A farkasok bölcsessége (értékelés és nyereményjáték)

A Park Könyvkiadó különleges kötettel kedveskedik a vadon szerelmeseinek. Elli H. Radinger A ​farkasok bölcsessége című könyvéből rengeteg információt megtudhatunk a vadon élő farkasok életmódjáról, családi viszonyairól, szokásairól és arról, hogy ezek a csodás teremtmények nem is különböznek annyira tőlünk, emberektől. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is ezt az érzékeny szemléletű és informatív kötetet, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

Kiadó: Park Könyvkiadó, 2020

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789633556528
Eredeti cím: The Wisdom of Wolves
Fordító: Malyáta Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Az ​egyik legokosabb, legempatikusabb könyv a természetről, melyet valaha olvastam – a következő életemben boldogan lennék farkas!”
Peter Wohlleben A fák titkos élete szerzője

Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani – íme néhány dolog, amit a farkasoktól eltanulhatunk. Együttérzően törődnek öreg és sérült társaikkal, szeretetteljesen nevelgetik az utódaikat, és képesek mindenről megfeledkezve játszani. Gondolkodnak, terveznek, és intelligensen kommunikálnak egymással. Elli H. Radinger, népszerű német farkasszakértő izgalmas történeteket mesél róluk, amelyekben olyan értékek jutnak központi szerephez, mint a családközpontúság, a bizalom, a türelem, a vezetői képességek vagy a tudatos figyelem. A farkasok bölcsessége inspiráló könyv az erdeinkbe lassan visszatérő négylábúakról.

Elli H. Radinger (1951) Németország legnevesebb farkasszakértője, 1990-ben megalapítja a Wolf Magazint, tudását könyvekben, workshopokon és előadásokon adja tovább. Ma Shira nevű kutyájával a hesseni Wetzlarban él, de az év nagy részét az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban tölti, ahol közelről figyeli a vadon élő farkasokat.

Véleményem:

Ha már mostanában úgyis annyi könyv került a kezembe a környezetvédelemmel és a természettel kapcsolatban, akkor ebbe a sorba nagyon szépen beleillik a Park Könyvkiadó újdonsága, A farkasok bölcsessége Elli H. Radingertől. A farkasok szeretete régre nyúlik vissza az életemben, mindig is nagy hatással voltak rám ezek a fantasztikus állatok, akik egyszerre képviselik számomra a vadságot és a tökéletes nyugalmat. Korábban már volt szerencsém egy igen izgalmas és informatív farkasos regényhez (Nate Blakeslee: Az amerikai farkas), kíváncsian vártam, hogy Elli H. Radinger könyve milyen új ismereteket és élményeket tud nyújtani a témában. 


Műfaját tekintve ez a kötet eléggé vegyes képet mutat. Az írónő ügyvédi karrierjét feladva vetette bele magát a farkasok tanulmányozásába, rengeteg időt töltve az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban, így élményeinek, tapasztalatainak elmesélése tekinthető részben önéletrajzi jellegűnek. Ugyanakkor a kötet egyszerre ismeretterjesztő is, hiszen Elli rengeteget mesél nekünk a farkasok életmódjáról, szokásairól, családi életéről és viselkedéséről, egy sokkal személyesebb és érzékenyebb szemüvegen keresztül, mint a tudományosabb művek. Végül pedig a könyv tekinthető egyfajta életvezetési tanácsadó/szemléletformáló kötetnek is, hiszen a szerző által elmesélt tapasztalatok és érdekességek sokszor olyan kontextusban kerülnek elő, hogy mi, emberek mit tanulhatunk a farkasoktól, mik azok a vonások vagy viselkedési jellemzők, amikben nagyon hasonlítunk egymásra, és hogyan segíthetnek ezek a teremtmények abban, hogy nagyobb összhangba kerüljünk a minket körülvevő természettel és saját magunkkal. Nekem nagyon tetszett ez a fajta sokszínűség, mert olvasmányosabbá tette a könyvet, mintha szimpla ismeretterjesztő irodalmat olvastam volna, ugyanakkor nem hiányoltam a valódi tényeket és ismereteket sem. 

A könyv különböző fejezetekre oszlik, melyek a farkasok életének más-más területeire fókuszálnak. Ilyen például a család, a falka vezetése, a falka idős tagjaival való bánásmód, a kommunikáció vagy a barátság. Láthatjuk, hogy ezek mind olyan fejezet-témák, melyek abszolút vonatkoztathatók az emberek életére is, az írónő pedig ezt meg is teszi: amikor a farkasokról ír, azt az esetek többségében az emberi szokásokkal és viselkedéssel összehasonlítva teszi, rávilágítva, hogy mennyi a hasonlóság a két faj között, és arra is, hogy bizonyos szempontból még el is tanulhatnánk tőlük pár dolgot (pl. az idősek tisztelete és a róluk való gondoskodás, a nemi szerepek kiegyensúlyozottsága stb.). Kritikaként felmerülhet (és fel is merült bennem), hogy az írónő már-már túlságosan is emberi szemmel tanulmányozza a farkasokat, és ennek óhatatlan következménye lehet, hogy akarva-akaratlanul emberi tulajdonságokat és érzelmeket vetít olyan viselkedések mögé is, amik pusztán biológiai hátterűek. Gondolkodtam rajta, hogy ez engem most tulajdonképpen zavar-e vagy sem, aztán arra jutottam, hogy ebben a műfajban bőven elfogadható ez a fajta érzelmesebb megközelítés. Ha pusztán ismeretterjesztő, tudományos munkáról lenne szó, akkor mást mondanék, de egy farkasokat szívből szerető és értő ember személyes tapasztalatainál ez a nézőpont talán még közelebb visz a célhoz, ami nem más, mint hogy mások is osztozzanak vele rajongásában és szeretetében.

Már Az amerikai farkasnál is azt élveztem a legjobban olvasás közben, hogy a falka életébe való bepillantás néha felér egy-egy Trónok harca epizóddal, legalábbis ami az izgalmakat és a feszültséget illeti. Igaz, ebben a könyvben kicsit békésebb vizeken evezünk, de azért sok olyan, a természetben megélt pillanatot oszt meg velünk a szerző, ahol komolyan izgulhatunk farkas-szereplőinkért, másrészt pedig rengeteg megható jelenetnek lehetünk tanúi a tolmácsolásán keresztül. Nagyon érdekesnek tartom a farkasfalkák "szervezeti felépítését", működését, azt, ahogyan a tagok gondoskodnak egymásról, illetve az alfák méltóságteljes és bölcs viselkedését. Bár számomra ez sajnos nem túl reális opció, de tökéletesen meg tudom érteni, ha valaki annyira beleszeret a megfigyelésükbe, hogy hónapokat tölt a vadonban a társaságukban. :) 


A kötet gazdagon illusztrált, nem csupán a szöveges részek között találunk fekete-fehér képeket, hanem a könyv közepén egy külön kis galéria is be lett fűzve nagyon szép, színes fotókkal. Ezen kívül a könyv végén találunk egy hasznos kis függeléket is, olyan jótanácsokkal, amiket érdemes megfontolni, ha olyan nemzeti parkokba látogatunk, ahol farkasokkal is találkozhatunk. Összességében szerintem ez egy nagyon jól sikerült kötet, ami nélkülözhetetlen azok számára, akik szeretnének többet megtudni a farkasokról, az amerikai betelepítésükről, a velük való munkáról és azokról a dolgokról, amiket érdemes lehet eltanulnunk tőlük. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak a természetbarátoknak, akik a szárazabb, tudományosabb leírások helyett valami olvasmányosabb, személyesebb kötetre vágynak. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan filmek nyomába eredtünk, melyekben a farkasok központi szerepet töltenek be. Minden állomáson találtok egy képet egy-egy filmből, a ti feladatotok pedig, hogy a film címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
07.28. Könyv és más
07.30. Booktastic Boglinc
08.01. Readinspo
08.03. Flora the Sweaterist

Megjegyzések