Könyvfesztiválra várva 2018Bármilyen hihetetlen, de ismét eltelt egy év, és hétvégén végre eljön a 25. Nemzetközi Könyvfesztivál. Bár mind a két rendezvényt nagyon szeretem, valamiért ez közelebb áll hozzám, mint a Könyvhét, talán azért, mert ez van időben előbb, és kicsit mindig összekapcsolódik bennem a tavasszal és az új lehetőségekkel (na meg persze az új könyvekkel). Az biztos, hogy legalább egy napot kint fogok tölteni, és mivel igyekszem tudatos könyvmolyként viselkedni, összeállítottam egy rövidke listát azokról a könyvekről, amelyeket feltétlenül szeretnék majd beszerezni (aztán persze úgyis rárabolok majd a különféle akciós dobozokra is, de hát ezt, ugyebár, lehetetlen előre eltervezni:)).

Lássuk tehát, melyek azok a kötetek, amik a leginkább érdekelnek a friss megjelenések közül!


Naomi Alderman: A Hatalom
Kiadó: 21. Század

Részlet a fülszövegből:

A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.
Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.
A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…
Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?

Miért érdekel?

A regényt úgy hirdetik, mint A szolgálólány meséjének és Az éhezők viadalának ötvözetét, ami az én szempontomból mindenképpen csábító, ugyanis mindkét könyvet nagyon szerettem. A fülszöveg alapján nagyon úgy tűnik, hogy egy izgalmas, társadalomkritikát sem nélkülöző történetet fogunk olvasni.Seanan McGuire: Minden ​szív kaput nyit
Kiadó: Fumax

Részlet a fülszövegből:

Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára. 
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!

A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.
De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Miért érdekel?

Engem a fülszöveg picit a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeire emlékeztet, ami az egyik kedvenc trilógiám, tehát kezdetnek ez a hasonlóság ígéretesnek tűnik. Ha ez nem lenne elég, garanciát jelenthet a számtalan díj is, amit ez a kisregény már bezsebelt, a Locustól kezdve a Nebula-ig bezáróan. Úgy érzem, hogy egy rövid, de annál tartalmasabb dark fantasy történetet tarthatunk majd a kezünkben.Nagy Ádám (szerk.): Nevelj jedit!
Kiadó: Athenaeum

Részlet a fülszövegből:

Valóban ​olyan vonzó iskola a Roxfort, ahol mindennaposak a tanári zaklatások és ahol halálos csapdák leselkednek a diákokra? Milyenek is valójában a roxforti tanárok és mennyire is erkölcsösek Voldemort ellenfelei? Miben hasonlít és miben különbözik a Messzi-messzi Galaxis jedinevelése a Trónok harca westerosi mesterek rendjétől? Megfelel-e a tesztelmélet alapvetéseinek a Star Trek Kobayashi-Maru próbája? Ölve vagy ülve jó az éjfúria, s milyen tantárgyakat oktatna a Hibbant-szigeteki „új iskola”? Pennywise vagy a felsőbbéves zaklatók okoznak nagyobb lelki törést a diákokban? Milyen is lenne a Xavier professzor mutánsiskolájának pedagógiai programja? Milyen tudásokat preferál a Csillagközi invázió és a Végjáték képzési rendszere? 

Miért érdekel?

Pedagógia és neveléstudomány szakos, fantasy-rajongó bölcsészként úgy érzem, mintha ez a könyv egyenesen nekem íródott volna. Már volt szerencsém elkezdeni az olvasását, és egyáltalán nem csalódtam benne, nagyon érdekes, ahogy a különböző kitalált világokat pedagógiai nézőpontból világítja meg. A téma iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlom.Eve Ainsworth: Sebek
Kiadó: Tilos az Á Könyvek

Részlet a fülszövegből:

Hogyan is lennél képes megbirkózni a jelennel, ha nem tudsz szembenézni a múlttal?
A magabiztosnak tűnő és népszerű Gabinak van egy titka – olyan borzasztó titka, amit nem mondhat el sem a családjának, sem a legjobb barátnőjének… Vajon el tudja rejteni
azt, ami látszik?
Az önbántalmazás mára a kamaszkor velejárója, a fiatalok egyre gyakrabban maradnak magukra a kétségeik között, és mikor nem tudnak megbirkózni a problémáikkal, a fizikai fájdalomban keresnek megkönnyebbülést. Ezek a gyerekek és a környezetük óriási bajban van, amin csak az érzelmi okok felgörgetése és kibeszélése segíthet. Magyarországon a legtöbb gimnáziumi osztály érintett – még ha nem is mindig látszanak a sebek.

Miért érdekel?

Pedagógusként mindig figyelek arra, hogy minél több, a diákokat érintő kérdésről, jelenségről olvassak, nem csupán szakirodalom, hanem regény formájában is. Ez azért is hasznos, mert később nekik is tudom ajánlani azokat a könyveket, amikről úgy gondolom, segíthetnek a problémákkal való megküzdésben. Ez a regény első ránézésre is nagyon komoly témával foglalkozik, ráadásul olyannal, ami szerintem még ma is kicsit tabunak számít. 
Roald Dahl: Charlie és a nagy üveglift
Kiadó: Kolibri

Részlet a fülszövegből:

Karcsi, aki egy csokoládégyár boldog tulajdonosa, szüleivel és nagyszüleivel valamint barátjával és jótevőjével, a gyárat alapító Vonka Vilmos úrral űrutazásra indul. Űrhajójuk nem más, mint egy csodálatos üveglift, ami egyenesen a híres-neves csokigyárból startol, s szerencsére a nagyapók és nagyanyók ágya is elfér benne. A cél, a távolság ismeretlen, egy ami biztos: a sok-sok kaland, a találkozások különös lényekkel és a kacagtató helyzetek sora.

Miért érdekel?

Igazából itt nem új könyvről, hanem új kiadásról van szó, a Kolibri Kiadó szép lassan hozza ki újra Roald Dahl történeteit. Az első részt imádom, viszont szégyenszemre még nem szereztem be a folytatást, így az új megjelenés éppen kapóra fog jönni. Szeretem a szerző gyermekközpontú szemléletmódját és fanyar humorát, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ez a kötet sem fog csalódást okozni.J.D. Barker: A negyedik majom
Kiadó: Agave

Részlet a fülszövegből:

A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.


Miért érdekel?

Az Agave Kiadó könyveiben ritkán szoktam csalódni, legyen szó fantasy-ről, sci-fi-ről vagy thrillerről. Ráadásul mostanában kifejezetten vágyom egy jó kis sorozatgyilkosos, agyalós-nyomozós krimire, így bízom benne, hogy ez a történet megfelel majd a várakozásaimnak.Adi Alsaid: Soha mindig néha
Kiadó: Maxim

Részlet a fülszövegből:

Sose ​randizz a legjobb haveroddal! 
Mindig légy eredeti! 
A szabályok olykor arra valók, hogy megszegjék őket. 
Dave és Julia barátok. Már a középiskola elején eltökélték, hogy sosem válnak sablonos diákokká. Még saját listát is írtak – a sosemek listáját – mindarról, amit semmi szín alatt nem akartak megtenni a középiskolában. A legtöbb szabály könnyen betartható, például az 5.: sosem festjük a hajunkat a szivárvány színei között megtalálható árnyalatra, vagy a 7.: sosem szűrjük össze a levet tanárral. Dave azonban titkot őriz: nem tartja be a 8. szabályt: sosem epekedünk némán valaki után a középiskola egész tartama alatt. 


Miért érdekel?

Rettentő prózai oka van: néha én is vágyom egy könnyed, aranyos, mégis elgondolkodtató történetre, és a fülszöveg alapján ez éppen ilyennek tűnik. Reményeim szerint egyszerre szól majd barátságról és szerelemről, úgy, hogy közben a vicces jeleneteket és kamaszokra jellemző kritikus világlátást sem kell majd nélkülöznöm.


Természetesen a listát hosszasan tudnám folytatni, mert a fentieken kívül rengeteg könyv van még, amely valamilyen szempontból felkeltette az érdeklődésemet, de talán ez a hét kötet az, ami most a leginkább prioritást élvez. Az mindenesetre biztos, hogy idén sem kell üres kézzel hazamennem.

Természetesen a Könyvfesztivál nem csak a vásárlásról szól, hanem a különböző érdekes programokról, könyvbemutatókról és dedikálásokról is, akit érdekel a részletes program, minden fontos információt megtalál itt. Remélem, az időjárás is kedvez majd, és egy szuper hétvégét tölthetünk el a Millenárison!
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések