Árnyékvirág - Shadowscent 1.(értékelés és nyereményjáték)

 

P. M. Freestone első, magyarul megjelent regénye a titokzatos és egzotikus Aramtesh Birodalomba kalauzol bennünket, ahol minden az illatokhoz kapcsolódik: szenvedés, felemelkedés, megtisztulás és hatalom. Aki pedig az illatokat képes uralni, bármire képes lehet ebben a világban. Tartsatok három bloggerünkkel, játsszatok velünk, és nyerjétek meg a Maxim Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 388 oldal
ISBN: 9789634992868
Eredeti cím: The Darkest Bloom
Fordító: Tomori Gábor


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​Aramtesh Birodalomban az illatok határoznak meg mindent. Az imák csak megszentelt füst révén jutnak az égbe, az illatszerek nagy becsben tartott státuszszimbólumok. A tizenhét éves Rakelnek hátborzongató tehetség adatott az illatokhoz, de a képességei nem elégségesek, hogy időt vásároljon a haldokló apjának.
Ash császári testőr. Miután nem sikerül lebeszélnie a hercegét egy diplomáciai küldetés teljesítéséről, kötelességtudón
csatlakozik a karavánhoz. A herceg oltalmazása útközben rémálommal ér fel. De még nehezebb megőriznie egy titkot,
amelynek a kitudódása Ash száműzetéséhez vagy kivégzéséhez vezetne. Rakelt és Asht semmi nem köti össze, mígnem füst csalja őket a birodalom legritkább virágának ültetvényére. Nisai, a koronaherceg mérgezés áldozata lett, a virágok lángok martalékává válnak, és a párosra undok bűzként vetül a gyanú árnyéka. A sorsuk azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e együttműködve megfejteniük a talányt, dacolni a veszélyekkel, leküzdeni a saját démonjaikat, és az egymás iránti ébredező vonzalmukat.

Véleményem:

Mostanában már kicsit jobban megválogatom, hogy milyen ifjúsági fantasyket olvasok el, mint régebben. Őszintén szólva nagyon szeretem ezt a műfajt, de olyan rengeteg, hasonló regény jelent már meg, hogy úgy érzem, egyre nehezebb igazán újat és eredetit írni - pláne egy sorozat esetében, ahol újra és újra fel kell kelteni az olvasók érdeklődését. Ami miatt mégis úgy döntöttem, hogy P. M. Freestone sorozatnyitó kötetébe belevágok, a témája volt. Nagyon szeretem a bájitalokkal, alkímiával kapcsolatos fantasyket, az Árnyékvirág pedig valami hasonlót ígért: egy olyan világot, ahol az illatok jelentenek mindent, és ahol azok, akik tudnak bánni a különböző párákkal, füstökkel, olajokkal és esszenciákkal, mindent elérhetnek, amit csak akarnak. Kíváncsian vártam tehát, hogy ehhez az izgalmas témához milyen kivitelezés fog társulni.

A történetünk egy fiktív fantasy-világban, az ​Aramtesh Birodalomban játszódik. A környezet kicsit a keleti világot idézi meg a forró sivatagi tájjal, homokkal, fűszeres illatokkal és bazárokkal. Hamar megismerjük egyik főhősünket, Rakelt, aki születésekor elvesztette édesanyját, és sajnos úgy tűnik, hogy egy alattomos betegség miatt édesapja sem marad sokáig vele, ha nem teremti elő számára a gyógymódra valót. Rakel szerencséjére különleges érzékenységgel van megáldva: sokkal kifinomultabban érzékeli a különféle illatokat, mint mások, és a különböző elixírek, parfümök elkészítéséhez is van affinitása. Elhatározza, hogy szerencsét próbál képességével, és jelentkezik a birodalom egyik rangos illatmester-próbájára. 


Ezzel a szállal párhuzamosan megismerjük másik főszereplőnket, Ash-t, aki a császári cím várományosának, a koronahercegnek a személyes testőre és gyermekkori barátja. Egy diplomáciai utazás során éppen abba a tartományba tartanak, ahol Rakel is felbukkan a próba miatt, természetesen, ahogy várható, szép lassan össze fog kapcsolódni a két szál. Egy éjszaka váratlan tűzeset történik, ahol a herceg valamiféle titokzatos mérgezés áldozata lesz, a gyanú árnyéka pedig ifjú hőseinkre vetül. Rakel korábban már összegyűjtött néhány információt azzal kapcsolatban, hogy a birodalom illatmestereinek sokkal bonyolultabb és sötétebb titkaik vannak, mint amikről a krónikákból olvasni lehet, és szinte biztos benne, hogy meg tudja menteni a herceget, ha időben összegyűjti az ellenméreghez szükséges összetevőket. Ash pedig, akinek mindennél fontosabb a herceg védelme, vakon követi a lányt, kockáztatva ezzel, hogy örökre száműzik a császári körökből. A helyzetet finoman tovább bonyolítja, hogy Ash sem teljesen az, akinek mutatja magát, és szép lassan egyre többet megtudunk arról, mi történt vele gyerekkorában, mielőtt a herceg szolgálatába állt. 

A cselekmény nagy része a két főhős kalandozásaiból, meneküléséből és kutatómunkájából áll, melynek során igyekeznek megtalálni a feltételezett ellenméreg összetevőit. Ezek között a jelenetek között akadnak izgalmasabbak és kicsit egyhangúbbak is, de összességében jól lehet haladni a történettel. Rakel karaktere amiatt volt szimpatikus, hogy nagyon határozott, karakán lány, akinek vág az esze, és aki bármit megtenne azokért, akiket szeret. Ash a maga titokzatosságával és lojalitásával szintén szimpatikus volt, de azért valami extra hiányzott belőle, hogy igazán élő legyen a figurája. Ettől függetlenül szerettem kettejük jeleneteit, főleg, amikor kicsit csipkelődtek egymással, nem mondom, hogy mindig száz százalékban működött közöttük a kémia, de szerethetők voltak. 


Izgalmas volt a felépített világ is, amit a szerző elénk tárt. Bevallom, az elején beletelt némi időben, mire mindent a helyére tudtam tenni, a világ hierarchiája, a különféle pozíciók, tisztségek és szereplők kicsit kuszának tűntek először, de a végére belerázódtam a dolgokba. Az viszont tagadhatatlan, hogy egyedi hangulata van ennek a világnak, az illatok mindent meghatározó szerepe nagyon jól megnyilvánul a regényben, tetszettek a különféle illatmesteri hivatáshoz kapcsolódó eljárások leírásai, ahogyan a különböző, szinte mesebeli lények is, amik felbukkannak a könyvben. A történetben bőven van intrika és árulás, bár ezek természetéről még kevés információnk van, én bízom abban, hogy a folytatásban sokkal többet megtudunk ezekről, ahogy arról is, hogy mi volt a birodalomban azelőtt, hogy a császárság megalakult, és amikor még az isteneknek is nagyobb szerep jutott. 

Összességében tehát én egy ígéretes kezdetnek éltem meg ezt a regényt, ami egzotikus, illatos világba kalauzol bennünket, és ahol számtalan kalandban lehet részünk. A nyelvezete igényes, a világhoz kapcsolódó sokféle szót, kifejezést alkotott az írónő, amik segítettek abban, hogy még inkább átadjam magam a történet atmoszférájának. Bár még sok a kérdőjel, ez nem róható fel igazán egy sorozat első részének esetében, mindenesetre annyira meggyőzött, hogy mindenképpen folytatni akarjam majd. Ami pedig hab a tortán, hogy a borító gyönyörű, ami méltó dísze lehet bármelyik könyvespolcnak. Tehát akinek felkeltette az érdeklődését, szimatoljon bele bátran!

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik az egzotikus, varázslattal finoman átszőtt ifjúsági fantasyket.

Nyereményjáték:

Az Árnyékvirág című regényben központi szerepet töltenek be az illatok, így most mi is az orrunkra hagyatkozunk. Minden állomáson találtok egy illatokkal kapcsolatos idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére a könyv címét, amiből származik!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
“Csakhogy én azt akartam, hogy a pirítós illatára ébredj. Tudtam, hogy utálod a pirítóst, és az illata azonnal elárulja neked, hogy nem megyek veled reggelizni. Bántani akartalak. Azt akartam, hogy azt gondold, már nem szeretlek. “
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.18. Könyv és más
07.21. Utószó
07.24. Sorok között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések