A ​hívás - Robert Hunter 8. (értékelés és nyereményjáték)

 

A General Press kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Chris Carter nagy sikerű Robert Hunter sorozatának egy újabb kötete. Tartsatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni ennek a zseniális kriminek egy példányát!



Kiadó: General Press, 2022
Oldalszám: 344
ISBN: 9789634525752
Eredeti cím:  The Caller
Fordította: Szabó István


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy fárasztó hét után Tanya alig várja, hogy átadhassa magát a pihenésnek, de a telefon csörgése megzavarja a készülődésben. A késői órán a legjobb barátnője, Karen szeretne vele beszélni. Tanya fogadja a videóhívást, és ezzel búcsút is mondhat a nyugodt estéről szőtt terveinek, hiszen ami a vonal túlsó végén várja őt, az maga a rémálom.
Karent valaki megtámadta, és egy székhez kötözte a saját nappalijában. Ha Tanya megszakítja a hívást, vagy csak elfordítja a tekintetét a kijelzőről, a barátnője meghal, a következő pedig ő maga lesz – ígéri neki a mély, reszelős, démoni hang. A szabadulásért pedig csak egyetlen pontos választ vár a merénylő: mi Karen telefonszáma?
A Los Angeles-i rendőrség különleges egységének nyomozói, Hunter és Garcia ezúttal egy olyan ragadozó nyomába erednek, aki az utcákon és a közösségi médiában figyeli és gyűjti az áldozatait, névtelen üzenetekkel zaklatja őket, és a rettegésükre szomjazik.

Véleményem:

Ahhoz képest, hogy nagyon kedvelem a krimiket és a thrillereket, Chris Cartert csak tavaly fedeztem fel magamnak A ​nevem: halál című regényén keresztül. Korábban azt hittem, hogy a sorozat kötetei összefüggenek egymással, de amikor megtudtam, hogy önállóan is olvashatók, bátran belevágtam, és nem is bántam meg: egy igazán brutális és kegyetlen, mégis szórakoztató és agyalós thrillert kaptam egy szimpatikus nyomozóval. Nem volt tehát kérdés, hogy az új könyvét is el fogom olvasni, szerezve magamnak néhány estét, amikor kétszer is megnézem, hogy bezártam-e az ajtót. :)


A történet a már korábban megszokott módon egy igazán brutális bűncselekménnyel indul: a fiatal kozmetikus, Tanya éppen egy kellemes estét készül eltölteni, amikor legjobb barátnője keresi videoüzenetben. Csakhogy amikor felveszi a telefont, hamar kiderül, hogy nem barátnője hívta, hanem egy igazi szörnyeteg, aki saját otthonában ejtette foglyul a lányt. Tanyat morbid játékra invitálja, melynek lényege, hogy ha képes helyesen válaszolni két kérdésre, akkor barátnője megmenekül, ha azonban nem, akkor kegyetlenül megbünteti. Nos, spoilerezni nem szeretnék, de hát egy thriller esetében körülbelül el tudjuk képzelni, hogyan alakul a forgatókönyv. 

Az eset a már korábban megismert nyomozópároshoz, Garciához és Hunterhez kerül, akik a Los Angeles-i rendőrségen belül a kiemelten erőszakos és brutális bűncselekményekkel foglalkoznak. A nyomozás nehezen indul, a gyilkos elég ravasz ahhoz, hogy ne hagyjon maga után nyomokat és árulkodó jeleket, ráadásul sokkal hamarabb újra akcióba lendül, mint arra a rendőrség számít. Ahogy már a Carter-rajongók megszokhatták, az elkövetés módja különösen kegyetlen, úgyhogy ebből a szempontból csak erősebb idegzetű olvasóknak ajánlom a kötetet. A továbbiakban váltott szemszögből követhetjük az eseményeket, van, amikor Hunter nyomozó nézőpontjából pillanthatunk bele a rendőri munkába, és van, amikor a potenciális áldozatokkal együtt retteghetünk a gyilkostól. Ez a fajta váltakozás és a viszonylag rövid fejezetek jó ritmust adnak a regénynek, kifejezetten gyorsan lehet vele haladni, ha pedig valakit érdekelnek a főhősök magánügyei, most Hunter szerelmi kalandozásaiból is kapunk egy kis ízelítőt. Ráadásul a történetben akad egy olyan mellékszereplő, akit kifejezetten megkedveltem, nagyon jó kis karakternek bizonyult, remélem, a későbbiekben is lesz még szerencsém Mr. J.-hez.

Más értékeléseket és kritikákat olvasva sokszor visszaköszönt, hogy a Robert Hunter-sorozattal az a probléma, hogy kicsit nehezen újul meg, nagyon hasonló kaptafára készülnek a regények. A főhősről minden történetben megtudjuk újra ugyanazokat a dolgokat, illetve a gyilkosságok dinamikája is hasonló. Mivel én csak az utolsó két könyvet olvastam, ezt nem érzékelem élesen, számomra még minden elég újszerű és élvezhető volt. Illetve bedobnám szempontként, hogy lehet, hogy a törzsolvasók számára kicsit veszít a sorozat az érdekességéből, ugyanakkor az nagy előny, hogy az ismétléseknek köszönhetően egy új olvasó bármikor be tud kapcsolódni, nem szükséges elölről kezdeni, így is minden tökéletesen érthető. Meg aztán szerintem sok más íróról is elmondható, hogy bizonyos sémákat szeret használni (lásd mondjuk fiatalkori kedvenceimet, a Leslie L. Lawrence-könyveket), szerintem ezzel nincs gond addig, amíg szórakoztat és leköt az adott regény. Azt esetleg fel tudnám hozni hátrányként, hogy a gyilkos személye kevéssé kitalálható, nem az a fajta thriller ez, ahol a megoldás végig ott a szemünk előtt, csak össze kell tennünk a kirakós kockáit. Ettől függetlenül izgultam, borzongtam, elszörnyedtem, szóval nekem hozott mindent, amit egy ilyen kötettől elvárok. 

Bátran ajánlom tehát mindenkinek, aki szereti a sorozatgyilkosos vagy nyomozós könyveket, akkor is, ha még nem olvasott valaki semmit a szerzőtől, persze csak abban az esetben, ha nem retten el a naturálisabb, brutálisabb részletektől. Ráadásul ebben a történetben szerintem fontos mondanivaló is akad azzal kapcsolatban, mennyire kiszolgáltatjuk magunkat a világhálón a különböző közösségi felületeken, és hogy ennek milyen lehetséges veszélyei lehetnek. Egy szó, mint száz, tetszett, és most már erősen fontolgatom, hogy valahogy beszerzem a sorozat korábbi darabjait is, hogy azokat is elolvassam szépen sorban. És még azt sem bánom, ha közben a kelleténél többször kell megtudnom, Robert Hunter milyen sokat szokott olvasni. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak a thriller-rajongóknak, akik szeretik a pörgősebb, brutálisabb darabokat, ahol a nyomasztó lélektani aspektus helyett inkább az izgalmakon és borzongáson van a hangsúly.

Nyereményjáték:

Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e a képen látható híres nyomozókat. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
2022.02.20. Szaffi polca
2022.02.24. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések