Az ​utolsó srácok a Földön és a Rémálom Király - Az utolsó srácok a Földön 3. (értékelés és nyereményjáték)

 

Már harmadik alkalommal szegődhetünk Jack, a Posztapokaliptikus akcióhős és barátai mellé, hogy megtudjuk, hogyan élhet túl néhány kölyök egyedül egy szörnyektől és zombiktól hemzsegő városban. Humoros és tanulságos történet birtokába kerülhetünk, melyből kiderül, mennyit is ér a barátság.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634578031
Eredeti cím: The Last Kids on Earth and the Nightmare King
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Illusztrálta: Douglas Holgate
A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A ​zombiapokalipszis utáni élet eléggé bejön a 13 éves Jack Sullivannek: egy irtó menő lomberődben él a legjobb barátaival, hús-vér Mario Karttal száguldozik a városban, van egy csapatnyi szörnyhaverja, rendszeresen harcol zombikkal, és általában véve úgy kezeli az életet, mintha videójáték lenne! De aztán Jack barátai döbbenetes felfedezést tesznek: talán mégsem ők az utolsó srácok a Földön.

Ez remek hír mindenkinek… kivéve Jacket. Mert ha más embereket is találnak, a barátai nem maradnak sokáig vele! Jack egyetlen reménye, hogy megőrizze a dolgokat úgy, ahogy vannak, ha bebizonyítja: itt minden tökéletes, őrülten mókás az élet, és semmi más nem lehetne ennél jobb. Az egyetlen probléma: nehéz meggyőzni a barátait, hogy minden szuper, miközben egy szörnyűséges Rémálom Király üldözi őket, plusz egy ősi gonosz, aki nem nyugszik, ameddig el nem pusztítja a Földet.

Affene! Lehet, hogy a szörnyapokalipszis utáni élet bonyolultabb, mint Jack gondolta…

New York Times és USA Today bestsellersorozat, több millió eladott példánnyal!

KÜLDETÉS INDUL! Vágj bele az USAF olvasásába,
és szerezz brutál plecsniket!

És tudod, mit? Eljött a te időd!
Tedd kötelezővé a szüleidnek!
Figyeld meg, mit lépnek! ;)

Véleményem:

Az Utolsó srácok a Földön- sorozattal két évvel ezelőtt ismerkedtem meg, és már az első rész után biztos voltam benne, hogy továbbra is követni fogom Max Brallier imádnivaló, posztapokaliptikus ifjúsági agymenését. :) A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában ezúttal a harmadik kötet jelent meg, melynek címe Az ​utolsó srácok a Földön és a Rémálom Király, amiből sejthető volt, hogy hőseink megint valami őrült kalamajkába fognak kerülni valamilyen undi és gonosz szörny közreműködésével. Na de röviden tekintsük át először, mi is a sorozat alaptörténete. 


A történet egy Wakefield nevű kisvárosban játszódik, ahol egyik napról a másikra kitör a káosz, amikor az emberek váratlanul zombikká változnak. A főhősünk, a tinédzser Jack, kezdetben egyedül próbál szembenézni az új kihívásokkal, majd fokozatosan egyre több barátra tesz szert, akikkel vállvetve igyekeznek túlélni és kihozni a legjobbat a körülményekből. Ahogy a sorozat haladt előre, kiderült, hogy nem csupán zombik, hanem különféle szörnyek is kerültek a Földre, ráadásul közülük sem mindenki gonosz, így hőseink fontos szövetségeket kötnek néhány jól megtermett és ijesztő melákkal, és tulajdonképpen egész kellemesnek mondható az életük, attól eltekintve, hogy mégis csak atomjaira hullott a világ, a főszereplő gyerekek pedig elszakadtak családjaiktól. És éppen itt jön a képbe a harmadik rész egyik legfontosabb kulcstémája és alapkonfliktusa. Miután Jack barátai befognak egy titokzatos rádiójelet, feléled a szívükben a remény, hogy talán nem ők az egyetlen túlélők, és újra találkozhatnak más emberekkel, vagy akár még a szeretteikkel is. Mindannyian izgatottak és elszántak, kivéve Jacket. A fiú család nélkül nőtt fel, különböző nevelőszülőknél, és a normális világban esélye sem volt rá, hogy tartós barátságokat kössön vagy igazán boldog legyen. Ebben a furcsa, posztapokaliptikus világban viszont megtalálta végre önmagát, és olyan embereket, akik fontosak a számára és akiket igazán a családjának érezhet. Bár próbálja támogatni barátait, mégis úgy érzi, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Quint, June és Dirk ne akarja elhagyni a felépített kis birodalmukat, és maradjon minden a régiben... Ezzel párhuzamosan egy új, titokzatos szörny is felbukkan, akit Jack csak Király Fenevadnak nevez. A lény furcsa álomképeket küld a fiú számára, melyek alapján sokáig nem lehet tudni, pontosan mik is a szándékai, és segíteni, vagy éppen hátráltatni akarja a kis csapatot. Természetesen ezt én sem árulom el, de azt állíthatom, hogy ebben a részben sem kell nélkülöznünk az izgalmas, akciódús jeleneteket, a fanyar humort vagy éppen a meghatóbb pillanatokat. 


Sok sorozatnál szoktam tartani attól, hogy az első egy-két rész lendülete és újdonsága után kicsit alábbhagy a varázs, vagy a szerzőnek egyszerűen elfogynak az ötletei, és kicsit ellaposodik a cselekmény. Örömmel tapasztaltam, hogy ennél a sorozatnál ez nincs így, persze az is biztos számít, hogy nagyjából egy év telik el a részek olvasása között. Bevallom, ezen a részen még rendesen el is érzékenyültem, nagyon könnyű volt Jackkel azonosulni és átérezni, milyen fontosak számára a barátai, vagy, hogy mennyire fél attól, hogy elveszíti a családját és az otthonát, még akkor is, ha egy világvége kellett ahhoz, hogy ezeket végre megtapasztalhassa. Agyament és mókás ötletekből sem volt hiány, Max Brallier fantáziája, úgy tűnik, egyelőre kimeríthetetlen, ezt pedig nagyszerűen kiegészítik Douglas Holgate mozgalmas, látványos és humoros illusztrációi. A sok képnek köszönhetően hamar el lehet olvasni a kötetet, és szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy akár egy ritkábban olvasó kiskamaszt is bevezessen a könyvek világába. 

A szereplőket még mindig nagyon kedvelem, mind a négy tinédzser karakter közel került hozzám, de talán leginkább Jack volt az, akinek a személyisége és a jellemfejlődése megint a középpontba került. Örültem, hogy egy kicsit jobban megismerhettem a szörnyeket is, erre jó apropó volt a történetben szereplő ember-szörny olimpia, vagyis az Éves Apokalipszis Bajnokság, amin jókat derültem olvasás közben. Igazából most, a harmadik rész végén éreztem, hogy talán most már jó lenne újítani vagy elmozdulni valamerre, de szerencsére úgy tűnik, a sorozat folytatásában pontosan ez fog történni, és kicsit más irányba haladunk tovább. 


Összességében most is remekül szórakoztam, igaz, hogy ez egy ifjúsági regény, mégis azt gondolom, hogy a felnőtt olvasókat is le tudja kötni néhány önfeledt órára. Érdekes módon a kötetekből készült Netflix-sorozatot még mindig nem láttam, de azt hiszem, most már nem fogom tovább halogatni és belepillantok (haha, most látom, hogy ezt mondtam az előző kötet után is:)). Remélem, hogy nem kell sokat várni majd a folytatásra, kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban is sikerül-e fenntartani a megszokott színvonalat, én mindenesetre bizakodó vagyok.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mivel a történet részei összefüggenek egymással, önálló olvasásra nem javaslom, érdemes a sorozat első kötetével kezdeni. Magát a sorozatot viszont jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy belevaló, izgalmas és vicces tini-zombis kalandra vágyik.

Nyereményjáték:

Ha már Rémálomkirály, ezúttal olyan könyveket keresünk, melyek fülszövege szintén rémálmokat tartalmaznak. Minden állomáson találhattok egy rémálmos fülszövegrészletet (a fontosabb szereplők nevét kihagytuk, hogy egy kicsit kutatnotok is kelljen), nektek pedig annyi a dolgotok, hogy megírjátok nekünk a Rafflecopter megfelelő sorában, hogy az egyes fülszövegek melyik könyvekhez tartoznak (szerező+cím).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Amikor Harry egy részeg éjszakán bekövetkezett filmszakadás után reggel felébred, a keze és a ruhája csupa vér. Ez jelenti a kezdetét annak a rémálomnak, ami még rá vár, és amihez foghatót elképzelni sem tudott volna.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.19. - Spirit Bliss
02.21. - Könyv és más

Megjegyzések