Zombifarm (értékelés és nyereményjáték)

 

A Delta Vision kiadó és Tolnai Panka jóvoltából ellátogathatunk a Magyarországon található Zombifarmra. Az izgalmas, összetett zombiregényről ezúttal négy bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Delta Vision, 2021
Oldalszám: 576 oldal

ISBN: 9789633953402


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Zombik! ​Mindenhol zombik!

Voltak. Úgy öt évvel ezelőttig. Mostanra azonban csak néhányan maradtak, Gyarmati István, az egykori kukoricatermesztő tartja őket hét lakat alatt a Hortobágyon. Eddig kizárólag a felső tízezer előtt nyitotta ki a luxusfarm kapuját, csakis ők lőhették – meglehetősen exkluzív körülmények között – festékpuskával az élőhalottakat, de most változtatni akar ezen. Egyedülálló szolgáltatásait egy kevésbé módos réteg számára is elérhetővé szeretné tenni, ehhez azonban több élőhalottra és a kormány támogatására van szüksége.

Akadnak viszont, akiknek még ez a néhány zombi is sok. Például a farm felszámolásáért küzdő Országos Zombiellenes Mozgalom, akik régóta próbálják keresztülhúzni Gyarmati számításait, vagy Vincze László, az átlagos budapesti építésvezető, aki szíve szerint tudomást sem venne az élőhalottakról. Útjaik keresztezik egymást, ám ahogy telik az idő, Laci egyre kevésbé biztos benne, hogy a jó oldalon áll.

A szokványos zombis regényektől eltérően a Zombifarm vérfürdő helyett az erkölcsi és morális kérdésekre fekteti a hangsúlyt. Közben ráadásul a humort sem mellőzi. Sőt.


Véleményem:

Ugyan viszonylag régen olvastam a kiadótól, régi kedvencem a Delta Vision, leginkább azért, mert nagyszerű kortárs magyar szerzőket ismertem meg általa. A zombis alaptéma nem áll távol tőlem, különösen akkor, ha valami plusz csavart vagy egyedi megközelítést tartalmaz, így mindenképpen szerettem volna elolvasni Tolnai Panka Zombifarm című regényét. Most, az olvasás után azt kell mondanom, hogy érdemes volt a megérzéseimre és a jó tapasztalataimra hallgatnom, ugyanis ez a történet sok szempontból egyedi és újszerű, ráadásul a hazai helyszínek és háttér miatt még jobban be tudta lopni magát a szívembe, mint a nemzetközi könyvpiac hasonló témájú darabjai.

A regény cselekménye szerint 2020-ban rejtélyes körülmények között elszabadult Magyarországon egy járvány, melynek következtében rengeteg ember vált élőhalottá. Bár a katonaságnak sikerült megállítania a vírus terjedését és elpusztítania a zombik többségét, azért a személyes és társadalmi veszteségek így is hatalmasak voltak. Ez a könyv érdekes módon mégsem magáról a zombiapokalipszisról szól, hanem arról, hogy az ország vezetői és néhány gazdag üzletember mire használta fel a tragédiát és a megmaradt, maroknyi élőhalottat. A nem túl távoli jövőben hazánk egyik legfőbb szenzációja a Zombifarmnak nevezett létesítmény, ahol a leggazdagabb és legbefolyásosabb emberek luxus körülmények között szemlélhetik a zombikat, sőt, akik eleget fizetnek, még vadászhatnak is rájuk. Budapesten tombol a zombi-láz, a turisták imádnak ellátogatni az egykori katasztrófa helyszíneire, a zombis hűtőmágnes pedig már százszor népszerűbb, mint a miskakancsó. Érthető módon sokaknak nagyon nem tetszik ez az irány, köztük van főhősünk, Laci is, aki szinte minden hozzátartozóját elvesztette a tragédiában. Amikor egy titkos mozgalom be akarja szervezni, hogy beépített emberként dolgozzon a farmon, és segítsen kideríteni, mi történt utolsó élő rokonával, a férfi nehéz szívvel, de vállalja a küldetést, hiszen reméli, hogy az igazság kiderítése mellett nagybátyját is megtalálhatja. 


A regény szinte az elejétől fogva elég pörgős és akciódús, kezdve Laci beépülésétől a Zombifarmra. A cselekmény előrehaladtával egyre többet tudunk meg arról, kik mozgatják a szálakat, kiknek a kezében összpontosul a hatalom, ahogy arról is, hogy ezen hatalom megtartása érdekében egyesek semmitől sem riadnak vissza. Számtalan fordulat és csavar gondoskodik arról, hogy végig fenntartsa az olvasó figyelmét, meg hát persze néhány zombi is, akiket ugyan szigorúan őriznek a farmon, azért tudnak némi meglepetést és galibát okozni. A történet végére nagyjából szépen összeállnak a kirakós darabkái, és a konkrét akciószál mellett kapunk pár elgondolkodtató morális dilemmát is. 

Nekem nagyon tetszett az írónő stílusa, mind a történet felépítése, mind a nyelvezet igényes és olvasmányos volt. Igaz, helyenként picit úgy éreztem, hogy lehetett volna kicsit vágni a terjedelmen, velősebben és feszesebben haladni a cselekményben, de azt így sem mondhatom, hogy unalmas lett volna. A főszereplő, Laci, elég szerethető karakterre sikeredett, nem mondom, hogy a személyisége túl összetett, de a céljaival és motivációival könnyű volt azonosulni, és néha megcsillantotta fanyar humorát is. Tetszett az is, hogy az írónő a zombis témát valaminek az elmesélésére, illusztrálására használta, hiszen nem az ész nélküli hentelésen volt a hangsúly, hanem azon, hogy egy ilyen extrém katasztrófára miféle reakciók tudnak érkezni a különböző társadalmi szereplők részéről. Az külön öröm volt számomra, hogy magyar helyszíneken játszódik a cselekmény, oktogoni lakosként mókás volt olvasni a közeli jövőben játszódó leírásokat a térről és arról a bizonyos kráterről, ami az élőhalottak elpusztítása után maradt. 

Összességében tehát kifejezetten elégedett vagyok, ha voltak is apró hiányosságok benne, nekem teljes mértékben kompenzálta ezeket az eredetiség, az ötletes alaptörténet és az igényes szöveg. Az biztos, hogy ez nem egy sablonos zombis történet, tehát aki kifejezetten az élőhalottak ámokfutására kíváncsi, talán jobban teszi, ha más olvasnivalót választ, de akit érdekel egy másfajta megközelítés, jó néhány piszkos összeesküvés, ráadásul mindez magyar környezetben, az szerintem nem fog csalódni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne igényes, kortárs magyar szórakoztató irodalmat olvasni, egy csipetnyi zombihörgéssel fűszerezve.

Nyereményjáték:

A Zombifarm Magyarországon játszódik, ezért ezúttal olyan fantasyregények címét kell kitalálnotok, amelyek helyszíne (részben vagy egészben) szintén kis országunk. Írjátok be a könyvek címét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

“Az állatok világszerte gubót növesztenek maguk köré, és valamiféle ember-állat hibridként bújnak ismét a világra. Magyarországon gettókba zárják ezeket a “fajzatokat”. Vannak, akik el akarják pusztítani őket, ám olyanok is, akik az emberekkel egyenlő jogokat adnának nekik. ”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések