Korcsok - Overtoun-trilógia 1. (értékelés és nyereményjáték)

 


R.J. Hendon Korcsok című könyvével már futott egy turnénk, de most a Blogturné 3 bloggere újra ebbe az izgalmas disztópiába veti bele magát. Ráadásul segítünk azoknak is, akiknek szükségük van a történet felelevenítésére, hiszen az egyik bloggerünk által felidézzük az első részt is, a másik két bloggerünk pedig a második részt és az előzménytörténetet véleményezi. Természetesen a játék sem maradhat el, a turné végén Ti is nyerhettek egy példányt az egyik regényből.



Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2018
Oldalszám: 390
ISBN: 9786155632709



A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Overtoun makulátlan, fehér épületei között nem nő egy árva fűszál sem. A természet és az ember harmóniája a ködös múlt homályába veszett, az állatok nem kívánatos lények, a város polgárai pedig irtóznak mindentől, ami a földben terem.

Rany, a tízéves kislány mindig is kívülállónak érezte magát Overtounban. Legszívesebben elrejtőzne az emberek elől egy sötét szobában, ahol egymagában lehet. Épp úgy, ahogy az a hányattatott sorsú kutya, akinek minden nap küzdelem az életben maradásért, és akivel hamarosan Rany sorsa is összefonódik.

A Korcsok megrázó utazásra hív az 5. évezredbe, ahol a messzi múlt emlékei még mindig kísértenek, és feje tetejére állítanak mindent, amit Rany addig igaznak vélt Overtounról.

Véleményem:

Az az igazság, hogy korábban szemeztem már R. J. Hendon Overtoun-trilógiájával, de akkor még teljesen mást gondoltam a történetről. Azt hittem, valamiféle kutyás-ifjúsági disztópiáról van szó, ami éppenséggel lehet nagyon érdekes és jó, de mivel mégsem én volnék az elsődleges célközönség, halasztódott a dolog. Aztán most, az olvasás után már rájöttem, mekkorát tévedtem korábban, legalábbis ami a műfaji sajátosságokat és a korosztályi megfelelést illeti. A Korcsok, bár jelentős szerepet játszik benne egy tízéves kislány, egy posztapokaliptikus világ és a kutyák is, sokkal komolyabb, összetettebb és borongósabb regény, mint hittem, a minőségét tekintve pedig minden szempontból büszkék lehetünk arra, hogy egy hazai szerző tollából került ki. 

A trilógia első kötete egy Overtoun nevű helyen játszódik, méghozzá a viszonylag távolabbi jövőben, az 5. évezredben. A városi polgárokat az úgynevezett Mentmore-dinasztia irányítja, akik annak idején kivezették a föld alól az emberiség megmaradt részét a világvége után. Overtoun technológiailag igen fejlett város, ahol a polgárok elégedetten élhetnek, de ahogy az a disztópiákban lenni szokott, itt is vannak peremre szorult rétegei a társadalomnak, akik nem részesülnek a városi javakból. Jelen esetben ezek a barbároknak nevezett emberek, akiket a városiak sokkal fejletlenebbnek gondolnak önmaguknál, és akikről úgy tartják, alig jobbak, mint az állatok. És ha már állatok: Overtounban nem tűrnek meg semmiféle élőlényt az embereken kívül, sem növényeket, sem állatokat, de legfőként a korcsoknak nevezett, vad lényeket, akik gyakorlatilag a háziasított kutyák leszármazottai. A félelem és a gyűlölet nem alaptalan, hiszen a korcsok rendszeresen támadják meg a polgárokat, azt viszont kezdetben nem tudhatjuk, mi változott az évezredek során, hogy az ember legjobb barátaiból vérengző fenevadak lettek. Erre a kérdésre keresi a választ a regény egyik főszereplője, Egart Lorens is, aki kutatásai közben sokkal nagyobb titkok közepébe csöppen, mint azt előre gondolta volna. 


A történet másik fontos főszereplője a tízéves kislány, Rany, akiről már a könyv elején kiderül, hogy kicsit magának való, a kortársainál komolyabb, zárkózott gyerek. Nagymamája egyedül neveli őt és nővérét, Soyát, de később az ő származásukról is sokkal többet megtudhatunk. Rany ráadásul nem csupán személyiségét tekintve más, mint a többi gyerek, ahogy haladunk az olvasással, megtudjuk, hogy rendkívül ritka és értékes képességgel rendelkezik, ami miatt a Mentmore-dinasztia számára is értékessé válik. És ha nem lenne elég a két nagyon különböző nézőpont, kapunk olyan fejezeteket is, melyek a korcsok, pontosabban egy bizonyos kutya szemszögéből mutatja be az eseményeket. Miután fény derül Rany titkára és menekülni kényszerül, sorsa szép lassan összefonódik a különös kutyáéval, mi pedig elkezdünk válaszokat kapni, nem csak azzal kapcsolatban, hogyan alakult ilyen szörnyen ember és állat kapcsolata, hanem arról is, hogy mi történt a társadalommal annak idején, és hogyan alakult ki a jelenlegi berendezkedés. 

Az első fontos megállapítás, amit érdemes megtenni a kötettel kapcsolatban, hogy az ifjúsági disztópiára hajazó téma, elemek vagy borító ellenére tényleg egy sokkal komolyabb, sok tekintetben brutálisabb történetről van szó. A bemutatott világ érdekes, ugyanakkor kegyetlen is, sokszor testközelből tapasztalhatjuk meg az emberi szenvedést, bőven akadnak naturálisabb jelenetek. Ilyen szempontból abszolút képes megszólítani a felnőtt olvasókat is, főleg azokat, akik a romantikusabb, könnyedebb darabok után egy ütősebb vagy komorabb disztópiára vágynak. Érdekes választás, hogy a főszereplő egy tízéves kislány, sokszor nem éreztem úgy, hogy Rany ennyi idős lenne, sokkal komolyabbnak és érettebbnek tűnt - bár ennek miértjére kapunk is valamiféle magyarázatot. Érdekesnek találtam a bemutatott világot, bár tulajdonképpen annyira nem is volt elrugaszkodott technológiailag, mint amit várnék az 5. évezredtől. Sok szempontból máshogy működnek a dolgok, például a városlakók számára elérhető a fejlett orvostudománynak köszönhetően a tökéletes egészség. Éles kontrasztot alkot ez a barbárok helyzetével, akik nyomorban, szegénységben, a betegségeknek és az éhezésnek kitetten élnek, de ennél is izgalmasabb volt, hogy a szerző bedobott egy harmadik oldalt is a kutyák nézőpontjából. Ezek a fejezetek nagyon jól lettek megírva, az állatok nem lettek felruházva emberi vonásokkal vagy gondolatokkal, mégis bele tud az olvasó helyezkedni kicsit az ő életükbe is.

Az egyetlen hátrány vagy negatívum az volt számomra, hogy nehezen rázódtam bele az olvasásba, elég sűrű a szöveg, nem csupán formailag, hanem tartalmilag is, idő volt, mire megszoktam ezt, pláne, hogy valami sokkal könnyedebbre számítottam. Amikor viszont ez sikerült, és közben a cselekmény is egyre jobban beindult, már sokkal gördülékenyebb volt a haladás, nagyon kíváncsi voltam, mi fog kiderülni Overtoun múltjáról és Rany képességéről. Nekem kifejezetten bejött a komor atmoszféra, még azon az áron is, hogy néha el kellett búcsúzni egy-egy kedvelt szereplőtől. Pozitívumként említeném azt is, hogy a karakterek vagy társadalmi csoportok nem fekete-fehérek, mind a polgárok, mind a barbárok táborában találunk sokféle jellemmel rendelkező személyt, és abban sem könnyű igazságot tenni, kinek a motivációi, szándékai helyesebbek erkölcsi szempontból. A szereplők közül Ranyval tudtam a leginkább azonosulni, az ő karakterét éreztem a leginkább összetettnek és kidolgozottnak, az pedig külön jó volt, hogy nem egy tipikus női főhős. Ja, és apróság ugyan, de imádtam, hogy a regényben egyáltalán nincs fontos szerepe a romantikának, így tényleg az akcióra és a világépítésre koncentrálhat az olvasó. Összességében elégedett vagyok, és nagyon várom a sorozat következő kötetét, annak pedig szívből örülök, hogy egy újabb tehetséges magyar írót fedezhettem fel.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy komorabb, kicsit brutálisabb disztópiára vágyik és szívesen kísérletezik hazai szerzők műveivel.

Nyereményjáték:

A Korcsok blogturnéjában is a kutyák álltak a középpontban, itt sem lesz ez másként. Most azonban picit szűkítünk a körön és olyan kutyákat mutatunk Nektek, “akik” disztópiákban, poszt-apokaliptikus filmekben / sorozatokban tűntek fel. Annyit segítséget adunk, hogy nem a kutyák nevét kell kitalálni:), hanem a FILM / SOROZAT CÍMÉT kérjük beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (lehet, angolul vagy magyarul is, bármelyiket elfogadjuk).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.22 - Könyv és más - Korcsok értékelés
02.23 - Spirit Bliss Sárga könyves út - Méda értékelés
02.25 - Kelly &Lupi olvas - Méda értékelés
02.27 - Könyv és más - Méda értékelés
03.01 - Spirit Bliss Sárga könyves út - Gyomláló értékelés
03.03 - Kelly & Lupi olvas - Gyomláló értékelés
03.04 - Spirit Bliss Sárga könyves út - extra interjú

Megjegyzések