Felfedezők Társasága



Fülszöveg:

Egy ​elit klub méltóságteljes nyilvános termei mögött egy rejtélyes szervezet tevékenykedik: a Felfedezők Társasága, kalandorok egy rejtőző csoportja, amelynek tagjai vakmerően bejárják azokat a helyeket, ahol a fény nem képes áttörni az árnyakon, és a józan észt megfosztják trónjától a mítoszok. A titkok, amelyek után kutatnak, zord hegyláncok között rejlenek, a sivatagban hevernek elfeledetten, az óceán fenekén nyugszanak, vagy a sarkvidék vastag jegébe zárva szunnyadnak. A Felfedezők Társaságának célja a rejtélyek felderítése, amelyek az ismert világ határain túl várják az elszánt kutatókat. 
A Felfedezők Társasága-sorozat első kötete, az Utazás Shambalába az I. világháború idején játszódik, amikor a nyugati civilizációra igencsak vészterhes idők járnak – ekkor határozza el a Társaság, hogy megkeresi a mitikus aranyvárost. A kutatás az Északi-sarkvidéktől a mongol sivatagokig, Ázsia földalatti csatornáin át a Himalája szívéig viszi a felfedezőket, míg a legendás város végre felfedi titkát, s az egész földgolyón átívelő kaland végre eljut meghökkentő végkifejletéig. 
Fényt deríteni a föld árnyék borította zugaira – ez a célja a rokonlelkek e titkos rendjének, amelybe most belebotlottál, kedves olvasó! Tehát szedd össze a térképeidet, az iránytűdet, az eszedet és főként a kurázsidat, és tarts velünk e rendkívüli utazásra az ismeretlen világ, a Terra Incognita felé!

Kedves olvasó: 

Modern korunkban szívesen hencegünk azzal, hogy bolygónk minden zegzugát feltérképeztük és felmértük, meghódítottuk és leigáztuk; hogy kiismertük földünk szeszélyeit, legyőztük szörnyetegeit, és leleményes emberi szellemünk fényével egyik sarkától a másikig bevilágítottuk. Az emberiség tehát nyugodtan ül a babérjain. Mi azonban, akik az évszázadok során töviről hegyire megismertük e földgolyót, minden olyan helyre eljutva, amiről valaha hallottál – s jó néhány olyan vidékre is, amelyről nem – egészen másképp látjuk a dolgot… 
A kalandos históriák aranykora visszatér ebben a ragyogóan kidolgozott, izgalmakkal teli világjáróregében. A Felfedezők Társasága, amely Kipling bravúros meseszövését egy míves részletekben gazdag képregény lenyűgöző képi világával ötvözi, minden egyes oldalán rabul ejti a szemet és a képzeletet egyaránt.

Véleményem:

Általában szeretek úgy gondolni magamra, mint tudatos olvasóra, aki  a legtöbbször pontosan tisztában van vele, mit akar. Olykor azért mégis facsavar-üzemmódban működök, és kizárólag a külső alapján választok könyvet. Így volt ez a Felfedezők Társasága esetében is: az interneten fellelhető képek és videók alapján annyira szépségesnek találtam, hogy szinte mindegy volt, miről szól. Szerencsére aztán a fülszöveg meggyőzött arról, hogy elméletileg a belbeccsel sem lehet gond, hiszen egy kalandos és izgalmas történetet ígért. 



Vicces volt, hogy sokáig nem esett le, ez a Kevin Costner tényleg az a Kevin Costner, a Több, mint testőrön nevelkedett énem igencsak meglepődött, hogy az úriember ilyen típusú projektekkel is foglalkozik. Mindenesetre most már tényleg nagyon kíváncsi lettem, és a kiadónak köszönhetően én is fejest ugorhattam ebbe a különleges kötetbe.

Kézbe fogva és közelebbről nézve még lenyűgözőbb a könyv kivitelezése, a tervezők ügyeltek a sok apró részletre, például a belső borítón található kis Ex Libris ikonra, vagy az öregített, barnás papírokra. A lapokat átpörgetve megállapíthatjuk, hogy a szöveges részek és a képregény váltogatják egymást, ez utóbbi Rick Ross munkája, és véleményem szerint nagyon kifejezőre és ötletesre sikerült.

Részlet a könyvből

Na de gyönyörű külső ide vagy oda, nyilván minden olvasó arra kíváncsi, hogy vajon a tartalom is felér-e a külcsínnel? Az én határozott válaszom szerint igen, ugyanakkor van a könyvnek pár sajátossága, ami miatt fontos, hogy a megfelelő célközönséghez jusson el.

Maga a cselekmény az első világháború idején játszódik, középpontjában pedig egy titokzatos város, Shambala felkutatása áll, így történelem és fikció keveredik a lapokon. A történet kezdetén Arthur Ogden, aki szoros kapcsolatban áll a Felfedezők Társaságával, csapatával együtt eltűnik az Északi-sarkon. Fivére, John Ogden és a dezertált 5. dragonyos testőrszázad felkerekedik, hogy kiderítsék, mi is történt valójában, és hogy megtudják, tényleg létezik-e a legendás aranyváros. Közben hozzájuk csapódik az ifjú Buchan tizedes, a minden lében kanál fiatal színésznő, Evelyn Harrow, és a különös kisfiú, Bertram is. Van itt utazás föld felett és föld alatt, rejtélyes feketecsuhások, tudományos kísérletek és kígyóbőrű emberek, léghajózás és lövöldözés, szóval minden, ami a csövön kifér egy jó kalandregény esetében. 


Részlet a könyvből

Ugyanakkor tény az is, hogy rendesen meg kell az olvasónak dolgoznia az élményért. Én például először azt hittem, hogy egy ifjúsági regényt tartok a kezemben, azonban hamar kiderült, hogy ez nem egészen így van, helyenként határozottan felnőtt tartalom jelenik meg. A másik meglepetés pedig a elbeszélt szöveg nyelvezete volt, ami borzasztóan igényes, humoros, helyenként szinte szépirodalmi, de sokszor kacifántos is, szóval tényleg nem lehet olvasás közben fél füllel bármi mással foglalkozni (kicsit olyan élmény volt számomra, mint amikor A hollókirályt vagy az S-t olvastam). A cselekmény is nagyon sok szálon fut, ráadásul az elején elég zavaros is, hogy ki kicsoda és mit akar, én eléggé meg is ijedtem az első 100 oldalnál, hogy mi fog ebből az egészből kikerekedni. Aztán egyszer csak sikerült teljesen ráhangolódnom és belesimulnom a történetbe, és bár nem állítom, hogy minden kérdésemre választ kaptam, azért hiányérzetem sem maradt.

Részlet a könyvből

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a sorozat többi része mikor fog megjelenni, remélem, nem kell rá túl sokat várni, mert most már tudni szeretném, hogyan alakul Buchan, Ogden, Renton (ő volt a kedvencem) és a többiek sorsa. Addig pedig ne feledjük, hogy mindig vannak az életben felfedezésre váró dolgok, csak el kell kezdenünk keresni őket. :)


"Mi úgy találjuk, hogy léteznek olyan elemek, lények és az értelem oly rendszerei, amelyek nem kevésbé elképesztőek a modern elme számára, mint amilyennek eleink szemében látszottak. Ráadásul megállapítottuk, hogy mindezek nem csupán léteznek, de együtt élnek az értelem általunk ismert formájával, éspedig oly helyeken és módokon, amelyeket sem tudományunk nem képes megjósolni, sem józan eszünk megmagyarázni. Ahogyan mi látjuk, egy egész ismeretlen világ terül el köröttünk, amely az ember előretörésével sem hátrál; inkább csak várakozik- hogy vajon elismeri-e fajunkat, azt senki sem tudhatja-, míg csak fürkész szellemeink és úttörőink (elkerülhetetlen balfogások árán) fellebbentik a mi világunkat és az övéket elválasztó fátylat, s összeköttetést létesítenek az emberiség és a sötét ismeretlen között. "
A könyvet köszönöm szépen az Édesvíz Kiadónak és a Bluemoon Könyveknek!


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kíváncsi arra, mi sül ki egy kalandregény és egy képregény románcából, és aki nem bánja, hogy alaposan oda kell figyelni olvasás közben. És persze azoknak, akik szeretik a polcukon tudni a legszebb és legkülönlegesebb könyvpéldányokat.














Megjegyzések