Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány (értékelés és nyereményjáték)

 

A Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány című felnőttekhez szóló, bájosan illusztrált könyvben filozofikus gondolatokon keresztül ismerkedhetünk meg a buddhista életfelfogással. 
Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak James Norbury könyvéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a 21. század kiadónak jóvoltából!







Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2021
Oldalszám: 160
ISBN: 9789635681815
Eredeti cím:  Big Panda & Tiny Dragon
Fordította: Laik Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vezérlő ​fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált.
– Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés?
– Az útitárs – mondta kis sárkány.
Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.
Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.
Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.
A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.
„A két barát gyakran eltéved, de gyönyörű helyeken találják magukat, amelyekre soha nem bukkantak volna rá, ha rögtön a jó úton indulnak el. A rajzok éppolyan bájosak, mint a Micimackóban, a szöveg pedig ősi mondások mélységét hordozza.” – GUARDIAN
James Norbury író, rajzoló és illusztrátor. Imádja a természetet és az állatokat. Egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban élt. Angliába visszatérve több városban is lakott, és az idő egy részében egy lakóhajó volt az otthona. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.


Véleményem:

A tavalyi év egyik nagy kedvence volt számomra Charlie Mackesy A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című kötete (értékelésem ITT), így az első dolog, ami feltűnt a Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány kapcsán, az az ehhez való hasonlósága volt, így egyből kíváncsi lettem és nagyon szerettem volna elolvasni. Amikor kézhez kaptam James Norbury könyvét, nem kellett csalódnom, egy igényesen kivitelezett, gyönyörűséges kiadványt kaptam, már az első, apró részletek is egészen elvarázsoltak (például az aranyozott betűk a borítón vagy a vászonkötéses gerinc). A kedves illusztrációk ellenére ez nem egy mesekönyv, sokkal inkább aforizma-gyűjtemény, mely a zen buddhizmus szellemiségében íródott, viszont kellőképpen univerzális ahhoz, hogy kisebbeket és nagyobbakat egyaránt képes legyen megszólítani. 


A könyvben a címadó karakterek, Nagy Panda és Kicsi Sárkány kalandjait követhetjük végig öt évszakon keresztül (ez a fajta időbeli tagolás a keleti kultúra sajátja, gondoljunk csak a Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz című, dél-koreai filmre), miközben a bájos és szép rajzok mellett sokszor igazán elgondolkodtató és bölcs mondatokat olvashatunk. Miután hőseink találkoznak egymással, egyre inkább elválaszthatatlanok lesznek, és mindig támogatják egymást a nehezebb pillanatokban. Míg Kicsi Sárkány néha picit impulzív, meggondolatlan és csüggedésre hajlamos, addig Nagy Panda erőt, nyugalmat és bölcsességet sugároz, mégsem lesz kiegyensúlyozatlan a kapcsolatuk: egyformán fontos szerepet töltenek be a másik életében. Talán ez is a könyv egyik leghangsúlyosabb mondanivalója, hogy mennyire fontosak a kapcsolatok, egymás társaságának a megbecsülése, és a tudat, hogy együtt sokkal könnyebb megbirkózni bármilyen nehézséggel.


Tetszett, ahogy az évszakok váltakozásával különböző hangulatok és üzenetek fogalmazódnak meg a könyvben. Tavasszal az új élet kezdete, a lehetőségek kivirágzása dominál, míg nyáron a kellemes lelassultság, néha lusta semmittevés, ami ugyanolyan fontos tud lenni, mint az aktivitás vagy tevékenység. Az ősz beköszöntével előtérbe kerülnek a kicsit borongósabb gondolatok is, néha hőseink is úgy érzik, eluralkodik rajtuk a csüggedés, de mindig akad egy-egy mondat vagy pillanat, ami erőt ad, és amivel mind ők, mind az olvasók átlendülhetnek ezeken. A tél után beköszöntő újbóli tavasz nem csupán keretet ad a kötetnek, hanem arra is rávilágít, hogy minden sötétséget világosság követ, és hogy milyen fontos meglátni és elfogadni a természet és az élet örök körforgását. 

A kötetben a szerző saját illusztrációi találhatók, így tökéletesen passzolnak az általa megálmodott üzenethez, mondanivalóhoz. Akadnak színes és fekete-fehér, keleties stílusú rajzok is, bevallom, nekem ezek még jobban is tetszettek, nagyon jó hangulatuk van. A könyvet akár egyszerre is elolvashatjuk (én így tettem először, mert nem tudtam ellenállni), de használhatjuk arra is, hogy időről időre elővegyük, amikor kicsit magunk alatt vagyunk, hogy a benne található pozitív üzeneteknek köszönhetően átlendüljünk a nehezebb napokon. Nagyon sokat tanít az elfogadásról és elengedésről, illetve arról, hogy minden helyzetben és minden pillanatban megtaláljuk a szépséget. Hatalmas életigenlés árad minden lapról, anélkül, hogy szájbarágós vagy giccses lenne. Az egyetlen dolog, amit picit furának találtam, hogy néhány angol felirat nem lett magyarra fordítva az illusztrációkban, de ennél nagyobb bajom tényleg ne legyen. 


Összességében nagyon jó szívvel ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, igazi örök darab, amit akár százszor is végiglapozhatunk, és ami újra és újra feltölthet bennünket a borúsabb napokon. A bájos rajzok miatt akár gyerekekkel is elolvashatjuk, de az igazi üzenete kortól és nemtől függetlenül bárki számára megfelelő lehet. Nekem nagyon jókor jött az életembe, amikor egyébként is szeretnék kicsit lelassulni és befelé figyelni, a könnyed forma és kevés szöveg ellenére abszolút alkalmas arra, hogy segítsen minket a belső munkában és a kiegyensúlyozottabb élet kialakításában. Biztos, hogy előkelő helye lesz a polcomon a jövőben.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki nyitott a keleti gondolkodásra, vagy egyszerűen csak szereti az igényesen kivitelezett, csodaszép, illusztrált köteteket.

Nyereményjáték:

James Norbury gazdagon illusztrált könyvének két főszereplője Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány, ezért úgy gondoltuk, hogy még több pandával és sárkánnyal ismerkedtetünk meg titeket! Találjátok ki, hogy melyik mesében található az egyes állomásokra kitett kép, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések