Saint X (értékelés és nyereményjáték)



A Könyvhéten mutatkozik be a Maxim Kiadó Pulse válogatás szekciója, ami egy igencsak izgalmas könyvvel nyit. Alexis Schaitkin regénye a Saint X nem csak egy thriller, annál sokkal több. A regény különleges nézőpontokból mutatja be egy gyászoló család mindennapjait, és egy gyönyörű turistaparadicsom sötét titkait. 
Tarts velünk te is a turnén, ahol a Blogturné Klub három bloggere meséli el, hogy ők hogyan látták a történetet. A turné végén, ha jól válaszolsz a kérdésekre, akkor esélyes vagy a regény egy példányára, amit a kiadó ajánlott fel. 





Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 416 oldal
ISBN: 9789634992615
Eredeti cím: Saint X
Fordító: Ipacs Tibor


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Claire ​mindössze hét éves, amikor a főiskolás nővére, Alison eltűnik a családi vakáció utolsó estéjén, egy karibi szigeten, Saint X-en. Néhány nappal később Alison holttestét megtalálják egy közeli homokzátony távoli pontján, és letartóztatnak két helyi férfit, az üdülőhely alkalmazottait. Nagyon kevés azonban a bizonyíték, és a kronológiai sorrend sem támasztja alá a vádakat, így a férfiakat hamarosan szabadon engedik. Claire és a szülei számára nem marad mást, mint hazatérni a tönkrement életükbe. A szenzációhajhász bulvársajtó felkapja a sztorit, kialakítja saját változatát a történtekről, de a rejtély valójában megoldatlan marad.
Később Claire már New York Cityben él és dolgozik, amikor röpke, ám sorsdöntő találkozásra kerül sor: összefut Clive Richardsonnal, az egyik férfival, akit annak idején a nővére meggyilkolásával gyanúsítottak. Ettől a pillanattól kezdve Claire megszállottan próbálja kideríteni az igazságot – nem csak azt akarja tudni, hogy mi történt Alison halálának éjszakáján, hanem egy megfoghatatlan kérdésre is választ keres: valójában ki is volt a nővére? Hétéves korában Claire szinte alig ismerte a gyönyörű, szeszélyes, provokatív tizennyolc éves lányt, aki épp viharos időszakon ment át személyisége alakulásának szempontjából.
Miközben Claire makacsul követi Clive-ot, remélve, hogy a bizalmába férkőzik, és a férfi egy elszólásából kiderül az igazság, furcsa kapcsolat szövődik a két ember között, akiknek az életére ugyanaz a tragédia vetett örökre árnyékot.

Véleményem:

Nagyon kíváncsi voltam a Maxim Könyvkiadó új sorozatára, a Pulse Válogatásra, szeretek mindent, ami krimi vagy thriller, így jó szívvel tettem próbát Alexis Schaitkin Saint X című regényével. A fülszöveg alapján egy izgalmas történetre számítottam, melyben szép fokozatosan derül fény egy évekkel ezelőtti tragédiára, és alapvetően arra voltam berendezkedve, hogy leginkább a thriller műfaji elemei fognak dominálni. Az előzetes elvárásaimhoz képest kicsit más volt, amit kaptam, azonban ez a más nem feltétlenül rossz: a Saint X-ben ugyanis nem feltétlenül magán a tragikus eseményen van a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy egy ilyen esemény hogyan képes megváltoztatni mások életét. 

A regény kezdeti főszála egy elképzelt karibi szigeten, Saint X-en játszódik, ahová a jómódú amerikai családok azért járnak, hogy kicsit kiszakadjanak az otthoni mókuskerékből, és egzotikus közegben töltődhessenek fel. Itt nyaral a fiatal főiskolás lány, Alison is a szüleivel, valamint az akkor hétéves, zárkózott és kicsit különc kishúgával. Azt már a fülszövegből is megtudjuk, hogy a nyaralás tragédiába torkollik: Alison holttestét megtalálják a szigeten, két helyi alkalmazottat őrizetbe is vesznek, azonban a kevés bizonyíték miatt végül sosem ítélnek el senkit, és nem derül fény arra, mi is történt pontosan a fiatal lánnyal. Alison szülei nagyon nehezen lépnek túl a borzalmas eseten, eleinte görcsösen harcolnak az igazságért, végül megpróbálják élni tovább az életüket. Csakhogy Alison húga, Claire számára nem ilyen egyszerű a továbblépés, felnőttként sem hagyja nyugodni, hogy mi is történt a nővérével. 

Szeretem az olyan történeteket, ahol csak szép lassan állnak össze a kirakós darabkái egy gyilkossággal vagy tragédiával kapcsolatban. Itt is ez történik, viszont a legtöbb thrillerrel ellentétben nem az igazságszolgáltatás fázisait vagy egy nyomozó szemszögét követhetjük végig, hanem nagyrészt Claire sajátos magánnyomozásának eredményét. Miután véletlenül összetalálkozik az egyik férfival, akit gyanúsítottak a nővére meggyilkolásával, a rögeszméjévé válik, hogy közel kerüljön hozzá, és amellett, hogy szeretné megtudni az igazságot, furcsa vonzódást is kezd érezni a másik iránt. Bár a lány végül kap egyfajta magyarázatot a történtekre, ekkor már nem biztos benne, hogy valóban az igazságot hajszolta, vagy inkább saját magát, akit egész életében nem tudott másként értelmezni, mint az Alison árnyékában élő kishúgot. 

A regényben nagyon erős a lélektani szál, elsősorban Claire személyiségére, sorsára fókuszálva. A hangsúly nem azon van, mi történt pontosan hosszú évekkel ezelőtt a szigeten, hanem azon, hogy ez a tragédia hogyan változtatta meg az egyébként sem átlagos lány életét. Bár Claire felnőve sikeres, önálló életet kezd kiépíteni, sosem tud igazán elszabadulni a múlt árnyaitól, ráadásul az az érzés is nyomasztja, hogy talán egyáltalán nem ismerte jól a nővérét. Az írónő egyébként azt is nagyon jó fokozatossággal adagolja, amit Alisonról tudunk, tetszett, hogy különböző mellékszereplők visszaemlékezéseiből, korabeli újságcikkekből és naplóbejegyzésekből szerezhetjük meg a vele kapcsolatos információk nagy részét, ezek színesítették és izgalmasabbá tették a regényt. Clive nézőpontja is érdekes volt, az ő történetén keresztül egy egészen más társadalmi réteg életét és problémáit ismerhettük meg (ahonnan például azok az emberek is kikerülnek, akik a gazdag nyaralókat kiszolgálják), ráadásul sokáig nem tudhatjuk, mekkora szerepe volt a régi tragédiában. Bevallom, néha azért voltak a könyvben olyan részek, amik nehezebben csúsztak, hiszen viszonylag kevés benne az akció vagy akár a párbeszéd, ellenben nagyon sok a belső monológ és visszaemlékezés. Mivel a szerző írásmódja, stílusa olvasmányos, ez nem okozott nagy problémát, de nem mondhatom, hogy teljesen egyöntetűen kötött le minden oldal. 

Mindentől függetlenül egy cseppet sem bántam, hogy elolvastam. Jól működött az alaptörténet, a gazdag családok luxusnyaralásának és a valóság sötét oldalának kontrasztja, ahogy az is, hogy évekkel később alaposan megismerhetjük a család egy tagjának gyászfeldolgozó folyamatát, érzéseit és gondolatait. Claire sok szempontból tűnt felnőttként is furcsának és különcnek, de mégsem volt nehéz azonosulni a kíváncsiságával, értetlenségével és fájdalmával, drukkoltam, hogy olyan lezárást kapjon, ami megnyugvást hoz számára. Összességében tehát elégedett vagyok, határozottan nem egy tucat-történetet kaptam, és kíváncsian várom, milyen regények fognak még megjelenni a Pulse Válogatásban.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a kicsit lassabb folyású, lélektani szálakkal gazdagon dúsított thrillereket.

Nyereményjáték:

A Saint X egy különleges elképzelt karibi szigeten játszódik. Az itt élő embereknek, kultúrának, a turisták és a dolgozók kapcsolatának fontos szerepe van az izgalmas végkifejletben. Ha jártál már egzotikus szigeten, akkor biztos, hogy téged is magával ragadott már egy-egy csodás helyszín. A mostani játék során az lesz a feladatod, hogy a fotó, és a koordináták alapján megválaszold, hogy melyik sziget található a képen. Felkészültél az utazásra? 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
koordináták: d. sz. 17° 40′, ny. h. 149° 28′
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.07. Könyv és más
09.10. A Szofisztikált macska

Megjegyzések