Regényélet (értékelés és nyereményjáték)

 


Az ősz kezdetével a Park kiadó egy újabb csodás Musso-kötettel örvendeztet meg bennünket. A Regényélet (La vie est un roman) főszereplője (vagy főszereplői) is írók, akik egy igazán speciális szakmai dilemmával küzdenek meg a történetben. A szerzői háttérmunkába belelátni önmagában is egy élmény a könyvmoly számára, hát még ha ez épp Musso különleges stílusában van tálalva. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a regényről!




Kiadó: Park Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 248 oldal
ISBN: 9789633557419
Eredeti cím: La vie est un roman
Fordító: Füsi Lídia


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hat hónappal ezelőtt, 2010. április 12-én hároméves kislányomat, Carrie Conwayt elrabolták, miközben bújócskáztunk a Williamsburgben található lakásomban.
Így kezdődik a nyilvánosságtól elzárkózó írónő, Flora Conway története. Carrie eltűnésére nincs magyarázat. A lakás összes ajtaja és ablaka zárva volt, a régi New York-i bérház biztonságikamera-felvételein behatolásnak semmi nyoma. A rendőrségi nyomozás eredménytelenül zárul.
Mindeközben az Atlanti-óceán túlpartján, egy pusztulásnak indult házban magányosan gyötrődik a megtört szívű író. A rejtély kulcsa nála van. Flora mindent megtesz, hogy megtalálja.
Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közti határvidéken.

Véleményem:

Szépen gyülekeznek a polcon az általam eddig elolvasott Musso-regények, a Regényélet már a hatodik a sorban. Szeretem az író stílusát és azt, ahogy a végtelenségig képes csavarni a történetein, az pedig sokszor plusz pont, hogy könyvei nem túl hosszúak, és a fordulatos cselekménynek köszönhetően könnyed, mégis tartalmas szórakozást ígérnek. A mostani történet nagyon sokáig jó eséllyel indult, hogy végre megadhassam rá a maximális csillagot, egy-két apróbb tényező miatt ez elmaradt, de több szempontból is ezt a kötetet találtam eddig a legérdekesebbnek és legélvezetesebbnek. 

A regény elején megismerjük a titokzatos, szociofóbiában szenvedő írónőt, Flora Conway-t, aki könyveivel berobbant a nemzetközi piacra és hatalmas rajongótábort tudhat magáénak. Ennek ellenére Flora kerül minden nyilvános szereplést, nem ad interjút, nem jár könyvbemutatókra, igyekszik ténylegesen csak a műveinek élni, nem az olvasók elvárásainak. Egy nap Flora kislánya eltűnik az otthonukból, miközben bújócskáznak, a rendőrség pedig nem talál semmilyen nyomot arra vonatkozóan, mit történhetett. A dolog még különösebb amiatt, hogy a biztonsági kamera felvételei szerint senki sem lépett a lakásba, ahogyan nem is távozott onnan senki. A tragédia után Flora már nem a régi többé, úgy érzi, élete értelmetlenné vált, és az írás sem érdekli többet. Kétségbeesetten keres valamiféle választ a kérdéseire, tudni akarja az igazságot, már-már úgy érzi, ilyen szörnyűség, ami vele történik, nem lehet a valóság része, csak egy másik író fantáziájának szüleménye...


A regény második, nagyobb egységében egy másik írót ismerhetünk meg, Romain Ozorskit, aki sikeres regényei ellenére maga is elég hányattatott sorsú. Bár egészen más módon, de ő is fél attól, hogy elveszíti a gyermekét, akit édesanyja külföldre akar vinni, ráadásul az írásban sem találja már azt a fajta megnyugvást, mint régen. A cselekményről ezen a ponton túl nem érdemes többet elárulni, hiszen minden plusz információ az élvezet rovására menne, legyen elég annyi, hogy a két író sorsa és élete a Mussora jellemző módon össze fog kapcsolódni, számos olyan fordulattal, amiknek köszönhetően az olvasó nem tudhatja, mi a valóság és mi a fikció. 

A történet, különösen Flora és Romain élete, sorsa és írói küzdelmei nagyszerűen ábrázolják ennek a hivatásnak a napos és árnyékos oldalát egyaránt. Legyen szó írói válságról, a fantáziába való menekülésről, a magánélet elhanyagolásáról vagy az alkotás katarzisáról, a regény sok aspektusból megmutatja, milyen az írók élete - nekem egyébként ez a vonulat elég személyesnek érződött, biztos vagyok benne, hogy Musso sokszor a saját gondolatait, érzéseit fogalmazta meg a témával kapcsolatban. Műfaji szempontból elég nehéz besorolni, alapvetően lehetne egy izgalmas krimi is, hiszen az igazságot szeretnénk felgöngyölíteni, ugyanakkor a dráma és az emberi sorsok legalább ilyen hangsúlyosak a történetben. A szöveg a már megszokott módon olvasmányos, minden fejezet elején egy-egy elgondolkodtató irodalmi idézettel, gyakorlatilag pár óra alatt ki lehet olvasni a könyvet. Az egyetlen dolog, ami a fél pont levonást eredményezte, hogy az erős kezdés után számomra kicsit laposabbnak érződött a második tartalmi egység. Valahogy Flora történetére sokkal kíváncsibb voltam, és bíztam benne, hogy picit más irányba fog elmenni a sztori. Az persze nem baj, hogy Musso folyamatosan átejtett és meglepett, sőt, pont azért is élveztem annyira az olvasást, mert már tudom, hogy nála semmi sem az, aminek látszik, és bármilyen végkifejletet képzelek el, biztos, hogy nem az lesz a befutó. 


Összességében tehát kifejezetten elégedett vagyok, a Regényélet egy igazán szórakoztató és fordulatokban gazdag olvasmány, ami emellett nem nélkülözi a komolyabb témákat vagy nyomasztóbb jeleneteket. Engem sok szempontból elgondolkodtatott, érdekes volt különböző emberek megküzdési stratégiáiról, önismereti útjáról olvasni, pláne egy olyan sztori keretében, ami teljes egészében a könyvek világa és az írás köré összpontosul. Azt hiszem, most már bátran kijelenthetem, hogy a jövőben is vevő leszek Musso minden regényére, pláne, hogy az újabban megjelentek egyre jobban tetszenek.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a fordulatos, nyakatekert történeteket, ahol a teljes igazság a végsőkig rejtve marad. És persze mindenkinek, aki szeretne egy író fejébe kukkantani.

Nyereményjáték:

A játékunkban olyan könyvekről lesz szó, amelyekben szintén írók a főszereplők. A feladatotok mindössze annyi, hogy az állomásokon megadott fülszövegrészletekből kitaláljátok, melyikre gondoltunk, és a címét bepötyögitek a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:
“...Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak...”

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.19. Readinspo
09.23. Könyv és más
09.25. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések