Médák - Overtoun-trilógia 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


R.J. Hendon Korcsok című könyvével már futott egy turnénk, de most a Blogturné 3 bloggere újra ebbe az izgalmas disztópiába veti bele magát. Ráadásul segítünk azoknak is, akiknek szükségük van a történet felelevenítésére, hiszen az egyik bloggerünk által felidézzük az első részt is, a másik két bloggerünk pedig a második részt és az előzménytörténetet véleményezi. Természetesen a játék sem maradhat el, a turné végén Ti is nyerhettek egy példányt az egyik regényből.



Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2021
Oldalszám: 416 oldal
ISBN: 9786155999345


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Kétezer ​évvel a civilizáció pusztulása után már régi igazság, hogy az ember és a természet párharcából mindig az utóbbi kerül ki győztesen.

Ám úgy tűnik, ez most megváltozott.

Az Emlékező Rany Seren immár tizenkét éve él az Overtount vezető család tagjaként, amikor ölébe pottyan a lehetőség, hogy végre elhagyhassa a várost, és férje társaságában diplomáciai küldetésen vehessen részt Jurában, egy távoli városban, amely nem is különbözhetne jobban Overtountól. A találkozót félbeszakító, rejtélyes támadás azonban nem csak a törékeny békére jelent veszélyt, de az egész élővilág számára rettenetes következményekkel jár. Az elszabaduló erő korábban soha nem látott pusztítást visz végbe, hogy aztán az alkotóelemeire bontott életből egy új, átalakított világ sarjadjon.

Rany menekülni kényszerül, hosszú és veszélyekkel teli utazásra indul, hogy hazajusson és válaszokat találjon, mielőtt még minden elveszne.

Mindeközben Overtoun kitenyésztett dolgozó kasztja, a gyermeki külsejű médák váratlan felfedezést tesznek önmagukról, és lassacskán tudatára ébrednek annak, hogy több van bennük, mint azt bárki hitte volna. A médák ébredése olyan változásokat indít el Overtounban, amely örökre megváltoztatja a város sorsát – sőt, talán az egész emberiségét.

A Korcsok folytatása ott veszi fel a történet fonalát, ahol a régmúlt szunnyadó emlékei ismét felszínre törnek. A maguk sötét, bosszúra éhes árnyaival.


Véleményem:

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy sorozat köteteit közvetlenül egymás után olvasom el, pedig így sokkal kényelmesebb és jobb abból a szempontból, hogy még frissek az emlékeim, nem beszélve arról, ha egyébként is olyan függővéget kaptam, ami után kíváncsi voltam a további eseményekre. R.J. Hendon Korcsok című regényét különleges, baljós hangulatú és jól felépített disztópiának találtam, és mivel rengeteg kérdésre nem kaptam még választ a szerző által megálmodott világ működéséről és kialakulásáról, kíváncsian fogtam bele a Médák címet viselő folytatásba. 


A történet nem pontosan ott folytatódik, ahol előzőleg abbamaradt, eltelt több, mint tíz év, főhősünk, Rany már felnőtt (ami, véleményem szerint sokkal jobban állt neki, nekem az első részben annyira furcsa volt tudomásul vennem, hogy ő egy tízéves kislány, amikor annyival érettebbnek és komolyabbnak tűnt), és Ayers Mentmore feleségeként ő is az Overtount irányító család tagjává vált - persze leginkább csak a külvilág felé való kommunikáció szintjén, ugyanis származása és gyermekkori tettei miatt a város polgárai, különösen a családtagok igen gyanakvón viszonyulnak hozzá, és nem fogadják igazán maguk közé. Házassága is puszta formalitás, férjével semmiféle érzelmi kötődésük nincs egymás irányába, a frigy célja leginkább az volt, hogy emlékező képességüket továbbörökíthessék a következő generációnak. A történetbe eléggé hirtelen csapunk bele, ráadásul nem lineárisan követve az eseményeket: mi ott vesszük fel a fonalat, hogy Rany egy Jurába látogató delegáció tagjaként egyszer csak menekülni kényszerül, miután egy természetellenes, mindent elpusztító vihar bukkan fen a horizonton. Miután elszakad férjétől és egy jurai tisztviselőtől, egyedül igyekszik vissza Overtounba, hogy kiderítse, vajon tőlük származik-e a rejtélyes és pusztító támadás, és hogyan lehetne megállítani. Ezzel párhuzamosan néha szemszöget váltunk és bepillanthatunk az overtouni mindennapokba, kiemelt figyelemmel a médáknak nevezett, mesterségesen létrehozott munkaerőre. Ezeket a gyermeki külsővel rendelkező lányokat célirányosan azért tenyésztették, hogy pótolják a korábbi harcokban kiesett munkaerőt, ráadásul úgy kondicionálták őket, hogy feltétel nélkül engedelmeskedjenek a polgároknak. Miután néhány méda különösen kezd viselkedni és egyre inkább öntudatra ébredni, megtudunk jó pár titkot a származásukkal kapcsolatban, ahogyan arról is, milyen szerepet fognak majd betölteni ebben a nagy, többféle társadalmi csoportra, népre, tulajdonképpen az egész emberiség jövőjére kiterjedő, szövevényes történetben.

A legnagyobb erősség, amit a regény kapcsán kiemelnék, az a hangulat és a környező világ ábrázolása. Akár a régi London posztapokaliptikus utcáin járunk, akár Overtoun helyiségeiben, a szerző nagyon érzékletesen tárja elénk, mit látunk magunk előtt. A kopárság, illetve a pusztulás és modernitás sajátos elegye végig kézzel fogható, sokszor úgy éreztem, magam is a helyszíneken járok, és bevallom, nagyon nem szívesen élnék egy ilyen világban. Tetszettek azok a fejezetek, amik Rany meneküléséről szóltak, kellően mozgalmasra sikeredtek, mégis mindig volt idő arra, hogy rácsodálkozzunk a felépített világra és az írói fantáziára. Az olvasás során nagyon sokáig nem lehet tudni, pontosan mi fog kikerekedni a történetből, akár azzal kapcsolatban, ki hozta létre a rejtélyes vihart, akár azzal, hová fog kifutni a médák szála vagy mi lesz Rany szerepe ebben az egészben. Jó volt, hogy az előző kötetből megismert karakterek is felbukkantak, ahogyan az is, hogy az első részhez hasonlóan itt sem fekete vagy fehér semmi, hiszen a maga módján mindenki a lehető legélhetőbb világra és a saját boldogulására törekszik.

Nagyon érdekes szál volt, amit a szerző a médákkal kapcsolatban behozott, különös tekintettel azokra az erkölcsi kérdésekre, amit felvetnek. A külön kitenyésztett munkaerő nem új keletű a disztopikus vagy a sci-fi irodalomban, mégis nagyon megkapó volt látni a fiatal lányok újabb és újabb generációját, akik különböző sémák szerint működnek, és akik első látásra nem rendelkeznek az átlagos emberi érzésekkel, mégis könnyű empatizálni velük. Természetesen olvasóként elítéljük azt a kormányt, aki ilyen módon kíván egy várost működtetni, mégis elég nehéz megítélni ebben a regényben, ki az abszolút jó vagy rossz, főleg, miután kiderül, hogy az eddig megismerteken kívül másfajta csoportok is érvényt kívánnak szerezni az elképzeléseiknek, és beleszólást akarnak a világ alakításába. 

Rany karakterét nem mondanám rendkívül összetettnek, mégis könnyű volt vele azonosulni, és nagyon izgultam érte végig. Kicsit sajnáltam, hogy a korábban megismert "korcsok", vagyis kutyák karaktereiből kevesebbet kaptam, ugyanakkor számtalan érdekes jelenséggel, technológiai megoldással találkozhattam, rendkívül "látványos" a regény, ahol, még ha nem is mondanám nagyon pörgősnek a cselekményt, azért mindig történik valami, és a szerző most sem fukarkodott a váratlan fordulatokkal. Ezek után már tényleg csak azt tudom kérdezni, mikor jön a következő rész, nagyon kíváncsi vagyok, hogyan lesz az összes szál elvarrva és milyen irányt fognak még venni az események. Addig pedig beérem valahogy a szerző Gyomláló című előzménykötetével, amire botor módon nem jelentkeztem a blogturné során, de biztos, hogy be fogom szerezni. Ja, és ilyenkor tényleg sajnálom, hogy nem Amerikában élünk, mármint az író és én, mert ha így lenne, szerintem szuper filmet lehetne készíteni az első két regényből. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mivel a cselekmény szorosan összefügg, csak azoknak, akik olvasták az első, Korcsok című részt is. Ha az esetleg hagyott valakiben aprócska hiányérzetet, az ne izguljon, szerintem a második rész még kiforrottabbra sikeredett.

Nyereményjáték:

A Korcsok blogturnéjában is a kutyák álltak a középpontban, itt sem lesz ez másként. Most azonban picit szűkítünk a körön és olyan kutyákat mutatunk Nektek, “akik” disztópiákban, poszt-apokaliptikus filmekben / sorozatokban tűntek fel. Annyit segítséget adunk, hogy nem a kutyák nevét kell kitalálni:), hanem a FILM / SOROZAT CÍMÉT kérjük beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (lehet, angolul vagy magyarul is, bármelyiket elfogadjuk).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések