Klassz könyvek kezdő olvasóknak - Már tudok olvasni és Rém jó könyvek (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Kiadónak köszönhetően ezúttal egy Klassz könyvek kezdő olvasóknak turnét tartunk. Ennek keretében a Már tudok olvasni, a Rém jó könyvek, valamint a Harisnyás Pippi-könyvek közül mutatunk be nektek néhányat. Ezek a kis mesék az olvasni tanuló gyerekeket segítik a betűk világának megismerésében, miközben szórakoztatják is őket. Öt bloggerünk mondja el ezúttal a véleményét ezekről a mesekönyvekről, és természetesen ti is nyerhettek a könyvek közül saját példányt.



Az olvasás megszerettetéséhez nagyon fontos, hogy a gyerekek a megfelelő könyvekkel találkozzanak, amikor először próbálják önállóan kibetűzni a meséket, történeteket. Szerencsére napjainkban már egyre nagyobb a kínálat, rengeteg olyan kiadványt találunk, melyek kifejezetten a kezdő olvasókat célozzák meg, ilyen a Móra Kiadó Már tudok olvasni, illetve Rém jó könyvek sorozata. Mivel lassan nálunk is aktuális lesz az olvasás tanulása, kíváncsian szemezgettem a sorozatok köteteiből, végül négy darabot választottam, melyek különféle nehézségi szinten helyezkednek el. A továbbiakban kicsit részletesebben is bemutatom nektek ezeket a köteteket.




Kiadó: Móra Kiadó, 2021
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789634868835
Illusztrálta: Szabó Imola Julianna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vajon mivel tölti az éjszakáját egy lakótelepi sün? Mit rejt egy útszéli kuka? Egy biztos: senki nem fog nyugodtan aludni a környéken, ha Ede rátalál egy görkorira!
A megújított sorozat azoknak a gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással és az egyedül végigolvasott könyv élményére vágynak, vagy magabiztosabban fognak bele egy rövidebb könyvbe, ami több illusztrációt és viszonylag kevesebb szöveget tartalmaz. A kortárs magyar szerzők és illusztrátorok tréfás, könnyen érthető művei három olvasási szinten érhetőek el, és sok olyan szórakoztató, játékos részletet, feladatot, matricát tartalmaznak, melyek az olvasáshoz való viszonyt erősítik, a jártasság megszerzésének szórakoztató formáját biztosítják.

Véleményem:

Majoros Nórától korábban még nem volt szerencsém olvasni, viszont az Éjjeli kalamajka felkeltette a figyelmemet a borítón található, mókás tacskóval. Ez a kötet a sorozat 1. szintjén helyezkedik el, vagyis leginkább azoknak a gyerkőcöknek szól, akik még csak most ismerkednek az olvasással. A kötetek hátulján egyébként szuper módon össze is foglalja a kiadó, melyik szintnek mi az ismérve, az 1-es esetében ismétlődő, rövidebb szavak jellemzőek és viszonylag kevés, 1-3 sornyi szöveg oldalanként. Nekem nagyon tetszik, hogy néhány szó szótagolva is megjelenik a lapokon, megidézve gyerekkorom olvasókönyveit. 


Ebben a történetben egy sündisznó éjszakai kalandjait követhetjük nyomon, aki a lakótelep környékén randalírozik. Maga a mese rövid, könnyen követhető, az oldalakon pedig Szabó Imola Julianna illusztrációi dominálnak. Nekem tetszettek a mókás ábrák, bár bevallom, összességében néhány oldal színvilágát kicsit sötétnek és fakónak éreztem - tény, hogy mivel a mese éjszaka játszódik, nehéz lett volna máshogy megvalósítani. 

Nagyon szeretem, ha egy gyerekkönyvben a szimpla szöveg mellett vannak más, esetleg interaktív elemek is. Ebben a kötetben a mese után találunk néhány rövid feladatot, amit a gyerekek megoldhatnak. Sőt, a Kiadó honlapján további, a könyvhöz kapcsolódó feladatokat tölthetünk le, illetve egy oklevél-sablont is, amire a kötetben található matricát is felragaszthatjuk. Összességében aranyos mesének találtam, amiben a finom humor is fontos szerepet játszik.


Kiadó: Móra Kiadó, 2021
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789634868859
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Borisz és Lujzi hatalmas kihívásra vállalkoznak a tavaszi szünetben: elindulnak megkeresni a Nagymaroson elrejtett aranyat. Csatlakozz hozzájuk, kutassátok fel együtt a titkos kincset!

Véleményem:

Stiglincz Milán szintén új szerző volt a számomra, ugyanakkor a Kincskeresés Nagymaroson volt az a kötet, ami a leginkább felpiszkálta a kíváncsiságomat. Imádom Nagymarost, sokat járunk oda kirándulni, és hát ki tudna ellenállni egy jó kis kincskeresésnek? Ez a kötet a sorozaton belül a 2. szinthez tartozik, vagyis itt már kicsit hosszabb, összefüggő szövegeket találunk. A nehezebb szavak itt is megjelennek külön szótagolva, de ami további plusz, hogy egy szómagyarázatot is találunk a mese végén, ami a kevéssé ismert kifejezéseket magyarázza meg a gyerkőcöknek. 


A mese főhőse két unokatestvér, Borisz és Lujzi, akik egy elejtett megjegyzés után felkerekednek, hogy megtalálják a Nagymaroson elrejtett titkos aranyat. Kalandozásaik során számtalan érdekes emberrel találkoznak, akik mind rávilágítanak valamilyen módon arra, hogy az igazi kincset hol találhatjuk meg. Nagyon pozitív a történet mondanivalója, a hangulata pedig egyszerre izgalmas, könnyed és vidám. Az illusztrátor ennél a kötetnél Szabó-Nyulász Melinda volt, akinek szeretem a munkáit, bohókás és mókás figuráit. 


A mese végén itt sem maradhatnak el a különféle feladatok, amik a szintnek megfelelően már egy kicsit nehezebbek, mint az előző kötetnél. Összességében ez a történet volt a kedvencem, és nem csak amiatt, hogy egyébként is vonzódom Nagymaroshoz, hanem mert egy igazán bájos mesét olvashattam, ami engem felnőttként is lekötött és szórakoztatott. Abból a szempontból is megfelelőnek tartom a kötetet, hogy egy kezdő olvasó gyerkőc ismerkedjen vele, a történet logikus, követhető, a korosztálynak megfelelő, változatos szókinccsel. 




Kiadó: Móra Kiadó, 2018
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789634868866
Illusztrálta: Szabó Imola Julianna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Peti, a kis nyomozó a Százéves lakóparkba költözik szüleivel. Mikor elindul felfedezni a környéket, rögtön egy rejtélybe botlik: Fruzsi teknőse eltűnt. A nyomok pedig a környék réméhez, Kéményes bácsihoz vezetnek…

Véleményem:

Kertész Edinától már olvastam korábban is, szerettem volna tőle is választani egy könyvet, így került sor A repülő teknősre, ami 3. szintű olvasnivalónak felel meg. Itt már bonyolultabb mondatokkal, több szöveggel és kevesebb rajzzal találkozhatunk, de maga a mese könnyed, jól követhető, izgalmas és olvasmányos. Az illusztrációkért itt is Szabó Imola Julianna felelt, bár csak zöld-szürke-fekete színekkel dolgozott, nagyon kellemes és harmonikus lett az összhatás. 


A történet főhőse egy Peti nevű kisfiú, aki szüleivel és Ottokár nevű hörcsögével új helyre költözik, a Százéves lakóparkba. Petinek különös érzéke van a nyomozáshoz, így amikor meglátja, hogy a környékről eltűnt egy görög teknős, egyből elhatározza, hogy kideríti a rejtélyt és megtalálja az állatkát. A nyomozás során megismerkedik új otthona környezetével és a helyi emberekkel, több barátságot is köt. Nekem ez a mese is nagyon tetszett, különösen Peti karaktere, akiben egyaránt megvan a kalandvágy, a bátorság és a segítőkészség. A könyv végén megtalálhatjuk itt is a játékos feladatokat, melyek segítségével a kis olvasók ellenőrizhetik emlékezőtehetségüket vagy kiélhetik kreatív készségeiket. 

Összességében nagyon kellemes tapasztalat volt számomra a Már tudok olvasni sorozat, biztos vagyok benne, hogy ha alsós koromban találkozom ezekkel a kiadványokkal, tetszettek volna, különösen az, hogy a mese után feladatokat is találok. Jó szívvel ajánlom kezdő olvasóknak a köteteket, de szerintem a felnőttek sem fogják unni őket. :)



Kiadó: Móra Kiadó, 2019
Oldalszám: 56 oldal
ISBN: 9789634860518
Illusztrálta: Dudás Győző


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Memó vagyok, elsős mumus.
Szeretem a vicces versikéket.
Ezeket már önállóan olvasom.
Ez RÉM JÓ!

Véleményem:

A Rém jó könyvek sorozat szintén azzal a céllal készült, hogy a kezdő olvasókat szólítsa meg, 1-8. szintig különböztetve meg a könyveket nehézségük alapján. Én egy 3. szintű darabot választottam, Bosnyák Viktória és Knézics Anikó Pricc, ​pracc, prucc! című kötetét. A szintezés itt kicsit más, mint a Már tudok olvasni sorozat esetében, itt ugyanis a 3-as még csak a rövid szavak kiolvasására fókuszál. 


Ebben a könyvben nem igazán beszélhetünk kifejezetten meséről vagy történetről (bár hivatalosan kettő részre oszlik a könyv, az egyik A maci, a paci és a naci, a másik a Pricc, Pracc, Prucc!), az oldalakon inkább mókás jelenetek vannak, amikhez nyelvtörő szavak, szócsoportok tartoznak. Bevallom, nekem a koncepció eléggé tetszett, viszont a megvalósítás egy kicsit akadozó volt. Ha az oldalakon olvasható rövid sorokat összeolvasnánk, egészen vicces versikéket kapnánk eredményül, azonban a lapozás közben kicsit elveszítjük a lendületet és a ritmust. Szintén érdekes felvetés, hogy egy kezdő olvasó számára mennyire jó választás a nehezen kimondható szavak halmozása, én azt gondolom, hogy egy tipikus fejlődésű gyerkőc számára ez nem okoz nehézséget, kiskoromban én is nagyon szerettem a nyelvtörőket.


A kötet legnagyobb erőssége az illusztráció, Dudás Győző igazán bohém, de nagyon szerethető rajzokat készített. Felnőtt fejjel talán ez a könyv kevéssé izgalmas, de szerintem a sok kép miatt a kisebb gyerekek is élvezhetik, akik még nem önállóan olvasnak. 


Nyereményjáték:

Első olvasós élményeitekről teszünk fel ezúttal kérdéseket nektek a turné állomásain. A feladatotok az, hogy beírjátok a választ a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mi volt az első könyv, amit magadtól olvastál el?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések