Mindenki képes kapcsolatra (értékelés és nyereményjáték)

 

A Park Kiadó nemrég egy újabb pszichológiai kötettel lepett meg bennünket, melynek középpontjában a kapcsolatok (vagy az arra való képtelenség) állnak. A téma útvesztőjében az önbecsüléssel, kötődési problémákkal foglalkozó német pszicholterapeuta, Stefanie Stahl kalauzol bennünket. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!



Kiadó: Park Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 248 oldal
ISBN: 9789633555767
Eredeti cím: Jeder ist beziehungsfähig
Fordította: Fodor Zsuzsa


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Kapcsolatképtelen nemzedék” – mondják azokra a fiatalokra, akiknek párkapcsolatai a közelségtől és az intimitástól való félelem miatt újra és újra zátonyra futnak. Korjelenségről lenne szó? Nem, mondja Stefanie Stahl pszichológus, a kötelékfóbia szakértője. Problémás kapcsolatok mindig is voltak, a kötődés viszont alapvető emberi szükségletünk.
Életszerűen és praktikus gyakorlatokkal mutatja be, hogyan fejleszthetjük kötődési és autonóm képességeinket, amivel egyszersmind önbecsülésünket is megerősíthetjük. A belső gyermek modelljén magyarázza el, miképpen határozzák meg gyerekkori élményeink és az azokból fakadó védekezési stratégiáink felnőttkori kapcsolatainkat. És azt is, hogyan tudunk ezen változtatni úgy, hogy párkapcsolatunkban megtaláljuk az egyensúlyt alkalmazkodás és önérvényesítés között.

Véleményem:

Stefanie Stahl nevével korábban még nem találkoztam, de a Mindenki képes kapcsolatra című könyv egyből felkeltette az érdeklődésemet és el szerettem volna olvasni. Egyébként is közel áll hozzám a pszichológia, ezért igyekszem időről időre olvasni a frissen megjelent kapcsolódó irodalomból. Még ennél is nyomósabb érv volt, hogy az emberi kapcsolatainkat és azok megfelelő működését az emberi létezés legfontosabb aspektusának tartom, olyan területnek, amiben sosem lehetünk teljesen "készek", mindig tudunk újat tanulni akár önmagunkról, akár másokról, és egész életen át tartó munka, hogy kapcsolataink minőségét javítsuk. Nem tudtam, mennyire számíthatok száraz, tudományos, vagy éppen könnyedebb kötetre, így örültem neki, hogy a végeredmény valahol pont középen helyezkedett el. 

A német pszichológus könyve elsősorban a párkapcsolatokra koncentrál, de azt gondolom, hogy az itt olvasottakat és a kapcsolódó gyakorlatokat más jellegű emberi kapcsolatokban is lehet kamatoztatni. Na de ne szaladjunk ennyire előre. A párkapcsolatokon belül, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a kötet a következő kérdésre keresi a választ: hogyan lehet boldog, kiegyensúlyozott a párkapcsolatunk? Természetesen mindenki erre vágyik, akár van meglévő kapcsolata, akár nincsen, érdekel minket, hogyan javíthatunk rajta, illetve, hogy a meglévő jó kapcsolatot hogyan őrizhetjük meg akár életünk végéig. A kérdés egyszerű, de a válasz eléggé összetett, egy ilyen rövidke kötet pedig nem is vállalkozhat arra, hogy minden aspektusból körüljárja a témát. Stahl ezért elsősorban két pólusra, az autonómiára való törekvésre és a kötődés iránti vágyunkra fűzi fel mondanivalóját, azt viszont igen alaposan. 


Már a bevezető fejezetekben kifejtésre kerül, hogy ideális esetben egy kapcsolatban egyaránt tudjuk megélni kötődésünket, a másik emberhez való kapcsolódást, ugyanakkor a saját szabadságunkat, önállóságunkat is. A nehézség legtöbbször abból ered, hogy a kettő közti arany középutat nehezen találjuk meg, és vagy az egyik, vagy a másik véglet felé húzunk el, ezzel kialakítva olyan rossz mintákat, játszmákat vagy működéseket, amik aztán konfliktusokhoz, még rosszabb esetben szakításhoz vezetnek. Annak érdekében, hogy minél tudatosabban lássuk ezeket a törekvéseinket és azok mozgatórugóit, a pszichológusnő nagyon alaposan körbejárja ezeket a témaköröket. Természetesen nagyon hangsúlyos szerepe van annak, hogy ezekben a működésmódjainkban meghatározók azok a minták, amiket a szüleinktől láttunk, a könyv részletesen foglalkozik azzal, hogy a gyermekkorban megélt élmények, a szüleink elfogadása vagy elutasítása, az, hogy hogyan élhettük meg a saját érzéseinket, miként befolyásolják felnőtt kapcsolatainkat. 

Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy a könyv nem csupán leíró, ismeretterjesztő részeket tartalmaz, hanem konkrét gyakorlatokat is. A szerző azt javasolja, hogy induljunk belső utazásra, ismerjük meg úgynevezett árnyékgyermekünket, és egy reflektív napló segítségével válaszoljunk olyan önismereti kérdésekre, melyek segítenek tudatosítani működésünket. Az is nagyon pozitív volt, hogy a kötetben végig nyomon követhetjük egy (fiktív vagy valódi) pár történetét és problémáit, a szerző gyakran hozza fel őket példaként, így bizonyos kérdések kapcsán sokkal egyszerűbb a mondanivalót gyakorlati aspektusban látnunk vagy a saját életünkre vonatkoztatni. A nyelvezet egyszerre tudományos és közérthető, így azok számára sem okoz gondot az olvasás, akik kevésbé járatosak a pszichológiai szakirodalomban, ilyen szempontból egy igazán jól sikerült önsegítő könyv. 

Ha a saját, teljesen szubjektív élményeimet nézem, akkor kicsit kettős a dolog. Először is, szerintem ez a könyv a könnyedsége ellenére is eléggé tömény, főleg amiatt, hogy ugyanazt a néhány témakört nagyon alaposan rágja át, néha kicsit ismételve önmagát. Ugyanakkor azok az önismereti feladatok, amik benne vannak, tényleg hasznosak lehetnek, viszont sok időt kell szánni rájuk, én ezt egyelőre nem tettem meg, így még nem tudom megítélni, hogy mennyire lennének hasznosak az én számomra. Az biztos, hogy ha valaki éppen egy elakadásban vagy fontosabb választóvonalnál áll az életében, akkor érdemes rászánni az időt és energiát, mert az önmagunkkal való párbeszéd sosem lehet haszontalan, és szerintem Stahl érdekes perspektívából vezeti fel a gyógyuláshoz, épüléshez vezető utat. 

Összességében tehát azt gondolom, hogy hasznos és érdekes kötet volt, amiből rengeteget tanulhatunk a kötődési mintázatokról, védekező mechanizmusokról, belső konfliktusokról, illetve a saját gyermeki énünkről, aki akkor is meghatározza a döntéseinket, ha annak nem vagyunk tudatában. Külön jó választás, ha valaki olyan önsegítő, pszichológiai témájú könyvet keres, amiben interaktív gyakorlatok, feladatok is vannak, amik által közelebb kerülhet saját magához vagy a megoldáshoz. De akkor is hasznos lehet, ha éppen nem akarjuk megváltani a világot vagy éppen nagyot fordítani az életünkön, csak kicsit jobban elmerülni a párkapcsolatok működésében egy jól összeszedett, közérthető könyv segítségével.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy párkapcsolatokra fókuszáló önismereti könyvet, pszichológiai ismeretterjesztő kötetet olvasni.

Nyereményjáték:

Pszichológiai könyvet olvasni mindig kifizetődő. Játékunkban minden állomáson megadunk egy-egy problémát vagy kérdéskört, amellyel kapcsolatban léteznek magyar nyelvű olvasmányok. Nektek csupán annyi a dolgotok, hogy keressetek ilyeneket, és pötyögjétek be a címet+szerzőt a Rafi megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
önértékelés


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.10. Readinspo
07.17. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.18. Könyv és más

Megjegyzések