Csendélet (értékelés és nyereményjáték)

 

Sarah Winman legújabb, kívül belül csodás regényében, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg a történelem, a művészet, a szépség és a kisemberek összefonódásáról egymásra hatásáról mesél. Tartsatok a bloggereinkkel és merüljetek el ebben a különleges világban, s ha velünk játszatok, esélyetek van egy példányt is megnyerni a könyvből.




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2021
Oldalszám: 430
ISBN: 9789635681563
Eredeti cím:  Still Life
Fordította: N. Kiss Zsuzsa


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1944, hullanak a bombák Toszkánában, és egy borospince romjai között találkozik két idegen. Különleges estét töltenek együtt.
Ulysses Temper fiatal brit katona, Evelyn Skinner hatvanas művészettörténész. Talán kém is?
Evelyn azért utazott Olaszországba, hogy festményeket mentsen meg a pusztulástól, és felidézze, milyen volt, amikor találkozott E. M. Forsterrel, és belehabarodott egy olasz szobalányba Firenzében, egy kilátással rendelkező szobában.
Ahogy Evelyn az igazságról és a szépségről beszél, Ulysses fejében szárba szökken egy gondolat, amely évtizedekre megváltoztatja életpályáját, sőt a szeretteiét is.


Véleményem:

Sarah Winman nevével először a Bádogember című regénye kapcsán találkoztam négy évvel ezelőtt, és már akkor meggyőzött arról, hogy érdemes odafigyelnem a nevére. Most azonban mégsem csak a név volt az, ami a Csendélethez vonzott, hanem a talán leggyönyörűbb kivitelezés, amit frissen megjelent könyvnél láttam. A toszkán hangulatot idéző, letisztult színvilág és a minőségi anyagok mellett még élfestett lapokkal is megörvendeztetett minket a Kiadó, a végeredmény pedig tényleg egy csodálatosan szép kiadás, ami bármelyik könyvespolc éke lehet. Na de ugye mindez nem lenne teljes, ha nem társulna hozzá értékes beltartalom, és szerencsére ebből a regényből ezt sem kell hiányolnunk. 


A regény elején megismerjük két főhősünket, Ulysses Tempert és Evelyn Skinnert, akik Toszkánában találkoznak 1944-ben, a bombázások kellős közepén. Ulysses fiatal, becsületes, de kicsit talajt vesztett angol katona, míg Evelyn hatvanas művészettörténész, aki azért utazott ide, hogy a háború idején műalkotásokat helyezzen biztonságba. Bár látszólag nem köti össze őket semmi, a véletlen találkozás és az azt követő beszélgetés mindkettejük lelkében olyan erős nyomot hagy, ami meghatározó lesz a jövőjükben. Hamarosan el is válnak útjaik, innentől kezdve külön-külön követhetjük egy ideig, hogyan alakul sorsuk. Ulysses a háború sújtotta Londonba visszatérve egy kocsmában kezd dolgozni, közben különös érzelmi szálak fűzik a fiatal anyához és bárénekesnőhöz, és szép lassan szárba szökken szívében mindaz, amit az Evelynnel folytatott beszélgetésből magával vitt. Egy furcsa véletlennek (vagy épp sorsszerű találkozásnak) köszönhetően úgy hozza az élet, hogy a férfinak lehetősége van visszatérni Olaszországba, de ekkor már nincs egyedül: olyan személyek is vele tartanak, akikkel nem a vérségi kötelék, hanem annál valami sokkal erősebb köti össze, választott családja lesznek. A későbbiekben belekóstolhatunk az ötvenes évek toszkán hangulatába, és amellett, hogy elmerülünk az írónő által gyönyörűen megfestett világban, a történet szereplői is egyre közelebb kerülnek hozzánk. A különböző szálak szép lassan fonódnak egybe, hogy aztán újra kapcsolódhassanak egymáshoz mindazok, akik valamikor, akár csak egy pillanatra is, de megérintették egymás lelkét. 

Eleinte nehezen rázódtam bele az olvasásba, sajnos mostanában kevés szépirodalmat olvastam, így idő kellett, hogy átadjam magam annak a fajta lassabb stílusnak, amit Winman képvisel. Amikor viszont ez sikerült, már sodródtam a mondatokkal, és egyre jobban tudtam értékelni azokat a megható vagy éppen mulatságos életképeket, amikkel találkozhatunk az olvasás során. A regényben relatíve sok szereplő bukkan fel, és nagyon jó, hogy annak ellenére, hogy nem főszereplők, legalább olyan fontosak és kidolgozottak. Nem feltétlenül a karaktereken van a hangsúly, inkább azon a mechanizmuson, ahogy különféle emberek hatást gyakorolnak egymásra akarva-akaratlanul, hogy aztán csodaszép és érdekes hálózattá lényegüljenek át. A nyelvezet igényes és olvasmányos, azzal együtt, hogy az írónő nem használ külön gondolatjeleket a párbeszédek megkülönböztetésére. Így sem éreztem akadozónak vagy nehézkesnek a szöveget, ami egyébként a komolyabb mondanivaló mellett is könnyed tud maradni. 


Nehéz megfogni a könyv főbb mondanivalóját, vagy hogy miről is szól valójában a Csendélet. Egyrészt szól a művészet és a szépség fontosságáról, a szerelem sokszínűségéről, de arról is, hogy mindannyian tökéletlenségünkben vagyunk tökéletesek. Nagy szerepe van az emberi kapcsolatoknak, különösen olyan szempontból, hogy a rokoni szálak helyett sokkal fontosabb, hogy kiért vállalunk felelősséget, és kit választunk az életben arra, hogy közel engedjük magunkhoz. Ilyen szempontból olyan, mint egy nagyívű családregény, hiszen a szereplők sorsát évtizedeken keresztül követhetjük. Mindehhez kapunk egy történelmi és földrajzi szempontból is érdekes környezetet, rengeteg színt, ízt, illatot és hangot, de mindenek felett az élet igenlését és a szeretet ünneplését. Ezzel a csodálatos fizikai megjelenéssel úgy érzem, a regény tökéletes egységet alkot minden szempontból. 

Összességében nagyon örülök, hogy olvashattam és a polcomon tudhatom ezt a kötetet, és az az igazság, hogy már most biztos vagyok abban, hogy újra el fogom olvasni, lehetőleg egyszer egy olyan időszakban, amikor semmi mással nem kell foglalkoznom, csak hogy átadhassam magam a történetnek. Eddig is nagyon szerettem a 21. Század Kiadó köteteit, de egyre inkább látom, mennyire fontos számukra, hogy kívül-belül igényes darabokat hozzanak el a magyar olvasóknak. A Csendélet biztosan megy 2022 legjobb olvasmányélményei közé, és a szívem mélyén reménykedem abban, hogy valakinek egyszer eszébe jut filmet készíteni belőle. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan hömpölygő, szépséges és szépirodalmi igényességű történeteket.

Nyereményjáték:

Firenze és a műkincsek fontos szerepet játszanak a regényben, ezért most a városban található Uffizi Képtár gyűjteményében lévő festményeket kell felismernetek. A festő nevét és a mű címét írjátok a megfelelő sorokba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.11 Könyv és más

Megjegyzések