Raziel - Egy angyal az élet küszöbén



Fülszöveg:

Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc. Raziel a Tudás Könyvének őrzője, a legfelsőbb misztériumok és titkok angyala. Vagyis csak volt. Valami történt. Lélegzik és ver a szíve, miközben Nevada tűzforró sziklái között kinyitja a szemét. Emberré vált. Lehetne még ennél is rosszabb a helyzete? Lehet, és lesz is. Amikor eltűnik a Tudás Könyve üzletet ajánlanak neki: ha segít megtalálni, visszakaphatja a szárnyát. Segítőként egy pimasz démont varrnak a nyakába, hogy aztán együtt vágjanak neki Amerika vadregényes tájainak. Kalandos útjuk során Raziel felfedezi magában az elszánt harcost, a féltő barátot, és az esendő embert. Lana Millan második regénye egy izgalmas mese, ami akár igaz is lehetne.

Véleményem:

Nagyon vártam ezt a könyvet, nem csak az ígéretes témája miatt, hanem azért is, mert végre megint magyar szerző tollából olvashatok fantasy regényt. Már a gyönyörű borító is levett a lábamról, az egész könyv kinézete/kialakítása igényes és figyelemfelkeltő (azt pedig nyilván nem is kell külön ragoznom, mekkora jófejség volt a kiadótól, hogy ajándék csokit is küldtek hozzá:)). Nem maradt más kérdés tehát, csupán az, hogy vajon a tartalom mennyire fog megfelelni előzetes elvárásaimnak. 


A regény alapszituációja, hogy Raziel, a tudás arkangyala egyszer csak emberi testben ébred (méghozzá egy fiatal, meglehetősen dekoratív női testben), arra viszont nem emlékszik, hogy került a földre, miért kárhoztatták erre a sorsra. Nagy szerencséjére befogadja magához egy kedves és szeleburdi lány, Kendra, aki azonban nem is sejti, hogy újdonsült amnéziás barátnője miért viselkedik ennyire furcsán. Később felbukkan a színen Uriel is, aki üzletet ajánl Razielnek: ha felkerekedik és megtalálja a Tudás Könyvét, visszakaphatja a szárnyait, és grátiszként még az emberiséget is megmentheti a pusztulástól. Mindezt megfejeli egy kis segítséggel is a démon Belader személyében, aki roppant meglepő módon egy igen vonzó fiatal férfi testében lép a színre...innentől kezdve pedig garantált az angyal-démon kettősségből adódó belső vívódás és konfliktus, plusz a vicces beszólások és évődések is. 

"Ha most szexi akartál lenni, szólok, hogy nagyon nem jött össze – enged el egy lemondó sóhajt, aztán elgyötörten biccenti oldalra a fejét. – Kábé annyira vagy kívánatos, mint egy levágott kecskefej."

Amellett, hogy az egész regénynek kellemes, könnyed és humoros a stílusa, nem kell nélkülöznünk a brutálisabb jeleneteket és az akciót sem. Belader és Raziel folyton belekeveredik valamilyen kalamajkába, ráadásul fokozatosan kiderül, hogy a tét is nagyobb, mint elsőre gondolták volna. Eleinte mindenkit a saját önös érdekei vezérelnek, később azonban már amiatt is izgulhatunk, hogy vajon össze tudnak-e fogni a szereplők a magasabb célokért.  Nekem nagyon tetszett, hogy mindezek mellett még komolyabb mondanivaló is belefért az egyébként nem túl hosszú regénybe. Raziel nézőpontján keresztül sokszor fogalmaz meg az írónő kemény kritikát az emberi önzőséggel és gyarlósággal kapcsolatban, de ezt mégis feloldja az a folyamat, ahogyan az arkangyal egyre inkább megszereti saját emberi mivoltát, minden tökéletlenségével és esendőségével együtt. 

"Az emberi érzések fájdalmasak és zavarosak, mégis mérhetetlenül gyönyörűek."

Természetesen egy ilyen stílusú és terjedelmű műben nem feltétlenül várhatjuk el, hogy nagyon részletes és kidolgozott jellemábrázolásokkal találkozzunk, én mégis elégedett voltam a szereplőkkel. Raziel karaktere szerintem jól sikerült, a földöntúli tulajdonságai és szemléletmódja szerethető kontrasztot alkotott emberi ügyetlenkedéseivel és összekuszálódott érzéseivel. Az már a fülszöveg alapján borítékolható volt, hogy a legszórakoztatóbb figura Belader lesz, és nem csak azért, mert kell egy ügyeletes, jóképű rosszfiú az ilyen történetekbe, hanem azért is, mert egy idő után az ő sorsáért legalább annyira elkezdünk aggódni - ha nem jobban- mint Razielért. Bár csak mellékszerep jutott neki, az én személyes kedvencem mégis Uriel volt, aki egyszerre tűnik fenyegetőnek és komikusnak, imádtam a beszólásait és nagyon remélem, hogy a folytatásban még többet találkozhatunk vele.

Ó igen, mert persze úgy lett vége a regénynek, hogy várhatjuk tűkön ülve a folytatást, ami egyáltalán nem baj, hiszen ez a sztori simán elbír minimum három kötetet (és azért külön plusz pont jár, hogy azért annyira nem lett bosszantóan falhoz vágósan függővéges, csak annyira, amennyire kell). Nyilván nagy szerepe lesz az írói kreativitásnak abban, hogy valami új színt vigyen a cselekménybe, de egy ilyen ígéretes kezdet után nincsenek ezzel kapcsolatban komoly félelmeim.



Summa summarum, ez egy nagyon szórakoztató és klassz történet. Persze, maga a témaválasztás sok más olvasmányban köszön vissza, ugyanúgy, ahogy a karakterek és a konfliktusok is, mégsem éreztem úgy, hogy unnám, vagy hogy ne tudna újat nyújtani. A frissessége és a humora, a gördülékeny stílusa mind hozzájárult ahhoz, hogy alig tudjam letenni, és jókat derüljek az olvasása közben. Az pedig mindig külön boldogság, ha egy magyar szerzőtől olvashatok ilyen színvonalas történetet, főleg akkor, ha megígéri, hogy nem kell sokat várni a folytatásra. :)

A könyvet köszönöm szépen az Athenaeum Kiadónak!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik kedvelik a könnyedebb urban fantasy-ket, és nem vetik meg a cinikus humort sem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések