogy legyen okom megtörölni sajgó szemeimet." 
"Az idő néha megáll, néha visszafelé csorog, olykor pedig egyszerűen elpárolog, mintha soha nem is nyomta volna terhe a vállunkat. " 
"A fickó egyötven magas, de kurta lábain valami faszerkezetet hord. Fekete szakálla pókhasát verdesi, de haja egy szál sincs. Ahogy beleszív alkarhosszú pipájába, a kéken izzó parázs fényénél látom, hogy arcán a bőr furán kisimult, míg a vastag prémruhájából kilógó nyakán és kezein az erek hurkaként dagadnak. Bakker, ki ez a tag? Valami trendi favágó-szexuális törpe? És mi ez a buli, amibe keveredtem? Vagy csak haluzom az egészet? Ahogy trónusán ülve messziről méreget, felrémlik, hogy ilyen elcseszettül bizarr filmet max Kubrick vagy David Lynch rendezhetne. De én nem vagyok Cooper-ügynök, no way." 
"A Mesterek Könyve gyakorta említi, hogy ki rossz hírt kap, erősítse meg magát, és két talpát oly erővel szorítsa a földhöz, mintha gyökeret ereszteni volna kedve, máskülönben kifordul egyensúlyából, és örök időkig a levegőégben lesz szállása. Nos, mást sem teszek, mint teljes súlyommal nyomom a palota konyhájának kövezetét, de mindhiába. "
"Meg nem mondhatom, hogy a sűrű epe vagy a híg ser mérgezi-e jobban a vérem, de a tavernából kilépve érzem, hamar csapra kell vernem magam, vagy úgy széjjelszaladok, mint a túltöltött disznóbél. " 
"Könny gyűlik a szemembe, miközben tovább hahotázom. Fájdalom és öröm, mi másra teremtettünk e Földön, ha nem e kettő megélésére? Ha a szent mesteralvóknak nem lenne tetszésére, hát nem álmodják meg e két feszítőjét és oldóját lelkünknek. " 
"Sorsfordulónk pillanata ez, megkövülten várjuk, hogy a kormányzó kimondja a döntő szavakat. Mily furcsa, hogy létezik szó, mi életet ad, és létezik olyan is, mi öl. És gyakran e kettő ugyanaz - mint a név, melyet szülőnk könnyek közt mond ki születésünk pillanatában, bíránk pedig könnyek nélkül halálunk órája előtt. " 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban további magyar szerzők ifjúsági kötetei lesznek a középpontban, melyek szintén a Ciceró Könyvstúdió gondozásában jelentek meg. Minden állomáson találtok egy részletet egy-egy borítóból, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.12. Könyv és más extra
07.14. Hagyjatok! Olvasok!
07.16. Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések