ZEN - Az ​egyszerű élet művészete (értékelés és nyereményjáték)

 


A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás díszkiadásban jelent meg újra Shunmyo Masuno zenről szóló könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes megosztja tapasztalatait és gondolatait olvasóival arról, hogy a mai nyüzsgő, gyors világban miként lelhetnek békére, hogyan hozhatják el a nyugalmat az életükbe. Tartsatok bloggereinkkel a zenhez vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!



Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2021
Oldalszám: 224
ISBN: 9789635680887
Eredeti cím:  The Art of Simple Living
Fordította: Laik Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódban.
Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez. 
Shunmyo Masuno gondolatait illusztrált díszkiadásban adjuk közre.
A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.
Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.
Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.


Véleményem:

Tinédzser és fiatal felnőtt koromban volt egy hosszabb időszak az életemben, amikor komolyabban foglalkoztatott a buddhizmus, nem feltétlenül, mint vallás, hanem, mint sajátos szemléletmód és tudatállapot. Aztán egy jó darabig nem foglalkoztam hasonló kérdésekkel, naivan azt gondoltam, hogy már megfelelően összeraktam magamban a saját világképemet, ami szerint nyugodtan és elégedetten éldegélhetek. Ez jó sokáig ki is tartott, de mostanság, harminc felett, elsősorban a munkahelyi stressz és kihívások miatt egyre gyakrabban érzem, hogy felőrölnek a hétköznapok, nincs mindenre időm, amire szeretném, és sokat vesztettem a korábban jellemző elégedettségből. Egy ideje már megfogalmazódott bennem, hogy változtatnom kell, valahogy több békét és tudatosságot kell csempésznem az életembe, így szándékosan fordulok olyan könyvekhez, kiadványokhoz, amik ebben segíthetnek. Shunmyo Masuno ZEN- Az ​egyszerű élet művészete című kötete tökéletesen alkalmasnak bizonyult arra, hogy adjon néhány egyszerű támpontot, tanácsot a saját, belső munkámhoz.


Hiába tagadnánk, egy könyvnél igenis borzasztó fontos szempont a külcsín, márpedig ennek a kötetnek az új kiadása gyönyörűséges. Letisztultsága, harmonikus színvilága már az olvasás előtt segít abban, hogy ráhangolódjunk a befelé figyelésre, elmélyültebb olvasásra. Az első oldalakon röviden olvashatunk a szerzőről, Shunmyo Masuno japán főpapról és kerttervezőről, majd áttanulmányozhatjuk a tartalomjegyzéket. A könyvben tulajdonképpen életvezetési tanácsokat, különféle zen gyakorlatokat találunk, összesen 100 darabot, melyek arra hivatottak, hogy segítsék az olvasót a tudatosabb, békésebb és nyugodtabb élet kialakításában. A 100 gyakorlat négy nagyobb tartalmi egységre, fejezetre oszlik, aszerint, hogy elsősorban milyen területre koncentrálnak (pl. bizalom és bátorság ösztönzése az életben, vagy zavarodottság és aggodalom enyhítése). Természetesen egyszerre, megszakítás nélkül kiolvashatjuk az egész könyvet (ami egyébként a nem túl hosszú szöveg miatt nem is telik sok időbe), én mégis inkább azt javasolnám, hogy hosszasabban időzzünk el egy-egy gyakorlatnál, sokkal hatékonyabb lesz megfogadni a tanácsokat, ha nem ledaráljuk őket, hanem szépen végiggondoljuk a saját életünkre vonatkoztatva. 


Na de mégis milyen tanácsokkal, gyakorlatokkal találkozhatunk? A paletta eléggé széles, de általánosságban talán úgy lehetne megfogni, hogy ezek a gyakorlatok a lelassulást, befelé figyelést segítik elő, illetve egy sokkal szorosabb kapcsolódást a természethez, a környezetünkhöz, önmagunkhoz és a jelen pillanathoz. Akadnak egészen konkrét tanácsok, mint például az, hogy a munkanap végén tegyünk rendet az íróasztalunkon, mert így a gondolataink is rendezettek lesznek. Egyszerű, magától értetődő dolognak hangzik, számomra mégis nagyon nehéz, úgyhogy meg is fogadtam, hogy ez lesz az egyik első dolog, amit rendszeresítek az életemben. Aztán vannak kicsit sejtelmesebb vagy elvontabb (vagy legalábbis a nyugati ember számára annak érződő) gyakorlatok, például azzal kapcsolatban, hogyan ürítsük ki az elménket, vagy hogyan éljük meg a jelen pillanatot. Ezek már nem olyan könnyű feladatok, még a szerzetesek is egész életükben gyakorolják őket, hogy teljes egészében a zen szerint tudjanak élni, de igazság szerint a könyv stílusa, mondanivalója nem is azt képviseli, hogy mindennek azonnal sikerülnie kell. Pont az a lényeg, hogy apró változásokat, szokásokat vezessünk be az életünkbe, melyek segítségével kicsit jobban el tudjuk engedni a gondokat, meg tudjuk becsülni azt, amink van, és összességében kiegyensúlyozottabbak lehetünk. 


Azt gondolom, hogy egy egyszeri olvasás önmagában még nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy az ember életében minőségi változás következzen be (bár én találtam néhány ütősebb gondolatot vagy igazságot, amik azóta is rezonálnak bennem), viszont egy nagyon jó kezdet. Én például elhatároztam, hogy hetente ki fogok választani egy-egy gyakorlatot, amiket megpróbálok következetesen beiktatni az életembe (pl. az ominózus rendrakást az asztalomon, vagy azt, hogy evés közben kizárólag az evésre és az ételre figyelek), és a kapcsolódó gondolataimat, céljaimat, tapasztalataimat egy külön naplóba fogom vezetni (tulajdonképpen ennek a naplónak a létrehozása is elég zen volt, kézzel készítettem, maga a folyamat pedig nagyon kellemesen, meditatív módon kikapcsolt). Pont az a jó ebben a 100 gyakorlatban, hogy nagyon sok közülük bárki által megvalósítható, tényleg csak elhatározás kérdése, hogy mennyire szeretnénk tudatosan beépíteni ezeket az életünkbe. 

Azt hiszem, a leginkább az tetszik Shunmyo Masuno munkájában, hogy hiteles, mégis közérthető módon mutatja be a zen lényegi aspektusait. Olvasás közben nem éreztem túl elvontnak a leírtakat, de azt sem, hogy túlságosan le lenne butítva a mondanivaló. Az egész kötetet kívül-belül nagyon értékesnek tartom, a rövid fejezeteket káprázatos illusztrációk egészítik ki, az egész könyvben van valami nagyon harmonikus és ünnepélyes. Biztos vagyok benne, hogy a következő időszakban gyakran fogom forgatni, és nagyon remélem, hogy segít majd kicsit lassabban, nyugodtabban, megbékéltebben élni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki közérthető, gyakorlatiasabb módon szeretne kicsit jobban megismerkedni a zen buddhizmussal, vagy egyszerűen csak nyugodtabb, harmonikusabb életre vágyik.

Nyereményjáték:

Mint mindennek, úgy a zennek is megvannak a maga szimbólumai. Minden állomáson találtok egyet, aminek a nevét be kell írnotok a megfelelő helyre. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések