Antihygge, ​avagy áldatlan állapotok (értékelés és nyereményjáték)

 

Okváth Anna harmadik regénye, az Antihygge, avagy áldatlan állapotok az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A különleges történetről a Blogturné bloggerei mesélnek, és extra állomásokkal is találkozhatsz. Sőt, ha szerencséd van, meg is nyerheted a regény egy példányát.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789635613908


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mit ​áldoznál fel, hogy az álmaidnak élhess?

Vajon a bimbónak nem fáj, amikor kinyílik?
Vajon a pillangó nem szenved, ahogy kihámozza magát abból a szűk
bábból, amiben korábban nyomorgott?

Vajon, ha már nincs mit veszítened, miért félsz attól, hogy továbblépj?

Kati mesebelinek látszó, boldog élete egy motorbaleset miatt darabjaira hullik. A férje kómába kerül, a munkahelyén áskálódnak ellene, és ha ez nem lenne elég, még a lakása is elúszik. Az igazi áldatlan állapotok között gyerekkori barátja, a vörös hajú, gátlásos, ám csupaszív Iggi segít neki.

Csakhogy Iggivel együtt járnak a gyerekkori emlékek és a felismerés: Katiból mára kiveszett az a vagány, vadóc kislány, aki festőnek készült, és sosem élt volna megalkuvó életet.

Vajon Kati vissza tud térni egykori önmagához? Képes szárnyakat adni művészénjének? Vajon a szeretet ereje legyőzheti a szerencsétlenségek árját?

Történet egy bátor nőről, aki nem fél szembenézni a felfoghatatlannal, és vállalkozik a legveszedelmesebb utazásra: az öntudatra ébredésre.

Te mit tennél, ha mindaz, amit igazinak és boldognak hittél, semmivé foszlana? Mit áldoznál fel azért, hogy az álmaidnak élhess? Mernél továbblépni?
Indulj el erre az érzelmes utazásra, és találd meg önmagad!

Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!


Véleményem:

Korábban még nem olvastam Okváth Annától, viszont mindig szívesen ismerkedem kortárs magyar írókkal, az Antihygge, ​avagy áldatlan állapotok pedig érdekesnek tűnt a fülszövege alapján. Szeretem az olyan történeteket, melyekben a drámai elemek mellett megjelenik a könnyedség és a humor is, avagy az a fajta szemlélet, hogyan tudjuk még akkor is megőrizni az ép eszünket és az optimizmusunkat, amikor az élet két marékkal szórja a pofonokat. Ez a regény pontosan ilyen volt, nagyon kellemes meglepetés volt a számomra, így biztos, hogy a jövőben is oda fogok figyelni az írónő munkásságára. 

A történetünk főhőse Kati, aki egy telefonos ügyfélszolgálaton dolgozik, több éve házas, éppen a gyerekvállalás küszöbén álltak párjával, amikor bekövetkezik életében a felfoghatatlan. Férje, Andor motorbalesetet szenved és kómába kerül, nem tudni, hogy mennyi idő alatt épül fel, ha felépül egyáltalán. Kati igyekszik tartani magát, de valahogy egyre jobban összecsapnak a feje felett a hullámok. Egyrészt felemészti, hogy nem tudja, mi lesz a férjével, másrészt a munkahelyén is problémák vannak, ráadásul pedig olyan titkokra bukkan, amik alapjaiban rengetik meg az eddig felépített életét. Az egyetlen ember, akire igazán számíthat, gyerekkori barátja, Iggi, aki mindig ott volt mellette a bajban, és aki most is igyekszik tartani benne a lelket. Mindeközben Kati egyre inkább ráébred arra, hogy felnőtt élete felépítése közben mennyit veszített saját magából, ez a szembenézés pedig borzasztóan nehéz. Számos érdekes találkozás, régóta titkolt érzelmek és egy csipetnyi misztikum segítségével szép lassan újra közel kerül önmagához, ahhoz a vadóc és karakán lányhoz, aki régen volt, és talán még nem késő, hogy ebben a nehéz helyzetben újra visszataláljon a boldogsághoz és az igazi lényéhez. 

Akik szeretik a keserédes, szolidan romantikus, elgondolkodtató történeteket az élet dolgairól, biztosan nem fognak csalódni. Nekem nagyon tetszett, hogy a regény több szempontból is változatos volt, akadtak benne könnyedebb és komolyabb témák, romantika, humor, dráma, önismeret és egy cseppnyi spiritualitás. Kati élethelyzete ugyan extrém és tragikus, de az alapvető problémája nagyon is általános. Sokan érzik úgy felnőtt korukban, hogy valami fontosat jóvátehetetlenül elvesztettek önmagukból, vagy éppen azt, hogy feladták az álmaikat azért, hogy biztonságos és kiszámítható életet éljenek. Ha valaki hasonló helyzetben van, szerintem nagyon sok pluszt és lelki löketet tud adni ez a könyv, ami annak ellenére is életigenlő tud maradni, hogy sok nehéz és keserűséggel teli helyzet és sors jelenik meg benne. 

A regény stílusa és írásmódja szerintem kifejezetten igényes, ráadásul a cselekmény is úgy épül fel, hogy mindig várakozásban tartsa az olvasót és fenntartsa az érdeklődését. A fő cselekményszál mellett megjelenik több kisebb mellékepizód a történetben, amik hol szórakoztatóak, hol dühítőek, de az biztos, hogy nem hagynak hidegen és garantálják a változatosságot és az izgalmat. A legkedvesebb karakterem Kati régi barátja, Iggi volt, aki egy igazán önzetlen és jólelkű srác, néha azon kaptam magam, hogy az ő boldogulása és sorsa jobban érdekel, mint bárki másé a regényben. A mellékszereplők közül is többen voltak, akikről jó volt olvasni és akik nagyszerűen színesítették a történetet (például a titokzatos festő), ráadásul most azt is megtudtam, hogy az egyik ilyen szereplő-párosnak van saját története Más állapotok címmel, amit ezután biztos, hogy el fogok olvasni. 

Összességében engem teljesen beszippantott ez a könyv, meglepő módon annak ellenére, hogy nem tartozik tipikusan az olyan történetek közé, amiket olvasni szoktam. Fontos tanulságok hangzanak el benne azzal kapcsolatban, hogy nem szabad magunkat teljesen feladni, és még ha voltak is benne kisebb túlzások, szépen összeállt kerek egésszé és élvezetes volt olvasni. A romantika mennyisége és minősége pont olyan volt, amit még szívesen "fogyasztok", Kati személyében pedig egy olyan főhőst ismerhettem meg, aki nem fél szembenézni a hibáival, és ha kell, változtatni azon, ami nem működik jól. Remélem, hogy lesz módom még más, hasonlóan érzelmes és elgondolkodtató kötetet olvasni az írónőtől.


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik a csupa rózsaszín romantikus történetek helyett valami mélyebb és elgondolkodtatóbb darabot keresnek.

Nyereményjáték:

A hősnőnek, Katinak egy gyerekkori barátja, a vörös hajú csupaszív Iggi segít, miután a férje kómába kerül.
A mostani nyereményjátékunk során olyan vörös hajú könyv/képregény karakterekről helyeztünk el képet, akik Iggihez hasonlóan csupaszív szereplők. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik műben szerepel az adott karakter.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.04. - Könyv és más értékelés
09.07. - Csak olvass! értékelés

Megjegyzések