Win (értékelés és nyereményjáték)

 


Harlan Coben amerikai krimiíró legújabb, Win című regényében a sajátos stílussal megáldott arisztokrata milliárdos, III. Windsor Horne Lockwood kerül a főszerepbe. Az izgalmas és fordulatos történetben a jelen eseményei összefonódnak egy évtizedekkel korábbi, megoldatlan bűnüggyel, főhősünk pedig egyedi módszereivel igyekszik a hatóságokkal együttműködve felgöngyölíteni a szálakat. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Jaffa Kiadó által felajánlott példányt!





Kiadó: Jaffa, 2021
Oldalszám: 360 oldal
Eredeti cím: Win
Fordító: Holbok Zoltán
ISBN: 9789634754565


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​Idegen és Az ártatlan című Netflix-sikersorozat írója lebilincselő új thrillerrel jelentkezik!
Bő húsz évvel ezelőtt ismeretlen tettesek betörtek az arisztokrata Lockwood család birtokára, és elrabolták a fiatal Patriciát. A lányt hónapokig egy eldugott fészerben tartották fogva. Patricia végül megszökött, de az elkövetők is felszívódtak – a családtól ellopott értékekkel együtt, melyek azóta sem kerültek elő.Egészen mostanáig.
A New York-i Upper West Side egyik felhőkarcolójának luxuslakosztályában holtan találnak egy remetét, és holmijai között két érdekes tárgyra bukkannak: egy ellopott Vermeer-festményre és egy bőrtáskára, amelyen a WHL3 felirat áll. A nyomozóknak hosszú évek után nemcsak Patricia elrablása kapcsán, hanem egy másik lezáratlan FBI-ügyben is új nyom áll a rendelkezésére – a szálak ugyanis mindkét tárgy esetében ugyanazon férfi felé mutatnak.
III. Windsor Horne Lockwoodnak (vagy ahogy a barátai ismerik: Winnek) fogalma sincs, hogy a táskája és az ellopott családi festmény hogyan került az elhunyt férfi lakosztályába. De egyre jobban érdekelni kezdi a dolog, különösen az után, hogy az FBI-tól megtudja: az unokahúgát elrabló férfit egy belföldi terrorista merénylet elkövetésével is gyanúsítják, és vélhetően még mindig szabadlábon van.
A két ügy évtizedekig megoldhatatlan feladat elé állította az FBI-t, de Wint három olyan tényező is segíti, amely a nyomozószerveket nem: személyes érintettsége, hatalmas vagyona és sajátos igazságérzete…
HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint húsz regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon: könyveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte.


Véleményem:

Bár már több regényt is olvastam Harlan Cobentől, a teljes eddigi életművét tekintve azt mondanám, hogy még mindig bőven csak az ismerkedés fázisában vagyunk. Mivel azonban az eddigi tapasztalataim alapvetően pozitívak voltak, feltétlenül szerettem volna egy próbát tenni új, Win című regényével. A történet főhőse, III. Windsor Horne Lockwood már a szerző több, korábbi könyvében is szerepelt - ezeket még nem volt szerencsém olvasni -, most azonban főszereplővé lépett elő, hogy sajátos stílusával és módszereivel igyekezzen fényt deríteni egy régi és egy jelenlegi bűncselekményre. 

Windsor, vagy ahogy a legtöbben szólítják, Win, egy dúsgazdag arisztokrata család sarja, akinek a viselkedése és cselekedetei minimum megosztóak. Egy nap azzal keresi meg a rendőrség, hogy egy nemrég elkövetett gyilkosság helyszínén megtalálták a bőröndjét, és egy olyan festményt, amit még hosszú évekkel ezelőtt raboltak el a családjától. A Lockwood család életében egyébként nem ez volt akkoriban az egyetlen tragédia, nem sokkal a műkincsrablási eset után meggyilkolták Win nagybátyját és elrabolták az unokahúgát, aki ugyan épségben előkerült és azóta sikeres felnőtt nő, az elszenvedett traumákat azóta sem dolgozta fel teljesen, ráadásul sosem derült ki, ki állt az akkori bűncselekmény mögött. Win, aki már korábban is dolgozott az FBI-nak, hamarosan azon kapja magát, hogy újra kisegíti a hatóságokat, és nem sokkal később egy régi, diáklázadásból kibontakozó tragédia is felkerül azon események palettájára, amik valahogy összefüggésben lehetnek családja történetével és elvezethettek a jelenhez. Adott tehát rengeteg információ, látszólag egymással semmilyen kapcsolatban nem álló, régi események, egy gazdag, a módszereit tekintve erkölcsileg vitatható nyomozó-főhős, és egy igazán jó krimiszerző, aki ezt a sok mindent képes összegyúrni egy logikus, kerek és izgalmas egésszé. 




Először muszáj kicsit Win karakteréről beszélnem. Sok olvasónál jelenik meg kritikaként, hogy öntelt, pökhendi fickó, akivel nagyon nehéz szimpatizálni vagy azonosulni, és azzal én sem tudok vitatkozni, hogy fent nevezett rossz tulajdonságok valóban jellemzőek rá. Viszont kövezzetek meg, de én egyszerűen imádtam a karakterét, nem csupán amiatt, hogy eredeti és szokatlan egy klasszikus nyomozós krimiben, hanem azért is, mert a fekete-fehér, sablonosabb figurákhoz képest egy erkölcsileg rendkívül összetett szereplő. Bár alapvetőnek veszi, hogy a pénzéért cserébe szinte bármit megtehet és sok szempontból különbnek tartja magát másoknál, azért sok helyzetben megmutatkozik, hogy a vagyonát és a hatalmát általában nemes célokra is használja, ráadásul azok, akik közel állnak hozzá, számíthatnak rá, hogy jóban-rosszban kiáll mellettük. Úgyhogy bevallom töredelmesen, én minden hibája ellenére is nagyon megkedveltem, jókat rötyögtem a fellengzős poénjain, szerintem annyi a dolog titka, hogy a hibáit nem szabad túl komolyan venni, inkább értékelni kell, hogy nagyon más, mint a thrillerek tipikus (általában rendőr) főhősei. 

A regény krimi vonala szerintem elég erősre sikeredett. A cselekmény engem végig lekötött, nagyon kíváncsi voltam, mi fog kikerekedni a látszólag össze nem illő információ-morzsákból, ráadásul végig azt éreztem, hogy szépen Winnel együtt haladok a nyomozásban, engedte, hogy bepillantsak a gondolatmeneteibe. Maga a végső csattanó nem okozott akkora meglepetést, de így is jól össze volt rakva a történet, nekem tetszett, hogy messziről indítottunk, és csak apránként lett világos és érthető az egész kép. A történetben felbukkan számos kisebb-nagyobb mellékszereplő, Coben nekik nem osztott olyan fontos szerepet, de sokszínűvé és változatossá tették a cselekményt. 

Leginkább talán az tetszett, hogy az egyébként is feszült és pörgős krimi mögött elég komoly mondanivaló húzódott az igazságszolgáltatással, önbíráskodással, bosszúval és megbocsátással kapcsolatban. A könyvbeli történések vagy éppen Win döntései egy csomó morális dilemmát vetnek fel, amikre nincsenek sablonos, fekete-fehér válaszok, így az olvasónak bőven van miről morfondíroznia olvasás közben vagy utána. Coben stílusáról eddig is tudtam, hogy élvezetes és olvasmányos, ebben nem kellett most sem csalódnom, tényleg nagyon jó szórakozást nyújtott a történet. Összességében csak ajánlani tudom azoknak is, akik még csak most ismerkednek a szerző életművével, én biztos, hogy a jövőben is bátran fogok választani tőle olvasnivalót.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak a krimirajongóknak, akik kedvelik a szokatlanabb, kicsit megosztó főhősöket.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Harlan Coben további, izgalmas regényeinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti dolgotok pedig, hogy rájöjjetek, melyik könyvből származik, és beírjátok a címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

“Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emlékek mindig fájnak, és a legszebbek a legfájdalmasabbak. Ahogy megöregedett, megértette, milyen sok igazság van ebben.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.16. Könyv és más
09.18. A Szofisztikált Macska 
09.20. Booktastic Boglinc

Megjegyzések