POV könyvek blogturné - Telihold volt aznap (értékelés és nyereményjáték)

 


#POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.
Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most.



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2022
Oldalszám: 108 oldal
ISBN: 9789634379164
Eredeti cím: Dunkelnacht
Fordította: Nádori Lídia


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Még ​ilyen időkben is, mint ez a mostani, kell valaki, aki azt teszi, ami helyes. Egyszerűen azért, mert ez a helyes.”

április 28-án végre Penzbergbe, a bajor kisvárosba is elér a hír: közelednek a felszabadító amerikai csapatok. A városlakók fellélegeznek. A nácik hatalomra kerülésekor elűzött polgármester visszatér, maga köré gyűjti egykori híveit, akik nem hajlandók engedelmeskedni Hitler utolsó parancsának, és megakadályozzák a bánya felrobbantását.
Ez végzetes következményekkel jár. A fanatikus földalatti szervezet, a Vérfarkasok szerint ezek az emberek hazaárulók, és a telihold fényében bosszúra éhes falkákban indulnak levadászni őket.

Születhet ilyen körülmények között őszinte szerelem?

A tizenöt éves Schorsch, annak a nácibarát rendőr őrmesternek a fia, aki Marie bujkáló apját keresi. A fiúnak mindennél fontosabb, hogy elnyerje Marie bizalmát, és amikor a városban elszabadul a pokol, Schorsch-nak döntenie kell, kinek az oldalára áll.

A regény megtörtént eseményeken alapul.

Véleményem:

Amikor csak lehetőségem van rá, igyekszem elolvasni a frissen megjelent, II. világháború idején játszódó regényeket. Változatlanul borzasztó fontosnak tartom, hogy az ember folyamatosan szembesüljön a múlttal, azzal, hogy milyen szörnyűségekhez vezethet, ha engedjük, hogy a gyűlölet vagy a félelem irányítsa a tetteinket. Az, ha valaki a háború vagy a holokauszt eseményeit igyekszik feldolgozható és érthető módon megismertetni a fiatalokkal, nagyon fontos és értékes dolog, éppen emiatt ezt a műfajt kiemelten követem a témában. Így esett a választásom Kirsten Boie kötetére, a Telihold volt aznap című regényre. 

Az utószóból kiderül, hogy a népszerű német írónő egy méltatlanul elfeledett szeletét dolgozza fel a háborúnak. Egész pontosan a Penzberg nevű bajor kisvárosról van szó, ahol 1945. április 28-án éjjel, alig két nappal az amerikai katonák megérkezése előtt szörnyű mészárlás történt. Ezen az éjszakán a náci eszmékhez végig hű földalatti szervezet, a Vérfarkasok meggyilkoltak mindenkit, aki a háború közelgő végének reményében igyekezett helyreállítani a régi rendet, és békével várni a felszabadító katonákat. Abszolút megértem és tisztelem Kirsten Boie szándékát, hiszen korábban én sem hallottam semmit erről a városról és az itt történtekről, ráadásul a háború végnapjai egyébként is olyan résztéma, amiről viszonylag keveset olvastam eddig. A rövidke regény tömör, de annál megrázóbb módon meséli el, milyen események vezettek a végzetes éjszakához, ráadásul zömmel három tinédzser szemszögéből meséli el a történteket. 


A fejezetek rövidek, lényegre törőek, az elejükön mindig felsorakoztatva, kik szerepelnek az adott jelenetben. Ez egyrészt könnyíti az olvasó számára az eseményekben való eligazodást, de ráadásként ad az egész történetnek egyfajta színházszerű jelleget is, ami valahogy még feszesebbé, feszültebbé teszi az egész könyvet. Maga a cselekmény nem túlságosan összetett, mégis tökéletesen megmutatja, milyen érzelmek zajlottak le a különböző szereplőkben, illetve milyen hajtóerők mozgatták az embereket. A lapokon találkozhatunk bátor hősökkel, gyáva végrehajtókkal, akiknek csak az a fontos, hogy ne kelljen felelősséget vállalniuk, illetve teljesen hétköznapi emberekkel is, akiket már meggyötört a háború, mégis reménnyel teli a szívük, és hisznek a megbocsátás és újrakezdés ígéretében. Kamasz hőseink túl fiatalon szereznek fájdalmas tapasztalatot arról, hogy még annál is rosszabb dolgok történhetnek, amiket addig megéltek a háború során, és hogy sokszor még a hozzájuk közel álló emberek is cselekedhetnek úgy, ami az ő gyermeki, tiszta értékrendjük alapján elfogadhatatlan. 

Nagyon tetszett, hogy a három fiatal három különböző oldalt képvisel. Marie családja nagyon várja a békét és a háború végét, Schorsch, akinek édesapja rendőr, eleinte maga sem tudja, kinek az oldalára álljon, de végül a szívére hallgat. És ott van Gustl, akinek fiatal elméjét teljesen behálózták a Vérfarkasok eszméi, mégis, ha a sorok közé nézünk, látjuk, miféle fájdalmakat és hiányokat igyekszik kompenzálni a radikális álláspontjával. Akármelyik oldalon is álltak, az én szememben mindhárman áldozatok voltak, és borzasztóan sajnáltam, hogy ilyen fiatalon ilyen szörnyűségeket kellett megélniük. Még ha ők maguk fiktív szereplők is az igaz történeten alapuló regényben, mégis hitelesek, hiszen ezer hozzájuk hasonló gyermek élt Németországban. A történetben jelen van egy nagyon finom szerelmi szál is, aminek igazi célja nem is maga a romantika, pusztán annak fájó megvilágítása, hogy egy ilyen környezetben még az ártatlan érzelmek is hamvukba halhatnak, és ezekben az időkben egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy a tinédzserek azokat az élményeket éljék át, amit megérdemeltek volna. 

A rövid terjedelem ellenére szerintem ez egy erős és fontos történet, nem feltétlenül azért, mert olyan bravúrosan van megírva, hanem mert olyan dolgokra világít rá, amikkel muszáj néha szembesülni. Az erőszak és fájdalom ellenére azt gondolom, hogy abszolút megfelel a középiskolás korosztálynak, különösen azért, mert a saját kortársaik nézőpontjából olvashatják a történetet. Nagyon remélem, hogy a Kolibri Kiadó új sorozata, a #POV Könyvek a jövőben is hasonlóan színvonalas ifjúsági köteteket hoz majd nekünk, a Telihold volt aznap mindenképpen nagyon erős kezdés. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Elsősorban a középiskolás korosztálynak, de azon felül is mindenkinek, aki a II. világháború egy kevéssé ismert eseményéről szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.
A szerencsés győztes pedig egy klassz POV könyves csomagot nyer, amiben egy menő vászontáska mellett könyveket is kapni fog.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Minden embernek hatalmában áll, hogy megváltoztassa a sorsát, ha elég bátor hozzá, hogy harcoljon azért, amit mindennél jobban kíván."



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Telihold volt aznap
09.09. - Könyv és más
09.10. - Kelly & Lupi olvas
09.11. - Könyvvilág
09.13. - Csak olvass

K-Pop: Szigorúan bizalmas
09.15. - Kelly & Lupi olvas
09.17. - Ambivalentína

Bocs, hadd bőgjem ki magam
09.19. - Fanni's Library
09.21. - Sorok Között
09.23. - Csak olvass!
09.25. - Hagyjatok! Olvasok! blog
09.27. - Könyv és más
09.29. - Könyvvilág

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések